Hmm chyba zakupię;p zrobimy z tego temat polecający książki?
To ja polecam Achaję Ziemiańskiego. Chyba najlepsza książka jaką czytałem. III tomy
No i jak ktoś się lubi pośmiać z czarnego/ specyficznego humoru to Pratchet - Wszystkie części Świata Dysku
Ostatnio zmieniony przez Khhagrenaxx 2009-06-23, 15:46, w całości zmieniany 1 raz
Achaja tylko pierwszy tom imo byl dobry. drugi sredni, a trzeci ledwo przebrnalem.
Jak fantasy to tylko i wylacznie "Pieśń lodu i ognia" George R. R. Martin. Epicka opowieść, ale nie bajkowa, naprawdę dobrze odwzorowane czasy średniowiecza.
A to nie była czasem dyskusja o jakimś opowiadaniu, która za daleko podryfowała?
Na dziś polecamy dwie wielkie cegły, klasyki gatunku. Jedna bardzo znana, a druga niebardzo
"Władca Pierścieni" J.R.R. Tolkien - szczególnie zachwalać nie ma potrzeby, jak ktoś nie zna, to powinien po prostu przeczytać.
"Pamięć, Smutek i Cierń" T. Williams - genialnie opowiedziane "od zera do bohatera" w trzech tomach, prozą. Inne warte uwagi rzeczy, to niezwykle realistycznie opisany świat i konwencja low magic.
Coś humorzastego to trylogia "Kłamca" Jakuba ćwieka
A poważniejsze to trylogia Magdaleny Kozak "Nocarz","Renegat","Nikt" i na koniec książka, którą na prawdę się dobrze czyta to "Pan Lodowego Ogrodu" ( 2 tomu jakoś jeszcze nie czytałem)
mniej zdecydowanie bo fantasy urban klimates machen ... cykl strazy ?ukjanienki. pomijajac XX wiek bronie i klimat owczensych lat magoweie, zmiennokształtni wampiry.. po prostu niepowtarzalny klimat
Ostatnio zmieniony przez Rylek 2009-06-23, 13:34, w całości zmieniany 1 raz
"Pamięć, Smutek i Cierń" T. Williams - genialnie opowiedziane "od zera do bohatera" w trzech tomach, prozą. Inne warte uwagi rzeczy, to niezwykle realistycznie opisany świat i konwencja low magic.
Jak to mało znany
Ta książka jest rewelka jak dla mnie dawną ja wprawdzie czytałem ale polecam
A ja polecam na dzień dzisiejszy <SIEWCA BURZY ><Tom 1 cyklu Królestwo Zmierzchu> TOM LLOYD bardzo fajna książka gorąco polecam
Coś humorzastego to trylogia "Kłamca" Jakuba ćwieka
Heh, na poprzednim zlocie wygrałem:) Przeczytałem w drodze powrotnej, napisane co prawda prymitywnie (podobnie jak Szalbierz syna ?ysiaka), ale rozrywkową funkcję spełnia nie gorzej niż Die Hard 4
No a ja na 3 części utknęłam i nie mogę przebrnąć, choć ćwieka bardzo lubię
Co do polecania to polska fantastyka niemal w każdej postaci...
Zaczynając od Kresa i jego cyklu szererskiego^^
_________________ Nigdy niczego nie zapominały. Nigdy nie cofały raz ofiarowanej przyjaźni. I nigdy nie przestawały nienawidzić, jeśli kogoś lub coś znienawidziły.
No cóż to może klasyka Diuna
i dla odmiany coś polskiego Pan lodowego ogrodu - Grzędowicza
O książkach rozpisywać się nie będę tylko może tyle że warte są spędzenia kliku godzin z nimi.
_________________ [center]Są ludy co dojrzały do śmierci Z rąk ludów niedojrzałych do życia.
Polecam naprawdę klasyk jeśli idzie o świat Warhammera 40k.
Autor: Ian Watson
Tytuł The Inquisition Wars
Opisy są na necie. Co mogę od siebie dodać? Książka jest raczej ciężko dostępna i jedynie w języku angielskim. Dodatkowo bardzo rozbudowane opisy co czyni czytanie, nawet z bardzo dobra znajomością angielskiego, trudnym. Sama fabuła zawiła i niezwykle interesująca. Osobiście dobrnąłem dopiero do polowy, ale to spowodowane jest sesją i brakiem czasu na tak przyziemne sprawy jak poczytanie książki
Dorzucę serię Dragonlance, może i nie jest to literatura najwyższych lotów, ale dobrze się czyta (przynajmniej do 30 książki z głównego nurtu)
_________________ Nigdy niczego nie zapominały. Nigdy nie cofały raz ofiarowanej przyjaźni. I nigdy nie przestawały nienawidzić, jeśli kogoś lub coś znienawidziły.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum