Forum Lotharis Strona Główna

Ogłoszenie 

DISCORD a co mi tam...

Poprzedni temat «» Następny temat
Trwanie er a starzenie się postaci
Autor Wiadomość
Bolivar

brak
Piwa: 94/38

Zloto
Wysłany: 2009-06-29, 09:27    [Cytuj]

Kiedyś zaproponowałem takie rozwiązanie:

Świat idzie swoim spokojnym biegiem. Jednak bogowie lubią igrzyska więc ustanowili dla swego ludu:
kto chce stać się im równy i zasiadać razem z nimi w Krainie ten musi wziąć udział w Zawodach. Ci, którzy będą najlepsi zostaną półbogami, ten który zwycięży zostanie bogiem, a pozostali będą ich sługami.

To historia skompresowana ;-). Oznacza to, ze osoba top1 trafia do panteonu bogów na następne ery, kilka osób (np. top10) staje się półbogami i może pojawić się w historii świata. Niestety reszta ma pecha i znika ze świata by służyć nowemu bogowi. Dzięki temu świat nie ulega destrukcji co erę, a ludność cywilna sobie spokojnie żyje i pracuje.

Haspen
Sir Frywolne Mango

-
Kamdin
Piwa: 36/132

Zloto
Wysłany: 2009-06-29, 10:37    [Cytuj]

Bolivar napisał/a:

Świat idzie swoim spokojnym biegiem. Jednak bogowie lubią igrzyska więc ustanowili dla swego ludu:
kto chce stać się im równy i zasiadać razem z nimi w Krainie ten musi wziąć udział w Zawodach. Ci, którzy będą najlepsi zostaną półbogami, ten który zwycięży zostanie bogiem, a pozostali będą ich sługami.

Mistyczne, deistyczne i teologiczne brednie bez Ewolucji! ;P W życiu bym na takie coś nie poszedł - ale co ja mogę, szaraczek ;)

Pomysł Irmisa jest gut, nawet piwo postawiłem :) Tylko, przydałby się jaki pisarczyk z dużą ilością weny i czasu ;)

Best Book evar: "Mistrz i Małgorzata" Michaiła Bułhakova.

Pomóż mojemu smoczkowi, klikaj! ->
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM]
  Bordo!

Tsumoso
GWN Technocrat

Tsumoso
Krasnolud
Piwa: 86/82

Zloto
Wysłany: 2009-06-29, 11:03    [Cytuj]

Bolivar, co oznacza top1 czy top10 ? znowu topka expa? topka expa nic nie znaczy, poza tym mogę w każdej erze być top1 w expie bezproblemowo...

jeśli już coś ma być "top" to powinny być uwzględnione np.:
- suma pkt ze wszystkich turniejów [target: grający od początku + grający pewnie]
- suma różnicy lvlów naszego i pokonanego wroga na turnieju (jak niżej lvlowy to minusowe punkty, jak wyżej to plusowe) [target: Ci co doszli później, klasy wolniej expiące ale silniejsze]
- średnia skuteczność na turniejach [target: wszyscy]
- suma lvli pokonanych wrogów na wojnie [target: wszyscy]
- suma różnicy lvlów naszego i pokonanego wroga na wojnie (jak niżej lvlowy to minusowe punkty, jak wyżej to plusowe) [target: koksy]
- suma bęcków jakie my otrzymaliśmy na wojnie w % hp (minusowe pkt jeśli regenki dodały życie) ale śmierć się nie wlicza [target: ranking twardzieli i survival masterów]

etc etc
  Gildia Wielkich Niezależnych

Caus

Argh Buntownik
Lykon
Rycerz
Piwa: 11/30

Zloto
Wysłany: 2009-06-29, 11:11    [Cytuj]

Bolivar: to powiedź jak wyjaśnisz takiego Aze, który istnieje kilka er i zdążył nawet rasę zmienić.

Ave

Irmis

Yaya Worobij Miomate
Piwa: 75/27

Zloto
Wysłany: 2009-06-29, 11:15    [Cytuj]

Topki też da się wykorzystać. Ale jeśli już to większość:
top expa - wybraniec boga, dostaje błogosławieństwo, parę mocy, poważanie i jest ustawiony na resztę życia (zresztą i tak pewnie będzie to palek ;) )
top najszczęśliwszych - kto się najbardziej dorobił
top najbogatszych - kto się najbardziej dorobił i nie przewalił wszystkiego, ma więc sporo kasy by coś dalej w życiu porobić - też warty wzmianki
top najbrutalniejszych - też można uwzględnić

A co do samego mieszanie się bogów na większą skalę, to średnio mi to pasuje. Z tym jak z solą - za dużo i już danie zepsute. Po co niby ktoś ma się stawać półbogiem, by zaznaczyć swoją obecność w historii świata? U nas wielu osobom udawało się to bez czegoś takiego ;)

//Caus: niech sam to wyjaśni - teraz zresztą też jakoś musi sobie z tym radzić ;P
Np. Przyjmowanie imienia po sławnych przodkach/bohaterach było dość powszechne.
Ostatnio zmieniony przez Irmis 2009-06-29, 11:16, w całości zmieniany 1 raz  

Azareus
Zasłużony dla Rivangoth

Brak
Piwa: 193/62

Zloto
Wysłany: 2009-06-29, 11:15    [Cytuj]

Caus napisał/a:
Bolivar: to powiedź jak wyjaśnisz takiego Aze, który istnieje kilka er i zdążył nawet rasę zmienić.

Ave

Że co!?!?! Ja zawsze bylem pół mlolfem i półlolfem ;p
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [E-mail]

Bolivar

brak

Zloto
Wysłany: 2009-06-29, 11:17    [Cytuj]

Caus napisał/a:

Ave

Cytat:

To są słowa klucze.

Inna sprawa, że ja widzę różnicę między W2, a S:W - dla mnie teraz jest start i pierwsza era czyli początek wszystkiego. Jednak jak wiecie to jest moje prywatne zdanie ;-).

Irmis

Yaya Worobij Miomate

Zloto
Wysłany: 2009-06-29, 11:22    [Cytuj]

To skoro jest początek wszystkiego, to może by tak wziąć obecną datę, przypomnieć sobie, co jak dotąd wydarzyło się ciekawego w tej erze i zacząć pisać Historię? ;P

Bolivar

brak

Zloto
Wysłany: 2009-06-29, 11:34    [Cytuj]

Ktoś chce zostać oficjalnym Kronikarzem?

Irmis

Yaya Worobij Miomate

Zloto
Wysłany: 2009-06-29, 12:43    [Cytuj]

Oficjalny Kronikarz aż tyle roboty mieć nie będzie - kalendarium to naprawdę jest parę linijek tekstu, raz na 2-3 tygodnie. Wystrzegałbym się długich historii, chyba, że jako dodatek do spisu dat i wydarzeń.
Ważniejsze jest, kto będzie wskazywał kierunek rozwoju linii fabularnej świata.

Haspen
Sir Frywolne Mango

-
Kamdin

Zloto
Wysłany: 2009-06-29, 13:10    [Cytuj]

Rok 601, Styczeń, Dzień 21.
Cesarz Lotharis po zakończeniu negocjacji z Thanem Kruumshu ogłosił wojnę z tym orkowym państwem. Gildia Krwawego Ostrza po raz trzeci pokonuje Kryształową Cytadelę.

Rok 601, Styczeń, Dzień 24.
Po trzech dniach oblegania, padła forteca Cośtam'Ogr (piszę na szybko ;P ). Tego samego wieczora jednak, elfy z Lun zaatakowały trzy miasteczka na południu Lotharis.

Rok 601, Styczeń, Dzień 25.
Nowym gubernatorem Grimburgii został Jelko Jelkos, a pierwszym dekretem była powszechna mobilizacja, pierwszy krok do wspomożenia armii Lotharis. W tym samym czasie, ów armia poniosła ogromną stratę - Generał Igor Mleczko padł pod ciosami orkowych toporów.

Itd.

Takie cuś? ;P

Bordo!

mef
bold & beautiful

Kristall Mef
Piwa: 29/24

Zloto
Wysłany: 2009-06-29, 13:36    [Cytuj]

Tiaaa i wssystko opisać mianem Kalendarza Dolin. ;P

Kamdin (tak wiem, to przykład), ale dlaczego 601? Ważnym punktem w każdym kalendarzu jest rok 1, a poza tym dla każdej krainy kalendarz powinien być liczony inaczej. ;) Inaczej dla tych parszywców z Lun a inaczej dla Lothariańczyków (od czasu obalenia PiWa? ;P ). Przecież w Seavranie nie ma papieża, Stolicy Apostolskiej i reszty grup/organizacji/osób które potrafiłyby swoją wolę narzucić milionom. ;)

Więc najpierw Pan Kalendarz musiałby wymyślić kiedy ma początek I era S:W. ;)

Bardzo fajna sprawa przynajmniej coraz większe znaczenie miałby "klimat wojów" i wyznaczał by pewne tory. ;) Życzę powodzenia i tego, że gildie zaczną się dostosowywać do tego. ;)

I tak swoją drogą od razu chciałbym się zapytać kiedy się pojawią opisy panteonu i ogólnego znaczenia religii w Seavranie w bibliotece. Czy opisy są gotowe i tylko czekają aż ktoś je umieści czy czekają na stworzenie?

Haspen
Sir Frywolne Mango

-
Kamdin

Zloto
Wysłany: 2009-06-29, 14:11    [Cytuj]

Mef, kiedyś tam była wielka rozpiska bogów, aniołów, bożków i innych pierunów ;P Takie duże i cholernie ciężko się czytało ;P

A co do 601 - Pierwszy lepszy rok, to tylko dla przykładu ;)

Bordo!

mef
bold & beautiful

Kristall Mef
Piwa: 29/24

Zloto
Wysłany: 2009-06-29, 14:19    [Cytuj]

Wiem, że była - czytałem ją. Inspirowane chyba mitologią grecką, tylko za mało związków brat-siostra, matka-syn, babcia-wnuczka. ;P Krótko na modłę telenoweli. ;)

Mam na myśli "biblioteka.lotharis.cośtam". Tam brakuje działów wierzeń i historii. ;)

Irmis

Yaya Worobij Miomate

Zloto
Wysłany: 2009-06-29, 14:34    [Cytuj]

O coś takiego mi chodziło, ale dałbym większy rozstrzał dat. Nie tyle co parę dni, co raczej co parę miesięcy. Przynajmniej przy założeniu, że era ma trwać koło 10 lat.

A co do licznika, to nie trzeba robić wcale od 1 roku, tylko zacząć od chwili obecnej (coś chyba koło 1100, z tego co pamiętam). A wcześniejsze dzieje, przed wynalezieniem kalendarium, by były spisane w historii ;P

[ ODPOWIEDZ ]