Forum Lotharis Strona Główna

Ogłoszenie 

DISCORD a co mi tam...

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Emilka
2010-10-26, 18:55
zniknęły logi i wszystko z "kontynuuj walke"
Autor Wiadomość
Bolivar

brak
Piwa: 94/38

Zloto
Wysłany: 2009-05-10, 10:25    [Cytuj]

OK, sprawa jest taka:
ze względu na zapchanie tabeli z logami (tak, tam też się one znajdują) ponad 400 000 rekordów padła decyzja o odchudzeniu tej tabeli. Mniej więcej za pomocą prostego zapytania:
Kod:
delete * from tabela where id<350000

Ogólnie miało to przyspieszyć pewne prace i zmniejszyć backup (tak jest wykonywany z automatu - w dniu turnieju nawet co godzinę, w dni normalne raz dziennie).
Niestety gra potrafi zaskoczyć każdego... nawet ludzi pracujących nad kodem. Po wykonaniu zapytania pojawił się komunikat informujący o skasowaniu 400 000 rekordów...
Niestety okazało się, że rekordy w tej tabeli nie mają unikalnych id... Oczywiście od razu rozpoczęła się akcja przywracania kopii tabeli - niestety jest to jeden z kolejnych minusów kodu. Zrzut tej tabeli to ponad 57 mega czystego tekstu. Jeżeli ktoś z was kiedyś próbował pracować na tak dużym pliku tekstowym to będzie wiedział co się dzieje z kompem. Ogólnie przywrócenie 10k rekordów trwało godzinę (dzielenie pliku, jego obróbka, wrzucanie na serwer).
Przeze mnie i Jenna została podjęta decyzja, ze nie ma to sensu... Przewracanie tego było by masakrą.

Z dobrych wiadomości jest to, że przywracanie normalnych tabeli związanych z danymi graczy, organizacji i pozostałych jest dość przyjemne i nie powoduje dużych problemów - oczywiście postawienie gry w razie awarii nie zajmie 15 minut, ale parę godzin, ale będzie zrobione... z wyjątkiem logów. Mam nadzieję, że nigdy nie dojdzie do takiej sytuacji.

Dzisiejsze (a właściwie wczorajsze) doświadczenie powoduje, że będziemy musieli po raz kolejny zmodyfikować kod i strukturę bazy....

By nie było: wina leży po mojej stronie i ja jestem za to odpowiedzialny. Przepraszam wszystkich, którzy mieli jakiekolwiek kłopoty z tego powodu. Niestety takie działania musiały być wykonane i niestety w przyszłości będziemy musieli je wykonywać... Mam nadzieję, że jednak uda się doprowadzić do odpowiednich zmian.

[add]
dla jasności:
kopia była z 15-tej, kasowanie logów 5 minut później.

[ ODPOWIEDZ ]