Stworzyłem taki dodatkowy ranking, który być może wejdzie na stałe do gry:
http://wojownicy.eu/s1/ranking_big/
Na razie są tam dodane osoby, które zdobyły najwięcej punktów. Zastanawiam się czy dodać też te, któe straciły najwięcej punktów we wszystkich Turniejach...
_________________ Powoli składam klocki z których zbuduję wieżę i jako wiekowy człowiek spojrzę z niej na świat.
Autor postu otrzymał 14 piw(a)
Ostatnio zmieniony przez Bolivar 2009-08-01, 22:32, w całości zmieniany 1 raz
edit: Trochę mniej genialne, bo zwykłe sumowanie powoduje, że pierwsze kilka turniejów jest właściwie bez znaczenia. Jeżeli jest taka możliwość to dobrze byłoby dodać ranking, który nie miałby tej wady.
Yos proszę Cię
Tak ma być. Wszystkich na bank nie dostaniecie wylistowanych. 50 to wystarczająco dużo. Znalezienie się w rankingu to zawsze ale to zawsze było wyróżnienie dla najlepszych. Nie dla wszystkich.
Wg mnie bardziej miarodajną metodą byłoby zliczanie zdobywanych na turniejach talonów (ale wyłącznie tych turniejowych). Ten kto zdobył ich najwięcej, łącznie musiał zajmować często najwyższe pozycje.
Tyle, że rozwiązanie to ma wadę: trzeba by stworzyć nową tablicę w bazie i kod zapisujący do niej zdobyte talony w turniejach.
Punkty są wystarczającą miarą - jeżeli ktoś regularnie je zdobywa to nawet te pierwsze turnieje mają znaczenie. Z czasem okazuje się, że zdobyte np. 50 punktów może świadczyć o przewadze.
Edit:
tak naprawdę na straconych punktach widać kto jest dobry... w sumie można kiedyś zrobić ranking różnicowy.
_________________ Powoli składam klocki z których zbuduję wieżę i jako wiekowy człowiek spojrzę z niej na świat.
Nikogo się nie zadowoli... jak widać po reakcji ranking jest niepotrzebny. Jeżeli ktoś będzie zainteresowany to możliwe, że będzie dalej się rozwijał. Oczywiście pod warunkiem zaakceptowania przedstawienia porażek graczy...
Myślę że i w zdobytych punktach i w najmniejszej ilości oddanych punktów turniejowych przodować będą berserkerzy, taka jest bowiem specyfika tej klasy
Ale chętnie zobaczę jak te rankingi się rozwiną...
_________________ Nigdy niczego nie zapominały. Nigdy nie cofały raz ofiarowanej przyjaźni. I nigdy nie przestawały nienawidzić, jeśli kogoś lub coś znienawidziły.
Ranking zdobytych punktów jest jak najbardziej potrzebny Może ten z porażkami trochę mniej, ale jak się komuś nie podoba, to może go nie oglądać, prawda?
Khere, wytłumacz mi jak się ma twój post do mojego
Pomysł jest świetny - ale moim zdaniem ranking powinien być rozdzielony. Osobno zwycięstwa, osobno porażki. Tu się przed Bolivarem.
Natomiast ranking łączony, który mi podesłałeś na gg, polegający na stosunku punktów zdobytych do straconych niestety w zasadzie niczego nie prezentuje. Przejrzałem go i widzę, że znajdują się w nim praktycznie jedynie:
- berserkerzy
- łowcy
- kilku barbarzyńców
Czyli klasy oparte na atak+dmg oraz poniekąd HP/pancerz. A postacie o takiej specyfice po prostu nie są często atakowane, za to same są w stanie atakować czołowe postacie defensywne. Tych z kolei w ogóle nie ma w rankingu ponieważ rzesze tych pierwszych cotygodniowo atakują tych drugich.
Ponadto, trzeba brać poprawkę na to, że w ataku mamy ograniczoną ilość ataków, a w obronie nie ma ograniczenia. Więc wiele postaci będzie miało siłą rzeczy ujemny stosunek, który jednakże wcale nie świadczy o tym, że postać jest słaba. Świadczy jedynie, że taka postać jest prawdopodobnie w samym topie oraz jest postacią defensywną ;-)
1. Jeżeli chodzi o różnicę pokazuje siłę kilku klas i jest to istotne dla nich.
2. Porażki w obronie - pokazują siłę pewnych klas i sposób prowadzenia postaci. Dla mnie nie tylko istotne jest odniesienie 7 zwycięstw, ale i to, że nie jest workiem który obijasz.
Jednak zaznaczam, że jest to moja prywatna opinia - jeżeli ktoś nie chce nie musi klikać w poszczególne rankingi ;-).
ps.
zwiększyłem rankingi do top100.
[add]
Zastanawiam się nad podobnym rankingiem dla gildii jednak jest drobny problem - będzie on przedstawiał osoby będące w tym momencie w gildii. Oznacza to, że jeżeli osoba była w Szkole A, Gildii X i jest aktualnie w Gildii B to punkty będą podsumowane i przypisane do Gildii B. Po przejściu do Gildii G zostaną przypisane do Gildii G.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum