Forum Lotharis Strona Główna

Ogłoszenie 

DISCORD a co mi tam...

Poprzedni temat «» Następny temat
Internet
Autor Wiadomość
Kudlaty
Narn i Hin Hurin.

Piwa: 4/25

Zloto
Wysłany: 2010-09-21, 12:07    [Cytuj]

A u mnie jak widać nienajgorzej... Tylko limit 5 gb miesięcznie bo żadnej kablówki tu nie ma a na telekomunę 75zł za 1 mb się nie zdecydowałem więc wziąłem Playa za 29 zł miesięcznie :P
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [E-mail]

Kherehabath

Kherehabath
Piwa: 47/48

Zloto
Wysłany: 2010-09-21, 17:17    [Cytuj]

Podłączenie światłowodu do domu? O tym jeszcze można marzyć.. Podciągnięcie światła, zaspawanie patchcordów, switch z modułami sfp lub konwerter...
Przy abonamencie za 7tysięcy (100mb w symetrycznym gwarancie przy dobrych wiatrach i znajomościach Wam się uda utargować) koszt instalacji to jedyne 5 tyś.

Pozdrawiam

Drakki
Emeryt

Piwa: 23/18

Zloto
Wysłany: 2010-09-21, 19:48    [Cytuj]

Kherehabath, nie powiedzialem ze bede mial podlaczony do domu tylko kilka m od mojego domu maja klasc ;P a wtedy moze cos sie podlaczy ;P

Stolarz

Vercingetorix
Lacert
Szermierz
Vercingetorix
Piwa: 4/35

Zloto
Wysłany: 2010-09-21, 21:02    [Cytuj]

Drakki napisał/a:
Kherehabath, nie powiedzialem ze bede mial podlaczony do domu tylko kilka m od mojego domu maja klasc ;P a wtedy moze cos sie podlaczy ;P

Drakki se podciągnie na lewo jak prąd do garażu :P
  GWN

Kudlaty
Narn i Hin Hurin.

Zloto
Wysłany: 2010-09-21, 23:25    [Cytuj]

Drakki napisał/a:
nie mam garazu :P

Tylko winni się usprawiedliwiają :P

Kudlaty
Narn i Hin Hurin.

Zloto
Wysłany: 2010-09-22, 10:09    [Cytuj]

I żeby sobie poprawić humor sprawdzenie sieci u rodziców w domu (gdzie siedziałem dotychczas :P ). Dużo ładniej - no cóż UPC...

Stolarz

Vercingetorix
Lacert
Szermierz
Vercingetorix

Zloto
Wysłany: 2010-09-22, 15:24    [Cytuj]

W moim miasteczku nie da się UPC :mmm:

umowa z dialogiem skończyła mi się 18 września, a neta mam dalej :P
nie wiem czy się cieszyć czy martwić z tego powodu, bo nowej umowy z dialogiem bym na 100% nie podpisał :/
myślałem nad Netią 8mb
  GWN

Bolivar

brak
Piwa: 94/38

Zloto
Wysłany: 2010-09-22, 16:45    [Cytuj]

Oczywiście, że ci grozi. Jeżeli korzystasz z neta dalej czyli kradniesz. Po 2 latach "połapią się" w tym i dostaniesz fakturę z odsetkami. Nawet znam kilka osób, które tak cieszyły się z darmowego neta i jakie są sprytne.

Stolarz

Vercingetorix
Lacert
Szermierz
Vercingetorix

Zloto
Wysłany: 2010-09-22, 16:57    [Cytuj]

ale przecież ja nie kradnę, to oni mnie nie odcieli od sieci :/

to co powinienem w tej sytuacji zrobić, żeby nie dać się wydymać?

w sumie to internet byłby mi potrzebny do czasu podłączenia neta od innego dostawcy.
  GWN

Bolivar

brak
Piwa: 94/38

Zloto
Wysłany: 2010-09-22, 18:17    [Cytuj]

Jednak dalej korzystasz z usługi. Zawsze mogę jeszcze donieść do US, że wzbogaciłeś się ;-)

Coś podobnego:
http://prawnikow.pl/forum...wy.htm?offset=1

Może Khere więcej opisze - on siedzi w tym biznesie.

