Forum Lotharis Strona Główna

Ogłoszenie 

DISCORD a co mi tam...

Poprzedni temat «» Następny temat
Książki o tematyce fantasy
Autor Wiadomość
Kherehabath

Kherehabath
Piwa: 47/48

Zloto
Wysłany: 2009-12-26, 14:37    [Cytuj]

Czytałem i muszę przyznać, że strasznie mnie nudziła. Choć nie da się ukryć, że przeczytałem całą więc zdecydowanie mnie zaciekawiła.

Khhagrenaxx
teetotaler

Wehrwolf
Lykon
Rycerz
Orzeszko
Piwa: 94/138

Zloto
Wysłany: 2009-12-26, 16:33    [Cytuj]

Ja jestem w trakcie "Lodu" Sorokina. Całkiem ciekawe, aczkolwiek bez szału. Ot, niebieskoocy blondyni są porywani a następnie "opukiwani" przez innych niebieskookich blondynów lodowymi młotami. Jeden na stu przeżywa to i odzywa się jego serce... Wszystko ma związek z meteorem tunguskim, ss, Nietzschem etc.

Ogólnie rzecz biorąc ciekawe.

Parn

Piwa: 3/4

Zloto
Wysłany: 2010-03-05, 10:26    [Cytuj]

mam trochę czasu to można odgrzebać temacik :)

L. E. Modesitt Jr. "Magia Recluce" - Jest to tom I serii składającej się z 6 tomów. Każdy tom to jest osobna historia niepowiązana z innymi postaciami, tylko światem. Część tomów opowiada wydarzenia następujące po tomie I, a kilka to co było wcześniej.

Świat jest dość ciekawy, raczej niestandardowy co mi osobiście się podoba. Książki są pisane bardzo ciekawie, fajnym językiem. Natomiast fabuła i opowiadane historie dla niektórych mogą być plusem, a innych nie. Nie jest to powieść drogi, ani powieść o jakichś herosach. Ja chyba określam książki tej serii jako fantasy obyczajowe. Książki opowiadają o życiu, co prawda nie całkiem standardowych osób, ale mimo wszystko fabuła skupia się na ich życiu a nie walce.

Ogólnie gorąco polecam, ponieważ jest to trochę inne spojrzenie na fantasy i warto się z nim zapoznać (nawet jak się ostatecznie nie spodoba).

Właśnie pisząc tą krótką recenzję dowiedziałem się, że powieści z cyklu Recluce jest 13, ale niestety tylko 6 zostało wydanych w Polsce :( Biorąc pod uwagę, że ostatnia pojawiła się w Polsce w 2002 roku nie ma chyba za dużych szans na pojawienie się pozostałych 7 :(

Kolejne książki wydane w Polsce to:
- Wieże zachodzącego słońca
- Magiczny inżynier
- Wojna ?adu
- Śmierć Chaosu
- Upadek aniołów

PS. na wikipedii polskiej są stare dane, już jest 16 książek sagi.

PS2. Ogólnie po więcej informacji polecam angielską stronę wikipedii: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Saga_of_Recluce
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [E-mail]

Parn

Zloto
Wysłany: 2010-03-08, 11:10    [Cytuj]

Henry Lion Oldi "Mag z łaski prawa - Magent" - Powieść duetu ukraińskich pisarzy, wygląda że drugi tom jakiegoś cyklu, ale nie jestem w stanie tego potwierdzić. Pisane dość ciekawie, specyficzny pomysł do czego już przyzwyczaili mnie w swojej innej powieści pod tytułem "Mesjasz formatuje dysk". Najlepiej mi określić ich książki jako dość mocno psychodeliczne. Ciekawe pomysły, ale w dziwnych światach. Styl pisania nie jest jakoś specjalnie przyjazny czytelnikowi, ale nie jest też źle.

Książka opowiada o magach należących do talii kart, gdzie siłę maga określa to jaką kartą jest określany. Główni bohaterowie są zdrajcami, którzy pracują dla aparatu państwowego carskiej Rosji.

Ogólnie moja ocena to 3+/6. Ciekawa lektura jak ktoś ma ochotę przeczytać coś specyficznego, ale jest wiele lepszych książek i w każdym innym wypadku tylko w ostateczności.

Parn

Zloto
  Wysłany: 2010-03-09, 10:57    [Cytuj]

Troche ksiazek sie nazbieralo :) Dzisiaj kolejna. Ciekawe czy ktokolwiek jeszcze to forum i moje posty czyta.

Robert Jordan "Wielkie polowanie" - Drugi tom serii Koło Czasu.
Książka napisana bardzo ciekawie, zresztą tak jak i pierwsza opisywana wcześniej przeze mnie pod tytułem "Oko świata". Opowiada historię Rand al'Thora oraz jego przyjaciół w świecie gdzie najpotężniejszymi ludźmi są czarownice nazywane Aes Sedai.

Historia jest ciekawa i w sumie trzymająca w napięciu. Przez większość czasu czytelnik dostaje coraz więcej pytań i mniej odpowiedzi. Więc pod koniec lektury tej części jest się już nieźle skołowanym ogromem świata, ale ja to uważam za zaletę.

Jedynym minusem tej książki dla mnie jest inteligencja głównego bohatera, której moim zdaniem on momentami nie ma ...

