Forum Lotharis Strona Główna

Ogłoszenie 

DISCORD a co mi tam...

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Emilka
2011-05-18, 10:31
Wojna - dmg
Autor Wiadomość
Fayl
Zasłużony dla Rivangoth
Haxxx

Piwa: 64/20

Zloto
Wysłany: 2011-02-23, 16:24    [Cytuj]

Cytat:
walka z automatu
Tego się w tej chwili nie da zrobić bez pewnej liczby zmian.
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM]

Stolarz

Vercingetorix
Lacert
Szermierz
Vercingetorix
Piwa: 4/35

Zloto
Wysłany: 2011-02-23, 16:58    [Cytuj]

A więc i ja się wypowiem, bo zauważyłem więcej bugów i innych dziwnych rzeczy.
Jeśli mam być szczery to jestem za powtórzeniem walk, albo anulowaniem ich (przynajmniej niektórych).
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [E-mail]
  GWN

Stolarz

Vercingetorix
Lacert
Szermierz
Vercingetorix

Zloto
Wysłany: 2011-02-23, 17:09    [Cytuj]

Caus napisał/a:
Stolarz napisał/a:
A więc i ja się wypowiem, bo zauważyłem więcej bugów i innych dziwnych rzeczy.
Jeśli mam być szczery to jestem za powtórzeniem walk, albo anulowaniem ich (przynajmniej niektórych).

ty nie powinieneś dzisiaj pić?

Spokojnie, jeszcze cały wieczór przede mną ;P Poza tym Tsu i Haart nie ogarniają ;P

Dodam jeszcze, że w wojnie PMC vs GWN walki były powtarzane jeśli staty się zbugowały.
  GWN

Ranagall92

Ranagall
Lacert
Paladyn

Zloto
Wysłany: 2011-02-23, 18:24    [Cytuj]

Fakt przydało by się chociaż powtórzyć te walki, w których były bugi - zarówno na korzyść GWN jak i RA.

Stolarz

Vercingetorix
Lacert
Szermierz
Vercingetorix

Zloto
Wysłany: 2011-02-23, 18:29    [Cytuj]

Dobra to ja może przejdę do konkretów i napiszę jakie dokładnie walki moim zdaniem są do powtórzenia/lub uznania za nieodbyte:

Tsumoso [255] Tupcio Wielki Chrupcio [256]
Tupcio Wielki Chrupcio nie powinien mieć 100% hp (traci częsć hp w walce z Ranagallem) i również w obydwu walkach są różnice w dmg (aczkolwiek akurat róznice w dmg nie maja znaczenia bo dmg jest obnizony w jednej walce o niemal identyczna wartość)

Ranagall [249] vs. Tupcio Wielki Chrupcio [256]
W walce Ranagalla z również w 2 walkach bug dmg na niekorzyść Ranagalla

Esmersharr Potępiony [245] vs.Mały Głód [256]
U Esmera w obydwu walkach był bug z dmg na niekorzyść Esmera

Haart [257] vs. Fille de Joie [260]
U Haarta się zmniejszył znacząco dmg.

Dodam jeszcze że dobrze by było aby mikstury zostały zwrócone, a najlepiej jakby działały tylko podczas powtórkowej walki (aby nie dawały boostera ponownie w innych walkach).
  GWN

Esmersharr

Piwa: 3/1

Zloto
Wysłany: 2011-02-23, 18:58    [Cytuj]

KoniAK napisał/a:
Logi właśnie już zniknęły, ale w walkach zdublowanych obie strony miały zmieniony dmg, a nie tylko tak jak Esmesharr podał, powyższe osoby. Jak sprawzdałem np. w walce Głoda z Esmesharrem, pierwsza gdzie Głód stracił więcej hp, obie strony miały wyższy dmg, w drugiej obie niższy dmg, ale obie walki wygrał Głód.

Przed chwilą 100larz mi pokazał, że Głodowi jedynie zawyżyło dmg a nie tak jak myślałem że obydwu nam zawyżyło :

Esmersharr Potępiony 4956 / 4956 [atak] 4282 [uniki] 1905 [zadawane rany] 243-324 [zmęczenie (czas walki)] 86 II 55%
poziom 244 2675 / 2675 (48%)

Mały Głód 7873 / 7873 [atak] 1416 [uniki] 3713 [zadawane rany] 282-376 [zmęczenie (czas walki)] 129 I 29%
poziom 250 1175 / 1175 (48%)

=======================================

Esmersharr Potępiony 4956 / 4956 [atak] 4282 [uniki] 1905 [zadawane rany] 168-225 [zmęczenie (czas walki)] 86 II 55%
poziom 244 2675 / 2675 (48%)

Mały Głód 7873 / 7873 [atak] 1416 [uniki] 3713 [zadawane rany] 215-287 [zmęczenie (czas walki)] 129 I 29%
poziom 250 1175 / 1175 (48%)

A normalnie Głód ma dmg ok 150-200.

