Forum Lotharis Strona Główna

Ogłoszenie 

DISCORD a co mi tam...

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Gwardzista Seryl
2009-04-23, 07:23
Cenzura, czy pilnowanie regulaminu?
Autor Wiadomość
Haspen
Sir Frywolne Mango

-
Kamdin
Piwa: 36/132

Zloto
Wysłany: 2009-04-21, 14:04   

Mały przerywnik rozsądku do userów: przystopujcie trochę, bo jak narazie z Teamu wypowiedziała się tylko jedna rozsądna osoba, a tak naprawdę to tą dyskusję toczą, i, ba, kłócą się tylko i wyłącznie zwykli userzy (I Bolivar).

;)

Best Book evar: "Mistrz i Małgorzata" Michaiła Bułhakova.

Pomóż mojemu smoczkowi, klikaj! ->
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM]
  Bordo!

Sandra
UW - User Walczący

Sandra
Sidan
?owca
Piwa: 4/5

Zloto
Wysłany: 2009-04-21, 15:20   

To może ja się tylko wypowiem co sądzę na ten temat.

Zaostrzony regulamin. Rozumiem, że w końcu musiał się taki pojawić, ale czemu aż tak skrupulatnie podchodzicie do niego? Czy warny nie mogą być nadawane za przewinienia na prawdę warte tego?

SB. Bez SB mogę przeżyć, ale bez niego to forum wydaje mi się takie puste. Zawsze można było sobie pożartować, porozmawiać, podyskutować, powymieniać swoje poglądy, a nawet poprzekomarzać się w sprawie wyższości szkół. To jest jedyna rzecz, dla której siedziałam tyle na forum. Posty i tematy nie interesują mnie zbytnio, tyle co przeczytać i coś odpisać. Cała radość z przebywania na forum zanikła.

Dziękuję za uwagę.

Ksawersis
Xaf

Ksawersis
Człowiek
Mnich
Postawił 7 piw(a)

Zloto
Wysłany: 2009-04-21, 15:22   

Popieram kicię! ;]

http://ksawesis.mybrute.com
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [E-mail]

Grudo

Grudo
Piwa: 8/19

Zloto
Wysłany: 2009-04-21, 15:48   

Udalo mi sie przeczytac caly temat i wiecie co? Nie wiecie ;P Taka klutnia nigdy sie nie skonczy jesli obie strony beda tak uporczywie trzymac sie swojego zdania. Wiec przydalo by sie przystopowac, moze odczekac ze 2 dni niech emocje opadna i wtedy porozmawiac jak ludzie a nie udowadniac ze druga strona tak czy inaczej sie myli (i tutaj bardziej zwracam sie w strone userow choc nie chcial bym byc za to zjechany ;P , co nie znaczy ze i team nie przesadza). Wyluzujcie troche bo w koncu klutnia rozpoczeta 1 dowcipem doprowadzi do konca Wojownikow bez ktorych byscie nigdy sie nie poznali, nie pogadali, nie posmiali, nie wypili razem i wielu innych rzeczy.

A co do regulaminu to proponuje zalozyc NIEOFICJALNE forum na ktorym kazdy bedzie mogl sobie pisac co chce i jak chce. Bedziemy mieli wtedy forum oficjalne (to obecne), na ktorym bedzie mozna poklimacic (jak ktos lubi ;P ), popytac o rozne rzeczy zwiazane z gra, znalezc instrukcje, nowe ogloszenia. Oraz nieoficjalne gdzie bedzie mozna prowadzic bardziej luzne rozmowy. Takie jest moje zdanie na ten temat ;)
 Autor postu otrzymał 1 piw(a)

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
deshong
Irmo
Zasłużony dla Rivangoth

Piwa: 40/61

Zloto
Wysłany: 2009-04-21, 16:13   

Uf, przebrnąłem przez ten temat. I mam mieszane uczucia - bo tak naprawdę obie strony mają rację. Rozchodzi się praktycznie tylko o to jak je zgrabnie i akceptowalnie połączyć w całość.

Regulamin się zaostrzył, zaostrzyło się jego przestrzeganie. Poleciały dwa warny za dowcipy o Żydach - ale nie za te, które odnosiły się np. do ich stereotypowego skąpstwa czy innych przywar, ale odnosiły się do zagłady Żydów. Wydaje mi się, że z takiej tragedii nie należy się śmiać.
Po tych ostrzeżeniach zaczęła się jakaś niezrozumiała dla mnie paranoja, co można, a co nie. W kilku postach przeczytałem, że userzy boją się napisać cokolwiek, bo za cokolwiek można dostać warna. A nie lepiej jest się dostosować, choćby odrobinę? Trochę ustąpić i nie pisać kawałów odnoszących się do drażliwych tematów?

