Forum Lotharis Strona Główna

Ogłoszenie 

DISCORD a co mi tam...

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Bolivar
2009-04-20, 06:34
Sprawa dowcipów o narodowościach a punkt 2.1 regulaminu
Autor Wiadomość
deshong
Błękitny Palladyn

Niziołek
Paladyn
Stary Palladyn
Piwa: 27/22

Zloto
  Wysłany: 2009-04-18, 06:42   Sprawa dowcipów o narodowościach a punkt 2.1 regulaminu

Cytat:
[Wczoraj 23:56] 2fast: ;( dostałem warna za kawał o żydach bzdura ;(
[Dzisiaj 0:02] Jennahan: Post został zgłoszony przez innego użytkownika. Jak na moje mógłby przejść z racji bycia kawałem, ale skoro kogoś to uraziło to sorry

Cytat:
2.1. Wypowiedzi umieszczane przez użytkowników na forum, oprócz zgodności z regulaminem, muszą być także zgodne z polskim prawem. Nie wolno zamieszczać treści propagujących faszyzm, nazizm, treści rasistowskich, antysemickich itd. Zabronione są także wypowiedzi mogące urazić cudze uczucia religijne.

Dowcipy o żydach to bardzo delikatna sprawa. Jeśli dotyczą one czasów holokaustu, lub obrażają tą narodowość/ religię są, lub ocierają się o złamanie nie tylko regulaminu forum ale rownież prawa polskiego. Co innego gdy dowcipy o żydach pochodz od nich i dotyczą ich życia codziennego (poszukajcie międzywojennych dowcipów żydowskich). Pierwszy dowcip 2fasta był zdecydowanie antysemicki, drugi dotyczył holokaustu.

Dlatego zastanówcie się zanim napiszecie jakiś post/dowcip na forum ogólnym a dotyczący jakiejś narodowści/religi czy czasami nie naruszy to punktu 2.1 regulaminu

Szilka
Eivissa...

-
Piwa: 27/4

Zloto
Wysłany: 2009-04-18, 08:43   

Ja tylko proszę, żeby nikt nie wyskoaczył zaraz z czymś a la "A czy ktoś zapytał jakiegoś wyznawcę judaizmu, czy czuje się urażony?" (bo i takie przypadki znam). Ja jestem blondynką i nie obrażają mnie kawały o blondynkach, ale znam wiele takich, które owszem, obrażają. Ale tu chodzi raczej o fakt, że jest to nieetyczne.

I fly like paper, get high like planes...
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [WWW]

Olath Velve
Born from ashes

Bjoern Olath Velve
Krasnolud
Barbarzyńca
Piwa: 2/2

Zloto
Wysłany: 2009-04-18, 23:49   

No to od razu zapytam, czy jeśli o krasnoludach mówię, że to ozdoby trawnikowe bądź ogrodowe, czy podpada to pod rasizm, albo czy jak o elfach mówię szpiczastouchy. Pytam się zupełnie poważnie, bo nie chcę nikogo obrazić kto sobie daną nację w grze wybrał.

Spider4

Piwa: 31/52

Zloto
Wysłany: 2009-04-18, 23:53   

Jeżeli powiedzą, że podpada pod rasizm to to będzie paranoja....
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM]

KoniAK
Błękitny Chomik

Random
Berserker

Piwa: 40/12

Zloto
Wysłany: 2009-04-18, 23:58   

Krasnoludy czy elfy to nie są realne rasy. Żydzi są... Dowcipy o krasnalach czy elfach to jedynie klimacenie. Dowcipy o Żydach, nawet te najśmieszniejsze, mogą kogoś urazić... Tak samo jak dowcipy o Niemcach, Rosjanach czy Polakach...

Spider4

Zloto
Wysłany: 2009-04-19, 00:01   

-W samochodzie znajduje się Polak i Turek. Kto prowadzi?
-Policjant

np. takie dowcipy? :P

Madaj
s2 Eledhel

Eledhel
Lacert
Mnich
Piwa: 1/9

Zloto
Wysłany: 2009-04-19, 00:29   

To akurat chyba nie podpada pod regulamin bo to sama prawda jest :P

Najprościej jest po prostu unikać tych drażliwych tematów (żydzi Niemcy itp) i nie będzie problemów.
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [E-mail]

Spider4

Zloto
Wysłany: 2009-04-19, 00:33   

Madaj, drażliwy? Gdybys musiał liczyć eins, zwei, drei tez bys sie wkur....zyl :P

Madaj
s2 Eledhel

Eledhel
Lacert
Mnich
Piwa: 1/9

Zloto
Wysłany: 2009-04-19, 00:40   

Wiem przez trzy lata liceum musiałem :D na szczęście już nie muszę i mam nadzieje że nie będę musiał. I pamiętam jak mnie ten język wkur... denerwował :)

