mef, prosimy nauczyć się liczyć... Nawet biorąc pod uwagę że pal=strażnik, łowca=gward a barb=rycek, to jeszcze jest berek, najemnik, szerm, mnich. Poza tym wprowadzenie różnych setów sprawia że możliwości rozwoju jest mnóstwo więc nie kazdy łowca będzie taki sam, nie każdy rycek będzie taki sam. Rycek max wt w secie max wt z przesadzonym pancerzem będzie pewnie trudniejszy dla łowcy do ubicia niż rycek minimalista, z setem minimum pancka, za to idący w atak...
Inna sprawa że bierzesz pod uwagę tylko klasy które opisałem wcześniej, czyli palek i strażak, które to klasy są strasznie nudne do gry(wiem z praktyki bo grałem obydwoma) są to klasy proste, ale gra jest strasznie monotonna, bo prócz turniejów/treningów to nic nie jest w stanie Ciebie za bardzo zaskoczyć... A co do różnicy, to różnią się profitami... Trzeba zauważyć że dalej mamy do dyspozycji prócz klasowych, to wyznania, więc można kombinować...
KoniAK, ale on umie liczyc Wyglada na to, ze liczba klas, pod wzgledem praktycznym, zmniejszyla sie o 3.
Przeciez barb idacy w zywke zachowa sie prawie tak samo jak rycek idacy w pancek. Przeciez rycerz ma teraz nawet redukcje obrazen. Poza kosmetycznymi zmianami w stylu jakiegos unikalnego profitu klasowego, ciezko zauwazyc praktyczna roznice.
No, moze jeszcze rasy, bo przeciez dla barbarzyncy bedzie kras, a nie ork, ktory pojdzie na rycerza (upraszczajac )
Drakki napisał/a:
Irmis, jeszcze nie wiadomo ile hp/pancka będzie można uzyskać z profitu "Niestrudzenie". Pewne jest że nie nadrobi to utraty często 1/4 całości CW.
Jak juz Irmo napisal, i tego co widze z tych pytajniczkow kolo profitow, to bedzie mozna tego uzyskac mniej niz zywki z Witalnosci. Nawet jesli dodatek do hp liczy sie od wt, zamiast zwyczajnie zwiekszac mnoznik do zywki (choc zapis sugeruje to drugie), to i tak ten profit jest sporo slabszy od witalnosci.
A z pozytywow:
- mozliwosc podgladu jak wygladaja profity na wyzszych poziomach est swietna
- nowa wersja zadan odswiezyla poczatek gry i wyglada ciekawie, choc tu za minus traktuje nieznana dlugosc zadania. Po drugim zostaly mi 2 miksturki i powaznie obawialem sie pod koniec, czy nie polegne i bede musial zbierac mikstury i wbic pare poziomow by sprobowac jeszcze raz.
- tworzenie skrotow i filtr ekwipuku bardzo ulatwiaja gre
- w koncu dziala skuteczne porownanie szans na zwyciestwo z bestia =)
- ranking statystyk - jesli jest aktualizowany na bierzaco, to powinno sie dac od biedy ustalic, w jakim zestawie paraduje przeciwnik z topki. Ale nie jest to moim zdaniem zaden problem, bo teoretycznie powinno byc widac jak sie kto ubiera (chyba, ze atakuje "po paladynsku" )
- zobaczymy jak frakcje wydja w praniu
Na razie tyle wrazen
_________________ "Niektórzy twierdzą, że nie powinno się pić sherry wcześnie rano. Mylą się."
TP
- nowa wersja zadan odswiezyla poczatek gry i wyglada ciekawie, choc tu za minus traktuje nieznana dlugosc zadania. Po drugim zostaly mi 2 miksturki i powaznie obawialem sie pod koniec, czy nie polegne i bede musial zbierac mikstury i wbic pare poziomow by sprobowac jeszcze raz.
Element losowy Wykonując misję nie wiesz, na ilu przeciwników napotkasz, trzeba się więc dobrze wyposażyć
To o czym piszesz wystepowaloby przy zbieraniu gryfich jaj, ktorych potrzeba np. 6, a zarzeniami losowymi bylby m.in. walki. Ale i tu nie wiadomo, czy zbierajac 5 jajo jestesmy blisko celu, czy nie.
Przynajmniej ja to tak rozumiem, i dobrze by bylo, gdyby byla w zadaniu podana ilosc celow, ktore trzeba zaliczyc
_________________ "Niektórzy twierdzą, że nie powinno się pić sherry wcześnie rano. Mylą się."
TP
Podczas wykonywania zadania można w każdej chwili zrobić sobie przerwę by:
- dokupić/dozbierać więcej mikstur
- zwiększyć poziom postaci czy rozdać statystyki
- zmienić sprzęt
- zwiększyć poziom profitów
- itd.