Z drugiej strony moderacja nie musi być aż tak restrykcyjna. Ostrzeżenia za "wkur...zyl" było moim zdaniem na wyrost. Wg. Słownika Języka Polskiego słowo "wkurzył" jest słowem jedynie potocznym, nie wulgarnym. Sprawdziłbym to jeszcze w Słowniku wulgaryzmów PWN, ale nie mogę go niestety znaleźć. Oczywiście, te trzy kropki mogły być pseudocenzurą mocniejszego słowa, ale nie musiały - po nich nastąpiło dokończenie słowa. Doszukiwanie się ukrytego sensu w każdym słowie z kropkami, gwiazdkami i innymi takimi też zakrawa na paranoję - za co by tu wlepić warna.

Co do SB - szkoda, że zostało wyłączone. To właśnie tam można było porozmawiać na szybko z kilkoma osobami, czy pożartować. Zapisywanie przez niektóre osoby(w tym czasem także mnie) całego SB bez sensu, czy wklejanie kilkudziesięciu emotek w jednej wiadomości zapewne wielu denerwowało, ale można zwrócić na to uwagę. Np. poprzez dodanie nowego punktu do regulaminu(tak, znowu regulacja życia na forum ;P ), ale jako prośby(jest kilka punktów w takiej formie) i egzekwowanie go najpierw przez słowne upomnienia, a dopiero potem przez ostrzeżenia.

I jeszcze jedno, coś co mi się nasunęło po poście Gruda. Mianowice propozycja przystopowania na kilka dni. Jednak znając życie nawet jeśli część osób zamilknie na ten czas(na forum), to znajdą się tacy, którzy będą temat ciągnąć. Dlatego moja propozycja jest trochę bardziej radykalna - zamknąć forum na te dwa dni, niech każdy zainteresowany przemyśli sobie tę sprawę, a potem zacząć dyskusję(o ile będą jakieś zastrzeżenia).
Być może ten pomysł na obecną sytuację jest zbyt radykalny, ale zawsze można do niego wrócić w razie eskalacji konfliktu.

I przepraszam, że taki długi post wyszedł ;)
  Ferrońskie Diabły

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
deshong
deshong
Błękitny Palladyn

Niziołek
Paladyn
Stary Palladyn
Piwa: 27/22

Zloto
Wysłany: 2009-04-21, 17:04   

Pozwolę sobie na wypowiedzenie się w temacie wątku.

W moim spotkaniu z internetem odwiedziłem kiladziesięat for, na kilku(wcale niemałych) byłem moderatorem. Wasze skargi na "cenzure" forum są dla mnie normalne, jednakże:
1. Na ŻADNYM forum nie wolno łamać prawa obowiązującego w danym kraju, dlatego też wszystkie posty naruszające ten punkt regulaminu muszą być karane oraz podddawane przynajmniej częściowej cenzurze (czyt. kasowane)
2. Pozostałe ustalenia regulaminu danego forum powinny być respektowane, a kararanie , forma kar i ewentualnie cenzurowanie postów leżą w gesti moderatorów i administracji tegoż forum - to oni decydują jak bardzo restrykcyjnie będą egzekwować postanowienia regulaminu i ingerować w treść łamiących regulamin wypowiedzi.
3. Fora publiczne są z reguły bardziej restrykcyjne niż zamknięte subfora tychże for. Coś co jest ostro tępione na forach publicznych, często jest dopuszczalne w częściach zamkniętych tych for.

To forum nawet nawet w przybliżeniu nie jest tak restrykcyjne jak fora innych gier. Nie wierzycie? wejdzcie na forum hattricka i napiszcie kawał o żydach, polakach, allahu, katolikach itd. - ban momentalny, natychmiastowy i bez prawa apelacji. Co nie przeszkadza by powstawaly kolejne wątki z kawałami (łącznie jes tjuż ich chyba ponad 20).

Wolność słowa o której tak krzyczycie jest zawsze ujęta w ramy prawa. To znaczy że mogę wyrażać swoje poglądy pod warunkiem ż nie łamię prawa. Gdyby było inaczej szybko zapanowałaby anarchia. Oczywiście na niektóre sprawy można przymknąć oko, ale nie można zapominać o umiarze (zarówno w jedną jak i wdrugą stronę).