Nie mogę powiedzieć że tak samo było w innych walkach jednakże dobrze by było to sprawdzić i powtórzyć walki.

mindmaster

Haart
Mroczny Elf
Berserker

Piwa: 20/8

Zloto
Wysłany: 2011-02-23, 19:44    [Cytuj]

Widzę, że jest dyskusja, więc biorąc pod uwagę, że mnie również dotyczy to zabiorę głos. Przyznam się, że nie miałem zbytnio czasu klikać w woje ani analizować walk. O tym, że wtopiłem naszą ustawkę wojenną i że mi dmg obcięło dowiedziałem się od Koniego kiedy kliknął walkę.

Po przeczytaniu z pewnym opóźnieniem dyskusji dotyczącej walk podsumuję to następująco. Rozumiem czemu RA i BG nie chcą powtórzenia walk i mogą protestować jeśli do czegoś takiego dojdzie - wygrali walki nawet dwa razy, więc jak to na wojnach uznawane było - niepodważalne zwycięstwo. Z drugiej strony też rozumiem argumenty naszych, gdyż sam chciałbym powojować, a szturm tak szczęśliwie obroniony w obu stronach mógł wzbudzać emocje.

Dlatego postaram się podejść do tego obiektywnie - pomijając argumenty "tak było", "my wygraliśmy", "walki były zbugowane", itp. na rzecz przeanalizowania sytuacji jako informatyk - wojownicy są grą w której większość walki są oparte na mechanizmie losowości i jest to wielka zaleta jak i problem. Kliknięcie walki w odstępie ułamka sekundy całkowicie zmienia wynik i walki nawet kliknięte jednocześnie nie mają nawet ledwo podobnego przebiegu. Mechanizm losowania z kolei zależy o ile mi wiadomo od wartości atrybutów. Co oznacza w moich oczach, że zmiana wartości atrybutu przez bug'a, niezależnie od tego jakiego, całkowicie zmienia obraz walki. Jeżeli tak jest to gdyby w walce nie wystąpił bug to przebiegłaby całkowicie inaczej. Jeśli tak jest to niezależnie od tego, czy zmienimy dmg w walce i w trafieniach, nie jest to adekwatne do rzeczywistej zmiany wywołanej przez buga. Oczywiście to jest jedynie obraz jaki widzę i prosiłbym Fayl'a o skomentowanie czy mam rację, gdyż kodu nie znam i mogę całkowicie się mylić. Jednak w przypadku w którym istnieje możliwość, że pojawienie się buga mogło całkowicie zmienić wartości wygenerowane przez mechanizm losujący, a tym samym przebieg walki, uważam, że należy anulować lub powtórzyć taką walkę (i chyba najlepiej powtórzyć, gdyż jest niezaprzeczalne, że takowa walka miała miejsce).

To tyle z mojej strony. Wierzę, że Fayl podejmie przemyślaną decyzję co do kwestionowanych walk, opartą na wiedzy dotyczącej problemu i faktycznych zależnościach jakie mogą mieć wpływ na przebieg walki.

Denarius Czarny
Mroczny Najemnik

It's gonna blow!
  Gildia Wielkich Niezależnych

Tsumoso
GWN Technocrat

Tsumoso
Krasnolud
Piwa: 86/82

Zloto
Wysłany: 2011-02-23, 20:32    [Cytuj]

Cytat:
Fayl, Jak Piraci na retro chcieli powtórzenia zbugowanych walk to nie dostali,(...)

chciałem podkreślić, że zbugowane walki na retro zostały powtórzone ;)

Fayl
Zasłużony dla Rivangoth
Haxxx

Piwa: 64/20

Zloto
Wysłany: 2011-02-23, 21:05    [Cytuj]

Cytat:
gdyby w walce nie wystąpił bug to przebiegłaby całkowicie inaczej
W zasadzie to walki zawsze przebiegają inaczej. ;)
Ale nie jestem przekonany o czym mowa. Generator liczb pseudolosowych jest (pseudo)losowy i w każdej(*) walce będzie inaczej, niezależnie czy są te same staty/bugi/temperatura_na_dworzu.

A co do decyzji: mnie osobiście nie chce się tego rozdłubywać, bo zejdzie mi na to kupa czasu, którego za bardzo nie mam, ale jak większość chce to mogę spróbować coś zrobić.