Kherehabath

Kherehabath

Zloto
Wysłany: 2010-09-22, 19:41    [Cytuj]

Stolarz to zależy od kilku czynników. Przedewszystkim czy rozwiązałeś umowę czy po prostu wygasła. Jeśli "wygasła" to sprawdź czy od czasu podpisania umowy nie zmienił się regulamin. Może być tak, że umowa przeszła automatycznie w czas nieokreślony bez promocji. Możesz mieć np. 3 miesięczny okres wypowiedzenia i dwukrotnie wyższy abonament. Taki chwyt żeby podpisać kolejną terminową umowę ;P Przeanalizuj regulamin usług sieciowych ;) Firmy takie jak dialog nie zapominają o końcu umowy. Wykonuje się to zawsze z automatu, na radiusie i często jest ustawiane już w momencie podpisywania umowy.

Amerth

Amerth
Ghrull
?owca
Piwa: 20/15

Zloto
Wysłany: 2010-09-23, 09:56    [Cytuj]

Ja trochę o innej sprawie napisze ;) Obecnie posiadam internet mobilny z Oragne, niestety jak to tam jest - z limitem 3gb transferu który dla mnie jest śmieszny. Niestety nie mieliśmy wyboru i trzeba było brać ten internet. Co więcej, nie mam kabli poprowadzonych z tp, więc neostrada i inne po kablach z tp odpadają. Szukałem jakiegoś bezprzewodowego internetu, no ale obecnie na rynku tego też troszkę jest a nie wiem który się sprawdza, który nie. Dlatego chciałem się spytać czy ktoś z was posiada bezprzewodowy internet? jaka cena? Czy jakieś limity są? no i w końcu z jakiej firmy ;) Sprawdzałem np. z UPC i tam by wychodziło +15zł za bezprzewodówke do abonamentu normalnego. Jakoś 70zł za 5mb/s.
Owszem, tu gdzie mieszkam mamy radiówkę, ale jakoś nie jestem przekonany do końca co do niej.

Zacząłem się dopiero teraz rozglądać, gdyż umowa kończy mi się dosłownie za kilka miesięcy :)
Z góry dzięki za jakiekolwiek informacje.

Kherehabath

Kherehabath

Zloto
Wysłany: 2010-09-23, 14:29    [Cytuj]

Amerth radio działające w paśmie 5 GHz bierz. Dobrze złożone linki to nawet 60mb/s udźwigną. Jest dużo firm które już pojedynczemu klientowi podłączają na sprzęcie mikrotika już od 1 zł. Przykładowo w krakowie chociażby moja była firma: NetControl. Taki ISTS za takie instalki bierze koło 300 zł. Warto jednak poszukać lub przekonać gościa. W sumie to musiałbym wiedzieć gdzie mieszkasz to pewnie bym coś znalazł.

Amerth

Amerth
Ghrull
?owca
Piwa: 20/15

Zloto
Wysłany: 2010-09-24, 11:15    [Cytuj]

Aza, dobrze pamiętasz ;p ale jednak na studia zostaje w Gliwicach ;) a mieszkam w Szałszy (do Gliwic mam dosłownie krok od działki, ale w panelu nie chciało mi się tego zmieniać już bo nikt nie wie gdzie to..)
Khere - w Gliwicach takich firm nie znam - jeśli coś możesz zaproponować to byłbym wdzięczny ;)

Ta radiówka co u mnie jest obok zaraz, to tu macie stronke do niej (odrazu oferty radiówek) > http://www.jotanet.pl/lacza_radiowe.html
Myślę że bym wziął tą ofertę MAXI-radio.(przypominam że nie mogę mieć po kablu;) ) Bo patrząc po cenach jakichś takich typu "neopodobne" to nie zachęcają + maja limity na bezprzewodówki/radiówki.

Marvolo

Dargorada Czarny Kruk
Szermierz
Piwa: 3/7

Zloto
Wysłany: 2010-09-25, 22:35    [Cytuj]

Amerth, mieszkam w Gliwicach :) Poleciłbym UPC, który sam będę brał pod koniec roku (do 16 grudnia wiąże mnie umowa z nerwostradą), wg mnie mają całkiem atrakcyjną ofertę :) . Nie mam za to pojęcia czy jakaś inna sieć jest w okolicach szałszy, jeśli w ogóle jakaś jest :| Co do jotanetu, trochę przeginają z tą aktywacją jak na mój gust.

[ ODPOWIEDZ ]