Przynajmniej ja to tak rozumiem, i dobrze by bylo, gdyby byla w zadaniu podana ilosc celow, ktore trzeba zaliczyc
Nie da się tak, bo przebieg zadania jest trochę inny za każdym razem. Czasem w zadaniu z np. gryfami wystarczy, że znajdziesz 2-3 jaja i 2 pisklaki, a czasem 4-6 jaj i 3 pisklaki. Poza tym, zbieranie czegokolwiek, w rzeczywistości jest "wirtualne", bo tak naprawdę nie otrzymujesz żadnych przedmiotów questowych.
Jeśli zaś chodzi o konstrukcję questu - to liczba zdarzeń jakie w trakcie niego nastąpią jest losowa, ALE ma pewne ich ograniczenie. Tego nie widać, ale jest pewna minimalna ilość zdarzeń i pewna maksymalna. Widać tego nie może być, bo skąd postać ma wiedzieć ilu wrogów napotka? ;-) Nie każde zdarzenie też jest walką, więc robienie takiego szacunku nie ma sensu.
Ostatnio zmieniony przez Phil 2011-05-05, 11:55, w całości zmieniany 1 raz
Podczas wykonywania zadania można w każdej chwili zrobić sobie przerwę by:
- dokupić/dozbierać więcej mikstur
- zwiększyć poziom postaci czy rozdać statystyki
- zmienić sprzęt
- zwiększyć poziom profitów
- itd.
To dlaczego w takim razie nie mozna zrobic przerwy, aby sie wyleczyc?
Poniewaz jest sie "w drodze", to przyjalem ze postac jest zamrozona podobnie jak w walkach grupowych i dlatego wszystkie akcje sa niemozliwe, a nie tylko leczenie w swiatyni. Nie widzialem zadnej informacji o tym.
TP
To dlaczego w takim razie nie mozna zrobic przerwy, aby sie wyleczyc?
Można. W trakcie zadania klikasz walkę z bestią, zabijasz kilka i masz mikstury. Wracasz do bieżącej misji i w panelu leczenia zdrowia questowego masz nowe mikstury, dzięki którym możesz je sobie przywrócić.
Jeśli zaś chodzi o konstrukcję questu - to liczba zdarzeń jakie w trakcie niego nastąpią jest losowa, ALE ma pewne ich ograniczenie. Tego nie widać, ale jest pewna minimalna ilość zdarzeń i pewna maksymalna. Widać tego nie może być, bo skąd postać ma wiedzieć ilu wrogów napotka? ;-) Nie każde zdarzenie też jest walką, więc robienie takiego szacunku nie ma sensu.
W zasadzie tylko stad, by wiedziec, czy porywasz sie na jednego postracha, postracha z obstawa, czy 20 ifrytow
Idz gdziestam i costamzabijlubzbierz jest mocno nieprecyzyjne
TP
ja myślałem że to oczywiste, no ale to pewnie dlatego że wiedziałem o tym.
W każdym razie, działa to tak jak np na turnieju, poczekasz, żeby dobić wyższy level, to mimo że wcześniej z niższym walczyłeś, to potem możesz wbić i mieć lepsze staty.
Jedyna rzecz która zostaje to "aktualna ilość hp".
Mając 5/50 i wbijając 10lvl w żywke (mamy np 400 hp), dalej będziemy mieli 5/400.
I nie ma być precyzyjne. Mikael nie liczył ile ma pająków w izbie, ile karaluchów i ile much. Mówi - idź i zabij owady w mojej izbie. Ty idziesz i zastajesz 2 muchy, 1 pająka, 3 mrówki i 1 karalucha. Ja robię to samo zadanie i zastaję 1 muchę, 2 pająki, 1 mrówkę i 2 karaluchy. Idzie Fayl i zastaje 3 muchy, 3 pająki, 3 mrówki i 3 karaluchy. Idzie Bolivar i zastaje 1 muchę, 1 pająka, 1 mrówkę i 1 karalucha.
Jak Ty chcesz sprecyzować co gracz napotka w trakcie zadania?
Poza tym w niektórych zadaniach są jeszcze zdarzenia przypadkowe, niezwiązane z fabułą, które mogą ale nie muszą wystąpić. Dla przykładu w zadaniu z goblinami, masz oprócz nich szansę spotkać też dzikie zwierzęta.
ja myślałem że to oczywiste, no ale to pewnie dlatego że wiedziałem o tym.
W każdym razie, działa to tak jak np na turnieju, poczekasz, żeby dobić wyższy level, to mimo że wcześniej z niższym walczyłeś, to potem możesz wbić i mieć lepsze staty.
Jedyna rzecz która zostaje to "aktualna ilość hp".
Mając 5/50 i wbijając 10lvl w żywke (mamy np 400 hp), dalej będziemy mieli 5/400.
