Forum Lotharis Strona Główna

Ogłoszenie 

DISCORD a co mi tam...

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Emilka
2011-05-18, 10:31
Wartość cech po ulepszaniu
Autor Wiadomość
Talphion

Kretes
Mroczny Elf
Szermierz
-
Piwa: 14/36

Zloto
Wysłany: 2011-02-05, 14:44   Wartość cech po ulepszaniu [Cytuj]

Jak wejdziemy w ulepszanie przedmiotu widnieje taka informacja:

- Warsztat ulepsza o (odpowiednio) 5%, 25%, 25%, 10% wartość danej cechy. RÓWNIEŻ jednak o 5% rosną wymagania (odpowiednio: siła, zręczność, zwinność, wytrzymałość)

Informacja ta jest błędna. Już tłumaczę.

Z racji tego, że niedługo zbliża się 300lvl i przedmioty kompleksowe - wyliczyłem sobie ile będę mógł ulepszyć uników w np. nagolennikach Niewidoczne Nogawice - wartość bazowa 525. Postanowiłem też sprawdzić ile kosztuje w ogóle ulepszanie więc podbiłem je na uniki +4 i otrzymałem następujące wartości:

Uniki 1050.00 => 1181.25 zwinność 1829.3 => 1920.8

?atwo wyliczyć, że o ile wymagania zwinnościowe wzrosły o 5% wartości poprzedniej (1920.8 / 1829.3 = 1.05 - tak jak opisane) o tyle faktyczne uniki wzrosły o 25% ale wartości początkowej, a nie tak jak sugeruje opis - wartości poprzedniej.

Sprawdziłem z ciekawości czy problem dotyczy tylko przedmiotów kompleksowych, czy wszystkich, i na przykładzie zwykłego hełmu mogę powiedzieć, że również wyliczane jest to z wartości początkowej. Podobnie jest z siłą i zręcznością w innych przedmiotach.

Słowo RÓWNIEŻ w opisie sugeruje, że i wartości przedmiotu i jego wymagania rosną na takich samych zasadach, jednak w rzeczywistości tak nie jest.

Zauważyłem to dopiero teraz, gdyż o ile przy ulepszaniu normalnych przedmiotów różnica nie jest tak porażająca, o tyle przy ulepszaniu przedmiotów kompleksowych sumaryczna moja strata sięgnie 1,5k-2k uników.

Warsztat ulepsza o (odpowiednio) 5%, 25%, 25%, 10% wartość danej cechy

Odwołując się do powyższego opisu - mam przedmiot o wartości cechy uniki równej 1050 więc powinno mi podbić o 25%, podbija o jakieś niecałe 13%. Nie wspomnę, że na +4 wartość ta powinna sięgnąć już 1281 uników.

Prosiłbym o zainteresowanie się tym problemem.
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM]
  Wielka Błękitna Gildia

Phil

-
Piwa: 275/41

Zloto
Wysłany: 2011-02-05, 14:53    [Cytuj]

Cytat:
Zauważyłem to dopiero teraz, gdyż o ile przy ulepszaniu normalnych przedmiotów różnica nie jest tak porażająca, o tyle przy ulepszaniu przedmiotów kompleksowych sumaryczna moja strata sięgnie 1,5k-2k uników.

Tu nie ma mowy o żadnej stracie. Mechanizm ulepszania działa dokładnie tak jak powinien. Jedyne co może wymagać zmiany, to opis, który istnieje w formie niezmienionej od stworzenia silnika wykorzystywanego obecnie w grze.
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [WWW]

KoniAK
Błękitny Chomik

Random
Berserker

Piwa: 40/12

Zloto
Wysłany: 2011-02-05, 16:08    [Cytuj]

Też nie widzę problemu. Obecny system działa tak od dawna, statystyki ulepszane są od wartości bazowej, zaś wzrost wymagań od wartości końcowej. I jest to specjalnie, żeby wzrosty cech nie były zbyt wielkie, oraz żeby wymagania rosły z kazdym poziomem coraz wyżej.

Talphion

Kretes
Mroczny Elf
Szermierz
-
Piwa: 14/36

Zloto
Wysłany: 2011-02-05, 17:10    [Cytuj]

Chyba nigdy do końca ery nie grałem po przebudowie mechaniki ulepszania, więc się tym nie interesowałem. Swoje przypuszczenia opieram na przedstawionych graczom informacjach. Opis wprowadzić może w błąd (mnie wprowadził ;] ), bo wymagania i wartości cech rosną w różny sposób, jest to dosyć znacząca różnica przy przedmiotach kompleksowych.
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM]
  Wielka Błękitna Gildia

[ ODPOWIEDZ ]