(*) bez czepiania się, matematycy.
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM]

Switek
Górski Weteran

Mały Głód
Niziołek
Mnich
Piwa: 12/11

Zloto
Wysłany: 2011-02-23, 21:27    [Cytuj]

Mi sie nie podoba powtarzanie walk przede wszystkim powodu randoma :> ....
Przez tego samego randoma mogłem trafić w kolejnosci na tsu alkakh kasama grudo i łowce i wszystko wygrać a w walce z berkami ile by oni hp nie mieli wtopić :)

U nas Argh a u was Haart i Vercingentorix w wypadku powtórzenia walki nie mogli by byc pewni wyniku :) . Czy ostatnia walka Zu :)

Ze swej strony w walce z Wehrwolfem tez łyknąłem potki..... właściwie to we wszystkich walkach potki były te same :)

Cytat:
Przed chwilą 100larz mi pokazał, że Głodowi jedynie zawyżyło dmg a nie tak jak myślałem że obydwu nam zawyżyło :

Cytat:

A normalnie Głód ma dmg ok 150-200.

Nie wiem jaki jest twój normalny dmg wiec ciezko mi sie odnieść :)

Ale Mój Normalny jest taki jak podałeś :) tylko że potkami (3x wywar potęgi lvl 5) prawidłowy był taki jak w drugiej walce

Tsumoso
GWN Technocrat

Tsumoso
Krasnolud
Piwa: 86/82

Zloto
Wysłany: 2011-02-23, 22:17    [Cytuj]

ja z tymi samymi potkami co mały Głód (+75dmg) miałem raz za mało a raz za dużo dmg ;P

KoniAK
Błękitny Chomik

Random
Berserker

Piwa: 40/12

Zloto
Wysłany: 2011-02-23, 22:39    [Cytuj]

Jak widać obie strony korzystały z potków, więc skoro strona atakująca także bugowała walki, to czemu broniący mają na tym tracić? Poza tym w wojnie bg vs pmc nie było powtarzania walk, mimo że nastąpiły między innymi duble...

romaro

Fujsk
Gnom
Berserker
Mad Zariana
Piwa: 4/3

Zloto
Wysłany: 2011-02-24, 10:12    [Cytuj]

Tsumoso napisał/a:
Cytat:
Fayl, Jak Piraci na retro chcieli powtórzenia zbugowanych walk to nie dostali,(...)

chciałem podkreślić, że zbugowane walki na retro zostały powtórzone ;)

To zdanie powinno brzmieć:
"chciałem podkreślić, że zbugowane walki na retro NIE zostały powtórzone."

Stolarz

Vercingetorix
Lacert
Szermierz
Vercingetorix

Zloto
Wysłany: 2011-02-24, 11:21    [Cytuj]

KoniAK napisał/a:
Jak widać obie strony korzystały z potków, więc skoro strona atakująca także bugowała walki, to czemu broniący mają na tym tracić? Poza tym w wojnie bg vs pmc nie było powtarzania walk, mimo że nastąpiły między innymi duble...

Tak tak kolego, skoro wtedy był wynik na waszą korzyść, a był błąd, to dlaczego teraz też nie ma być na waszą korzyść prawda?

Może dlatego że tylko my jesteśmy na tym stratni? Po prostu przez błędy w grze udało wam się wygrać więcej szturmów niż powinniście.

Nie przypominam sobie żeby moja walka z berkeim była zbugowana, ale jeśli była to również niech ją powtórzą.

Cytat:
To zdanie powinno brzmieć:
"chciałem podkreślić, że zbugowane walki na retro NIE zostały powtórzone."

Nie wiem o których walkach mówisz. Pamiętam że przez zbugowanie walk również doszło do dziwnych wyników starć i Fayl wtedy wszystko poprawił. Co prawda wyszło to na waszą niekorzyść, ale było sprawiedliwe, bo za drugim razem nie było problemów z buowaniem statów.

Jeśli ktoś sobie życzy to moge tutaj wsadzić logi walk o których mówie i pokazać co się komu zbugowało.
  GWN

Switek
Górski Weteran

Mały Głód
Niziołek
Mnich
Piwa: 12/11

Zloto
Wysłany: 2011-02-24, 12:48    [Cytuj]

Cytat:
na waszą niekorzyść, ale było sprawiedliwe

Czy jeśli ktoś z kimś wygrywa 99 na 100 razy a w walce wojennej trafi sie ten 1 i wtopi to jest sprawiedliwie czy nie:>?

Bo dla mnie wystapienie u kogoś 20x rexel gdy powinno max 8 jest nawet większym bugiem
Czy trafienie7/12 przy 30% czy 3 krytyki w 10 rundowej walce itp :)

Jaki miał wtedy swój dmg mój przeciwnik łowca?:)

[ ODPOWIEDZ ]