Jest to kompletnie nielogiczne i nieintuicyjne
Mozesz w zadaniu zrobic sobie pare dni przerwy, wybrac sie na wycieczke po miastach, zrobic zakupy, powbijac pare poziomow, ale nie da sie zajrzec do swiatyni
IMO trzeba by zrobic jakas zakladke zycie questowe (podobnie jak zycie wojenne) i zaznaczyc ze regeneruje sie tylko miksturkami, albo umozliwic leczenie sie w swiatyni, a miksturki ograniczyc tylko do Q (i wojen?) i sprawic, ze bylby duzo bardziej oplacalne, od swiatyni.
Lub rzeczywiscie zamrozic postac idaca na zadanie, tak jak ma to miejsce w grupach, bo ciezko sie polapac, ktory mechanizm jak dziala
Phil napisał/a:
I nie ma być precyzyjne. Mikael nie liczył ile ma pająków w izbie, ile karaluchów i ile much. Mówi - idź i zabij owady w mojej izbie. Ty idziesz i zastajesz 2 muchy, 1 pająka, 3 mrówki i 1 karalucha. Ja robię to samo zadanie i zastaję 1 muchę, 2 pająki, 1 mrówkę i 2 karaluchy. Idzie Fayl i zastaje 3 muchy, 3 pająki, 3 mrówki i 3 karaluchy. Idzie Bolivar i zastaje 1 muchę, 1 pająka, 1 mrówkę i 1 karalucha.
Jak Ty chcesz sprecyzować co gracz napotka w trakcie zadania?
Poza tym w niektórych zadaniach są jeszcze zdarzenia przypadkowe, niezwiązane z fabułą, które mogą ale nie muszą wystąpić. Dla przykładu w zadaniu z goblinami, masz oprócz nich szansę spotkać też dzikie zwierzęta.
Np. Za kazdym podejsciem losowac od razu wszystkie zdarzenia losowe, ktore gracz potem tylko, po kolei, odkrywa (moze juz to tak wyglada od strony kodu?). Gdy to jest gotowe, to gracz widzi procentowy postep, ktory aktualizuje sie po kazdym kolejnym zdarzeniu. I tak np. jesli wypadnie 12 zdarzen, to gdy gracz bedzie po 2, to zobaczy, ze jest juz w 17% drogi, a gdy bedzie po 11, to ze ma juz 92% za soba i nastepne wydarzenie bedzie kluczowe.
TP
I tak np. jesli wypadnie 12 zdarzen, to gdy gracz bedzie po 2, to zobaczy, ze jest juz w 17% drogi, a gdy bedzie po 11, to ze ma juz 92% za soba i nastepne wydarzenie bedzie kluczowe.
Bynajmniej. To działa z grubsza na tej samej zasadzie co walki grupowe - tryb ten ma osobny stan życia. Tak jak w nich nie da się tego zrobić tak, by leczyć się globalnie, bo w przeciwnym wypadku po podjęciu questu, gracz musiałby tracić dostęp do wszystkiego innego na czas jego trwania.
Rozwiązaniem moim zdaniem będzie po prostu dodanie informacji po kliknięciu w ikonkę miksturki. Gdy klikamy tę w górnym okienku: Leczenie GLOBALNEGO życia. Gdy klikamy w tę w oknie zadania: Leczenie QUESTOWEGO życia, choć moim zdaniem mikstura w okienku questu sugeruje sama w sobie, że to ona służy do leczenia podczas zadań (zresztą, teraz spojrzałem i taka informacja już jest po kliknięciu w miksturkę w oknie zadania).
Cytat:
Np. Za kazdym podejsciem losowac od razu wszystkie zdarzenia losowe, ktore gracz potem tylko, po kolei, odkrywa (moze juz to tak wyglada od strony kodu?). Gdy to jest gotowe, to gracz widzi procentowy postep, ktory aktualizuje sie po kazdym kolejnym zdarzeniu. I tak np. jesli wypadnie 12 zdarzen, to gdy gracz bedzie po 2, to zobaczy, ze jest juz w 17% drogi, a gdy bedzie po 11, to ze ma juz 92% za soba i nastepne wydarzenie bedzie kluczowe.
Nie widzę jaki miałoby to mieć cel - z samej treści większości zadań wynika, gdy docieramy do kluczowego punktu (poza zadaniami takimi jak Drobna przysługa, bo tam nie ma kluczowego zdarzenia - po prostu w pewnym momencie losuje się zdarzenie zakańczające zadanie). Np. w zadaniu z chochlikami, wydaje mi się, że dojsć jasno wynika, że herszt chochlików to kluczowa postać i jego śmierć będzie równoznaczna z wykonaniem zadania. Z mojego punktu widzenia, informacja o postępie procentowym jest całkowicie zbędna.
Autor postu otrzymał 1 piw(a)
Ostatnio zmieniony przez Phil 2011-05-05, 15:21, w całości zmieniany 1 raz
Np. Za kazdym podejsciem losowac od razu wszystkie zdarzenia losowe, ktore gracz potem tylko, po kolei, odkrywa (moze juz to tak wyglada od strony kodu?)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum