Forum Lotharis Strona Główna

Ogłoszenie 

DISCORD a co mi tam...

Poprzedni temat «» Następny temat
Wojna
Autor Wiadomość
Kherehabath

Kherehabath
Piwa: 47/48

Zloto
Wysłany: 2009-05-18, 08:51    [Cytuj]

Nie bardzo rozumiem czemuż to wygrana gildia miałaby mieć mniej czasu? ;) Żeby w nagrodę łatwiej ich było złupić? ;P

Parn

Piwa: 3/4

Zloto
Wysłany: 2009-05-18, 08:55    [Cytuj]

dlatego mowie ze rownoczesnie musialaby byc agresorem. Jak atakuje slabszego i wygrywa to niech jej potem nie bedzie tak latwo ;)
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [E-mail]

Tsumoso
GWN Technocrat

Tsumoso
Krasnolud
Piwa: 86/82

Zloto
Wysłany: 2009-05-18, 08:57    [Cytuj]

Aż strach przyznać ale błękitni panowieElasharr i Enigma mają w 100% racji i się z nimi zgadzam, zauważyli poprawnie to czego Bolivar oczywiście nie widzi ;P Nie widzi, że w obecnej sytuacji: wszystkie poprawki były ok ale ta jedna: TOTALN? PORAŻK? LOGISTYCZN?.

7 dniowy okres ochronny = wielkie gildie jak HSP czy GWN są nieśmiertelne i nikogo się nie muszą obawiać. Nawet jak na wojnie będą poturbowane to potem tydzień spokoju i heja dalej kogoś zmłócić. Bez stresu, bez konsekwencji, bez większych taktyk. Dajemy jakąś mniejszą gildię i niszczymy. Era zostaje zdominowana przez dwie największe frakcje.

Po drugie powaliło was z tak długimi okresami ochronnymi, jeszcze tu coś słyszałem o 14-21 dniowych... ?! Nosz kurna, lucie... To co proponuje Enigma było by w sam raz.
  Gildia Wielkich Niezależnych

Elasharr
Hersztunio

Ork
Mnich
Piwa: 7/21

Zloto
Wysłany: 2009-05-18, 08:59    [Cytuj]

Parn, w sumie racja. Warto rozróżnić tutaj też agresora od obrońcy. To może coś w stylu:

Agresor(zwycięzca) = 2 dni wolnego
Agresor(przegrany) = 5 dni

Obrońca(zwycięzca) = 3 dni
Obrońca(przegrany) = 6 dni

Należy też wziąć pod uwagę, że 2 dni wolnego to w zasadzie 3 dni regeneracji. W końcu wojska idą 24 h, więc daje to nam dodatkowy dzień odpoczynku. Więc w zasadzie 6 dni wolnego daje już pełną regenkę przed następną wojną.

Każdy exp jest dobry.

Tsumoso
GWN Technocrat

Tsumoso
Krasnolud
Piwa: 86/82

Zloto
Wysłany: 2009-05-18, 09:00    [Cytuj]

No i tak - to co wymyślił Parn też jest dobre: skrócony okres ochronny powinien być tylko dla gildii która jest jednocześnie agresorem i jednocześnie wygrała.

Wygrana obronna powinna być nagradzana pełnym czasem ochronnym.
  Gildia Wielkich Niezależnych

Bolivar

brak
Piwa: 94/38

Zloto
Wysłany: 2009-05-18, 09:17    [Cytuj]

To wojna jest sprawiedliwa? Sorry, ale naprawdę miałem niezły ubaw. Może dorzucić jeszcze opcję głaskania za przegraną wojnę?

Niestety tak się pechowo zdarza, że wojny wygrywa silniejszy i nic tego nie zmieni - tak samo jak w Turnieju czy najlepszy zawodnik w topie (jest najlepszy).
Jeżeli miałbym wprowadzić te zmiany to dlaczego nie dać ograniczenia, że gracze z top50 mają tylko 80% wartości współczynników - przecież gracze z poza top50 nie będą mogli ich pokonać i jest to niesprawiedliwe. Może ograniczmy im złoto, albo możliwość leczenia. O super pomysłem będzie zmniejszenie im ilości tur - przecież i tak są silni...

Idziemy z tymi zmianami?

Spider4

Piwa: 31/52

Zloto
Wysłany: 2009-05-18, 09:43    [Cytuj]

Dyskusje więc może.... Z trudniejszych do zaimplementowania:

wykończenie wojną : wojownik w trakcie wojny nie może wyleczyć 10-20% zadanego mu dmg
przykład: mam 1000 życia, w walce straciłem połowę, czyli 500, w następnej walce mam max 950-900 hp, jak przegram to mam 900-800. Dobrze by było gdyby to też tyczyło się pancerza, bo jak zauważono najlepiej chyba będą mieli rycerze, bo pancerz zawsze jest na full

Zero czasu ochronnego: to jest wojna. Chcesz być przygotowany na kolejny atak: zawrzyj rozejm, bo przywrócenie życia na max trwa 5 dni. Słabsza gildia atakuje przeciwnika wycieńczonego wojną... walczący już x dni ludzie nie mają sił, brak prowiantu w oblężonej twierdzy, liczne rany etc. czemu mam nie wygrać z kimś kto padł jednego dnia kilka razy?

Tudzież wykupny okres ochronny, pamiętacie Gildię NPC Gwardia Lotharis czy jak to tam było? Wpłacasz x kasy (jakiś mega trudny wzór zależny od liczby osób w gildii i średniego poziomu) i w zamian można wyznaczyć NPC do obrony (lub napis: ta gildia jest pod ochroną Gwardii nie możesz jej atakować przez kolejne x dni - kto co woli). Lub wykupić się w innej gildii, aby ta w razie czego zaatakowała agresora.