Emilka
Community Manager
Księżycówka

Valkiria Dinn
Elf
?owca
Piwa: 37/11

Zloto
Wysłany: 2009-04-19, 02:26   

ja tem nie wiem co macie do kawałów o żydkach :) ja je bardzo lubie w odróżnieniu od żydów cyganów i to wsio

Żet no napisz cosik ;P

Khhagrenaxx
teetotaler

Wehrwolf
Lykon
Rycerz
Orzeszko
Piwa: 94/138

Zloto
Wysłany: 2009-04-19, 14:23   

To jest po prostu żal.pl co tu się dzieje. Dowcip to dowcip. Są lepsze i gorsze, bardziej chamskie i wysublimowane. O gustach się nie dyskutuje. To czy kawały tego typu są nieetyczne, to jest inna historia. To forum o grze, na którym przy okazji można wypowiedzieć się również w innych kwestiach, w odpowiednich działach. Jak chcecie zajmować się etyką, to zmieńcie tytuł z wojowników na oaza, albo coś takiego.

Są kawały o Polakach, są kawały o papieżu - i co? Osobiście ich nie lubię, obrażają mnie i moje uczucia, naprawdę. Ale to jeszcze nie znaczy, że postulowałbym o ostrzeżenie dla kogoś kto to wymyśla/rozprowadza. Dlaczego? Bo nie jestem pępkiem świata. Widocznie niektórzy myślą, że są.

Lektura koszernej gazety jednak robi swoje. Zapraszam do tematu o dowcipach, bo zamierzam umieścić z 7-10 specyficznych. Jeśli Szilka, czy ktoś tam uzna, że zasługuję przez to na warna - dobrze. Tylko wtedy proszę potraktować każdy z tych kawałów osobno i dać mi po jednym za każdy.

Pozdrawiam.

Ed. Prosiłem o jedno ostrzeżenie za każdy dowcip, no i się nie doprosiłem. Kawały o żydach nie są niezgodne z polskim prawem, nie negują holocaustu, kawał przede wszystkim niczego nie może propagować, bo z zasady jest "antypropagatorski", nie powinno się go brać na poważnie - bo wtedy przestaje być kawałem.

Walgo

Niziołek
Paladyn
Piwa: 31/41

Zloto
Wysłany: 2009-04-19, 17:34   

A co jeśli napiszę kawał o niedawno zmarłej Ci osobie? I jeszcze Ci powiem abys nie brał tego na poważnie bo to tylko żart przecież.

Ciężka sprawa tak naprawdę.

Khhagrenaxx
teetotaler

Wehrwolf
Lykon
Rycerz
Orzeszko
Piwa: 94/138

Zloto
Wysłany: 2009-04-19, 17:51   

Podobnie jak z kawałami o katolikach - byłbym markotny, z tym że w takim wypadku dodatkowo nie odezwałbym się do ciebie więcej, wrzucił do ignorowanych etc.

Po sądach bym cię nie ganiał, wybiórczej też bym nie zapłacił żeby wysmarowała na ciebie artykulik ani nie wynajął jakiś karków.

No ciężka. Koszulki z napisem "nie płakałem po papieżu" również... Lewym wolno trochę więcej.

Phil

-
Piwa: 275/41

Zloto
Wysłany: 2009-04-19, 17:55   

Cytat:
Lewym wolno trochę więcej.

Polemizowałbym, ale nie uważam tego forum za dobre miejsce na tego typu dyskusje, więc sobie daruję ;-)
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [WWW]

2fast
2furious

2fast
Ork
Rycerz
Piwa: 1/7

Zloto
Wysłany: 2009-04-19, 19:54   

To ja jeszcze tylko powiem tak tutaj, że antysemityzm, rasizm itp są przstarzałymi terminami i teraz tego korzystają jedynie ci "poszkodowani".

Nieraz widziałem, jak murzyni nie chcą robić w pracy nic, a jak zwrócisz mu uwagę, to oskarża cię o rasizm.Ale jakoś w 2 stronę to nie działa.
Także, nie wiem, no jeżelikogoś obraziłem to sorry.
Ale mnie jakoś nie obrażają kawały o obozach itp, mimo, że tam zginął członek mojej rodziny.Zależy od podejścia do sprawy, jakbym się tak miał zachowywać, to pewnie bym niemców nie lubiał, i obwiniał ich o to, mimo, że dzisiejsze nic z tym wspólnego nie mają.

Dobra alem się rozpisał.

Miłego popołudnia.
Ostatnio zmieniony przez 2fast 2009-04-19, 20:35, w całości zmieniany 1 raz  

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Khhagrenaxx
[ ZAMKNIĘTY ]