Książkę gorąco polecam, tak jak i całą serię. Niestety autora już nie ma z nami na tym świecie, ale z tego co się orientuję seria prawie jest skończona i ktoś opracuje materiały, które przygotował.

Kudlaty
Narn i Hin Hurin.

Piwa: 4/25

Zloto
Wysłany: 2010-03-10, 14:04    [Cytuj]

Tak. Wszystkie 5 tomów jest w miarę ciekawe, aczkolwiek totalnie sztampowe i po przeczytaniu 2 tomu już dalej można sobie samemu dopowiedzieć.

A z moich zbiorów:
Marcin Mortka "Karaibska Krucjata". Zawiera toto dwa tomy ("Płonący Union Jack" oraz "La Tumba de los Piratas"). Bardzo fajna powieść Fantasy/Piraci - bo skoro są duchy i golemy to fantasy jest niewątpliwie. Wciągająca i napisana z poczuciem humoru, aczkolwiek nie jest to typowy Comedy-Fantasy, raczej humor sytuacyjny i delikatne nawiązana do Fs.

Parn

Zloto
Wysłany: 2010-03-10, 22:09    [Cytuj]

Kudlaty napisał/a:
Tak. Wszystkie 5 tomów jest w miarę ciekawe, aczkolwiek totalnie sztampowe i po przeczytaniu 2 tomu już dalej można sobie samemu dopowiedzieć.

Hmm, ale o czym mówisz? :)

Kudlaty
Narn i Hin Hurin.

Piwa: 4/25

Zloto
Wysłany: 2010-03-11, 13:11    [Cytuj]

O wielo-księgu smoka przebudzonego...
Wiem, że podobno było tego coś 10 ale po przeczytaniu 5 (Oko świata, Wielkie polowanie, Róg Valere, Smok Odrodzony i Kamień ?zy) odniosłem wrażenie, że w końcu dotarłem do jakiegoś spokojnego miejsca i dalej nudy ciągnąć nie będę :P olejne części staja się wtórne wobec poprzednich niestety, coś jak telenowela brazylijska kręci się wkoło zamiast iść do przodu...

Volnar

Volnar
Człowiek
?owca

Zloto
Wysłany: 2010-03-11, 15:10    [Cytuj]

Skoro seria nazywa się "Koło czasu", więc nie dziwne, że się kręci...

Parn

Zloto
Wysłany: 2010-03-12, 11:17    [Cytuj]

lol nie wiem :) wiem, ze jak narazie naprawde mi sie podoba :) ah i tak naprawde przeczytales 3 tomy w tym 2 i 3 podzielone na dwa w Polsce, więc może dlatego odniosles takie wrazenie ;)

Kalam
ot klikacz amator

----------
----------
Piwa: 40/21

Zloto
Wysłany: 2010-03-12, 14:04    [Cytuj]

Hmm też kiedyś to czytałem, nawet mój szwagrunio nazbierał chyba wszystkie jakie się w Polsce ukazały (podobno nie było to łatwe). To nie jest zła książka ale motywy bohaterów rodem z leśnych wiosek są faktycznie oklepane. Ot taka lekturka na niedzielne popołudnie, fajne ale bez szału.
Ja znów przypomnę Eriksona i cykl "Malazańska księga poległych" troszkę fantasy zjadłem ale puki co nic nie smakowało mi lepiej. Powiem więcej. Po przeczytaniu reszta wydaje się strasznie szara i bez polotu. :D

Volnar

Volnar
Człowiek
?owca

Zloto
Wysłany: 2010-03-12, 18:40    [Cytuj]

Ja też lubię "Poległych", jedyna wielotomowa seria fantasy jaką kupuję, między innymi właśnie za oryginalny świat.
Chociaż w po ostatnich tomach odnoszę wrażenie, że nie tylko "polegli", ale wpierw opluto i wdeptano ich w ziemię...

Rylek

Lacert
Najemnik
Cecyl z Bladopola

Zloto
Wysłany: 2010-03-24, 09:46    [Cytuj]

W malezanska ksiege poleglych wciagnal mnie Gror i chwala mu za to bo lektura niezla i wciagajaca lepiej niz chodzenie po bagnie

obecnie w oczekiwaniu na 9 tom malazu czytam sobie gre o tron R.R. Martina (serial by hbo w produkcji) i choc dopiero jestem w polowie to niezla lektura moze nie o takim rozmachu jak malaz (ilosc bohaterow, swiat, rasy, magia) ale koligacje rodzinne, rody, bekarty sprawiaja ze czyta sie naprawde niezle
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM]
  Wiejska Banda

Parn

Zloto
Wysłany: 2010-03-25, 23:18    [Cytuj]

ano dobre, fajnie przeczytać, że będzie serial, ciekawe jak go rozwiążą jak do końca całej serii daleko

Haspen
Sir Frywolne Mango

-
Kamdin
Piwa: 36/132

Zloto
Wysłany: 2010-03-26, 12:25    [Cytuj]

"Zapraszamy na drugi sezon - już za parę lat!" ;P

Best Book evar: "Mistrz i Małgorzata" Michaiła Bułhakova.

Pomóż mojemu smoczkowi, klikaj! ->
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM]
  Bordo!

[ ODPOWIEDZ ]