Na zakończenie mała podpowiedź jeśli nie wiesz jak masz sę zachować:

Jesteś na oficjalnym wystawnym przyjęciu na którym CI zależy: Na wielkiej sali gdzie są wszyscy musisz się odpowiednio zachować, przestrzegać jakieś etykiety - to jest właśnie forum publiczne, Ale na takich imprezach jest wiele pokoi, zakamarków, balkonów gdzie spotykają się tylko określone osoby: kochankowie, biznesmeni, politycy itd - tu już atmosfera jest troszke inna mimo iż nadal jest to to samo przyjęcie, tu można sobie pozwolic na więcej swobody - to są właśnie zamknięte subfora.

Mam nadzieje, że ten przykad pomoże Wam zrozumieć pewne normy obowiazujące na forum ogólnym.
I nie dajcie się Zwariować.

paladyn Deshong
  Wielka Błękitna Gildia

Więcej szczegółów
Wystawiono 2 piw(a):
Phil, Grudo
Phil

-
Piwa: 275/41

Zloto
Wysłany: 2009-04-21, 17:05   

Ja widzę to tak: pierwsze kilka warnów było zasadne. Jednak kilku osobom nie spodobało się to, że na forum zapanowały nowe porządki, bo przecież na poprzednim nie było żadnych zasad i postanowiło walczyć. Zaczęło się to skakanie po nakreślonej przez nas linii i przestępowanie jej jedną nogą by sprawdzić co będzie tolerowane, a co nie. Miało to na celu przyprzeć nas do muru - jeśli na coś przymkniemy oko, to znaczy, że można się posunąć dalej, jeśli okaże się, że nie będziemy tego tolerować, to trzeba podnieść na forum raban - "Drobiazgowość przestrzegania regulaminu! Zgroza! Patrzcie jak zostałem pokrzywdzony decyzją moderatora!"

No i tak obie strony brnęły coraz bardziej w ten konflikt. Zachowanie niektórych osób stało się jawnie prowokujące - obojętne co byśmy zrobili to byłoby źle. Nie byłoby reakcji, posunęliby się dalej. Byłaby, robiliby z siebie pokrzywdzonych.

A czy naprawdę byłoby taką ujmą na honorze zastosować się regulaminu? Nie byłoby tej całej wojny gdyby kilka osób nie usiłowało za wszelką cenę znaleźć dziury w całym, popychając siebie i nas w coraz większe skrajności.
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [WWW]

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Chandler
Szilka
Eivissa...

-
Piwa: 27/4

Zloto
Wysłany: 2009-04-21, 17:07   

Ech, mnie także cały dzień nie było. Dostałam tylko od Bolivara wiadomość na gg, że znowu jest niedobrze na forum.

Nie rozumiem dwóch spraw... Pierwszą z nich jest wszechobecna hipokryzja. Np post (w tym przypadku był to post Emila, ale tu nie chodzi o niego, tylko o zasadę) "Nie ma sensu rozmawiać, ich nie przekonasz." Hmmm, a czy użytkowników da się przekonać do nowego regulaminu? Prawda jest taka, że obie strony będą sobie wytykać co tylko się da, a nikt nie spojrzy na siebie. Ja mogę obiecać ustępstwa, ściągnięcie ostrzeżenia Spiderowi za "wkur...zył", otwartość na wszelkie propozycje. W zamian proszę tylko o jedno - o staranie się także drugiej strony. Na różnych forach bywałam, na różnych moderowalam. I chyba nie spotkałam jeszcze tak luźnego forum ;) Ma to swój niesamowity urok, ale wszystko ma dwie strony medalu. Takie forum jest świetne dla wąskiej grupy ludzi. Parn napisał, że forum jest nieprzyjazne dla użytkownika - tak, jest nieprzyjazne dla nowego użytkownika. Ale to wynika z drugiej sprawy....

...Czytałam ostatnio relacje o OZW. Coś niesamowitego :-) Szokiem było dla mnie, gdy nie znając jeszcze w ogóle społeczności Wojowników, Phil z Natanem opowiadali mi o wojosylwku i zlotach. No cóż, spodziewałam się zupełnie czegoś innego po tym forum. Atmosfera jest świetna, ale ciągle pojawiają się zgrzyty, a najgorsze, że w gronie znajomych. Inna sprawa, że ciężko jest nowemu userowi odnaleźć się tutaj. Jest pewna grupa, ma swoje upodobania, a nowym bywa trudno. Że nie wspomne o wielokrotnych docinkach i atakach na innych userów.