Budynki:
medyk - opatrzy, zmniejsza % nieodnawialnego hp, powiedzmy 0,1; 0,3; etc i tak aż do 3-5%

wieża łucznicza - max 15% na zadanie x obrażeń atakującemu. Powiedzmy max 10% na zadanie 10dmg w każdej turze, coś jak profit.

Kusznicy - max 5% na zadanie 50 obrażeń. (sprzężone z łucznikami, do wyboru tylko jedno) tudzież można wszystkie trzy połączyć i gildia wybiera 1 z 3
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM]

Bolivar

brak

Zloto
Wysłany: 2009-05-18, 10:00    [Cytuj]

Przyznam, że wojny jakie są w tym momencie to większości efekt rozmów na zlocie - miały być proste i łatwe do zrobienia... i są. Nie wiem czy jest sens dalej ich komplikować.

Jeżeli tak to niestety nie wiem czy będzie to możliwe na s1 - sporo zmian, sporo pracy i zabawy z szukaniem (na co najwięcej czasu się traci). ?atwiej jest dopisać nowe rzeczy bez bezpośredniego powiązania z kodem Wojtka.

Irmis

Yaya Worobij Miomate
Piwa: 75/27

Zloto
Wysłany: 2009-05-18, 10:36    [Cytuj]

Bolivar, warto by zauważyć, że osoby, które postulują zmniejszenie okresu ochronnego wygranym gildiom, same należą do gildii najsilniejszych.

Obecnie okres ochronny faworyzuje mocne gildie, bo czyni je niezwyciężonymi. To już nawet nie chodzi o utrudnienia, ale o to, że są one nie do pokonania. Co z tego, że 5 silnych gildii, ze środka stawki, zawrze sojusz, skoro on nic nie da. Bo nie da się atakować kolejno, by coraz bardziej wymęczać silnego przeciwnika, który wszystkim zalazł za skórę. Gdy straci zbyt wielu wojowników, to po prostu nic nie będzie robić przez 6-7 dni, by powrócić do pełni sił.

Gdzie tu jakikolwiek sens i realizm? Wchodzisz na wrogi teren i nawet jeśli przeciwnicy przygniatają Cię liczebnie, to nie musisz się przy podboju niczego obawiać, bo wrogowie muszą podchodzić pojedynczo i dać jeszcze czas na wypoczynek między walkami.

//Edit:

Elasharr napisał/a:

Agresor(zwycięzca) = 2 dni wolnego
Agresor(przegrany) = 5 dni

Obrońca(zwycięzca) = 3 dni
Obrońca(przegrany) = 6 dni

Należy też wziąć pod uwagę, że 2 dni wolnego to w zasadzie 3 dni regeneracji. W końcu wojska idą 24 h, więc daje to nam dodatkowy dzień odpoczynku. Więc w zasadzie 6 dni wolnego daje już pełną regenkę przed następną wojną.

Najlepsza propozycja jaką tu widziałem. Podpisuję się oboma rękami :)
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM]

Bolivar

brak

Zloto
Wysłany: 2009-05-18, 10:44    [Cytuj]

W takim razie pozostaje jedna rzecz do zmiany, która nie wymaga dużo nakładu pracy:
zmiana okresu ochrony z 7 dni do X. Ankietka?

[add]
X jest wspólne dla wszystkich, czyli np. 1 dzień dla agresora jak i obrońcy.
Ostatnio zmieniony przez Bolivar 2009-05-18, 10:46, w całości zmieniany 1 raz  

Kherehabath

Kherehabath
Piwa: 47/48

Zloto
Wysłany: 2009-05-18, 10:46    [Cytuj]

Koniecznie ;)

Switek
Górski Weteran

Mały Głód
Niziołek
Mnich
Piwa: 12/11

Zloto
Wysłany: 2009-05-18, 10:46    [Cytuj]

Cytat:
Po drugie powaliło was z tak długimi okresami ochronnymi, jeszcze tu coś słyszałem o 14-21 dniowych... ?

To sie miało tyczyć tylko powtórzenia tej samej wojny czyli dana gildia miała by okres ochronny tak długi tylko przed jedna gildia z która juz przegrała

Parn

Piwa: 3/4

Zloto
Wysłany: 2009-05-18, 10:55    [Cytuj]

heh Bolivar, my mowimy jedno, a Ty caly czas drugie. Moze jakas konsultacja z reszta teamu zamiast caly czas pisac, ze nadal traktujemy wszystkich tak samo.

Bolivar

brak

Zloto
Wysłany: 2009-05-18, 10:57    [Cytuj]

Parn, to chyba z Jennem - on widział co siedzi w kodzie i wie ile to oznacza zmian... ew. wpadnie na jakiś genialny sposób by wprowadzić to co proponujecie bez przebudowy całej wojny...

Phil

-
Piwa: 275/41

Zloto
Wysłany: 2009-05-18, 11:30    [Cytuj]

Wojny miały być na początku proste. I takie są i będą na razie. Okres ochronny na chwilę obecną będzie wynosił 7 dni dla każdego, chyba, że wpadniemy na prosty sposób wdrożenia zróżnicowania według np. proponowanych warunków.

Ja wiem, że to się wydaje proste, ale kod Wojtka taki prosty wcale nie jest ;-)
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [WWW]

[ ODPOWIEDZ ]