Żet nie dostał warna za "dowcipy propagujące antysemityzm". Spróbowałam się postawić na miejscu murzyna czytającego żart:
"Murzyn i żyd lecą z okna, który spadnie pierwszy?
Nieważne."
Gdybym była nowym użytkownikiem na forum, gdzie jest zgrana grupa ludzi i chciałabym jakoś wejść do tej grupy, a na dzień dobry przeczytałabym
"Leci Szilka i żyd z okna, kto spadnie pierwszy?
Nieważne."
Podziękowałabym. Nie wiem, czy tylko ja tutaj widzę niesamowicie rażący aspekt, czy tylko mnie ten dowcip by obraził i czy tylko ja będąc osobą czarnoskórą poczułabym się jak w Ameryce pod koniec XIX wieku.

Użytkownikom odechciewa się pisać na forum/boją się. A nam się odechciewa pracować nad grą i forum czytając "Uważaj, bo jak napiszesz słowo >kurde< to dostaniesz żarta, hahaha."

Tak, forum jest wszystkich, dla każdego z osobna. Dla Was, dla mnie, dla nowych ludzi. Ale nikt tutaj w takiej atmosferze nie wytrzyma tygodnia, a żeby się zmieniło, obie strony muszą iść po rozum do głowy, skończyć ze złośliwościami i wchodzeniem sobie w drogę na każdym kroku.

Wybaczcie Emilu i Sandro, że zwrócę się teraz konkretnie do Was, ale jak administracja ma chcieć dla Was zmieniać forum, wysilać się, jak czyta ociekające jadem wręcz posty waszego autorstwa w stylu "Uważaj, bo jeszcze jeden post i dostaniesz warna", "Warna za spam w offtopicu"? Nie proszę, byście pisali hymny pochwalne, byście dziękowali za ostrzeżenia itd. Ale po prostu bądźmy dla siebie oboje ludzcy i wyrozumiali. Rozmowa może zdziałać cuda, zamiast marnowania palców na złośliwości, lepiej napisać PW/na gg, że jest jakaś sprawa, że komuś coś się nie podoba.

I fly like paper, get high like planes...
 Autor postu otrzymał 4 piw(a)

Więcej szczegółów
Wystawiono 4 piw(a):
Phil, Chandler, deshong, Alabarcer
Walgo

Niziołek
Paladyn
Piwa: 31/41

Zloto
Wysłany: 2009-04-21, 17:49   

Abstrachując od regulaminu to tak generalnie wypadałoby sie zachowywac przyzwoicie. Każdy ma swój rozum i chyba wie jak sie powinno zachować na otwartym forum. Wypowiadając się na jakiś temat osoba w maire dorosła emocjonalnie potrafi przewidzieć jaki będzie tego skutek. Jeśli wiemy, że nasz post może kogoś urazić/zbulwersować/obrzydzić/zranić to po co to pisać? Przykładem osoby, która się tak z jakiegoś powodu celowo zachowywała był moim zdaniem Drizzt. Niektórzy lubią chaos i takie sytuacje kiedy jest ostro i coś się dzieje. Ostre wymiany zdań, pokazy odwagi przy wyskakiwaniu za linię, twarda postawa bez empatii i zrozumienia drugej strony. Jak nasi politycy normalnie :) by za chwilę na zlocie pokazać jak ładnie się kochamy i pijemy browary :)

To samo dotyczy adminów. Jest w miare nie chamski kawał, który nie ociera sie mocno o nazizm czy rasizm to zostawić i się nie wtrącać. Wtrącać się i zawracać głowę wtedy kiedy jest ewidentne przegięcie. Kiedy faktycznie treść jest dość mocna i z całą pewnością można powiedzieć że przekracza granice przyzwoitości przyjete w naszym kraju. Jeśli chodzi o słowa takie jak "wkurzyć" to ja bym to zostawił bez ingerencji. Nic tu negatywnego nie widzę. Naprawdę są o wiele ostrzejsze słowa wulgaryzmy, które trzeba ganiać.

Niestety nie mamy obiektywnych mechanizmów, które by wyznaczały granice dobrego postępowania więc musimy polegać na naszej subiektywnej ocenie co jest dopuszczalne, a co powinno być karane. A skoro mamy polegac na subiektywnej ocenie adminów to muszą być oni przekonani o przekroczeniu pewnych granic. A przekonani mogą byc wóczas kiedy przegięcie jest ewidentne. I wtedy właśnie karać.

Cool down ppl :)

Więcej szczegółów
Wystawiono 3 piw(a):
Irmis, Tsumoso, Jennahan
Sandra
UW - User Walczący

Sandra
Sidan
?owca
Piwa: 4/5

Zloto
Wysłany: 2009-04-21, 20:13   

Szilka, spójrz. Nie każdy kto się wypowiadał w tym temacie (nie ważne czy jedna czy druga strona) pisał te "posty ociekające jadem". Sama się czasem wkurzam, że niektórzy po prostu przesadzają. Na siłę szukają zwady z "czarnymi", wymyślają to nowe tematy do kłótni i po prostu coraz więcej zaczyna im nie pasować, bo tak bardzo chcą postawić na swoim.

Mój post, który zacytowałaś nie miał na celu żadnego obrażania nikogo, ani wyśmiewania.

Emilka
Community Manager
Księżycówka

Valkiria Dinn
Elf
?owca
Piwa: 37/11

Zloto
Wysłany: 2009-04-21, 22:23   

Dobra pomijając wszystko co tutaj zostało napisane nikt z administracji nie odpowiedział mi na pytanie: Dlaczego Ralz nie dostał warna za jeb... a spaider4 dostał za wkur...zył ? Jeśli jesteście tacy drobiazgowi to Ralzowi należy się tak samo jak spaiderowi? Prawda czy nie? czy może na forum są równi i równiejsi? Nie wiem dlaczego się tak ociągacie z tym warnem skoro złamano tutaj regulamin ponad 24h a wy nic :/

Szilka ale taka jest prawda że za byle bzdurę teraz można dostać warn. Ja już napisałem że zastanawiam się po dwa razy pisząc na tym forum od pewnego czasu czy mój post będzie zgodny z regulaminem czy nadgorliwy mod zobaczy coś w nim nie tak i wlepi mi ostrzeżenie. Ja rozumiem regulamin regulaminem ale czy to nie jest tylko jakaś wytyczna? czy trzeba się go trzymać aż tak mocno że kłykcie bieleją i nie popuścić nikomu? Są sprawy gdzie ewidentnie widać że ktoś zasługuje na warna ale i są sprawy gdzie tak naprawdę warna doszukać się jest ciężko choćby ta sprawa z K. Warn chyba polegał tylko na tym że w kawale padło słowo żyd. Jakby zostawił je wykropkowane co mu mówiłem wszystko by było oki.
Niestety nie do wszystkich mam numery gg i nie od wszystkich potrzebuję więc nie wszystkie sprawy da się załatwić na gg. Numery mam tych co z nimi prowadzę konwersacje lub poznałem ich osobiście. Właściwie to większość mych numerów na gg są ludzi co znam z życia nie z kabla.
Ostatnio zmieniony przez Emilka 2009-04-21, 22:31, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [E-mail] [WWW]
  Błekitna Szkoła Rycerska

Szilka
Eivissa...

-

Zloto
Wysłany: 2009-04-21, 22:28   

Owszem, nie każdy. Niczego sobie tak nie cenię jak kulturalnej rozmowy i konstruktywnej krytyki. I niczego tak nie lubię, jak hipokryzji (tak tak, przyznaję się, że sama często jestem hipokrytką). A tutaj kilka osób wytyka komuś drzazgę, nie widząc belki w swoim oku ;) Nie będę mówić kto co i jak, bo to tylko moja osobista opinia, a ja nie chce wszczynać wojen. Jakby mało było problemów na forum.

Szilka
Eivissa...

-

Zloto
Wysłany: 2009-04-21, 22:29   

Emilka, właśnie rozmawiam ze Spiderem. O czym? o tym, że ściągam mu warna. I nie ma to nic wspólnego z Ralzem, a szczerze mowiąc, to nawet nie wiem o co chodzi.... Nie miałam czasu od rana przeczytac całego forum. Potem zajrzę o co chodzi z Ralzem.

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
2fast
Emilka
Community Manager
Księżycówka

Valkiria Dinn
Elf
?owca
Piwa: 37/11

Zloto
Wysłany: 2009-04-21, 22:32   

Z Ralzem chodzi o to co chodzi z Spaiderem za pierdołę dostał warna za niby tą waszą pseudocenzurę. Ale jak jemu ściągasz warna za pseudocenzurę to innym też pościągaj bo zaraz będzie że temu się ściągnęło a mi nie.

2fast
2furious

2fast
Ork
Rycerz
Piwa: 1/7

Zloto
Wysłany: 2009-04-21, 22:34   

Emilka, nie ciągni już tematu, cały dzień ludzie próbują dojśc do porozumienia, a ty rozgrzebujesz tylko stare rany.
Spiderowi zostanie ściągnięty warn jak Szilka wspomniała, a wy prześpijcie się, i jutro na świerzym ( w moim przypadku zielonym :D ) okiem na sprawe spojrzycie :)

[ ZAMKNIĘTY ]