Ja miałem okazje jadąc do Kraka w week spędzić kilka godzin z rodowitym Egipcjaninem co przyleciał w sobotę nad ranem do Polski. Nakreślił mi jak to wygląda w rzeczywistości bo media troszkę koloryzują to co tam się dzieje. Faktycznie dobrze tam nie jest ale Egipt utrzymuje się z dwóch źródeł najważniejszym jest kanał Sueski a następnie turystyka. Ludzi pracujący w tych branżach zarabiają ładnie reszta ludzi żyje za niespełna 2-3 dolary dziennie. Tam potrzeba reform i zmian a niestety obecny prezydent Egiptu blokuje wszelki rozwój państwa a ludzie widząc to co było w Tunezji postanowili walczyć o lepsze jutro co szczerze popieram.
No dobra więcej nie będę pisał bo by wyszło z tego wypracowanie. Tam będzie dopiero spokój jak zdymisjonuje się prezydent...
_________________ [center]Są ludy co dojrzały do śmierci Z rąk ludów niedojrzałych do życia.
Pieprzenie kotka za pomocą młotka... Reform trzeba, ale z punktu widzenia zachodu, obecny prezydent jest wygodny i nie mówię tu o punkt widzenia zwykłych ludzi z ulicy, którzy będa popierali to, ale o politykę międzynarodową. Obecny prezydent zapewnia stabliność. Dopuszczenie do władzy fundamentalistów jest z punktu widzenia zachodu rzeczą niekorzystną, dlatego żadni ważni politycy zachodni nie wypowiadają się na ten temat. Reformy tak, ale nie obalanie prezydenta. Poza tym opowiedzenie się za którąś ze stron, w sytuacji jak ta strona przegra, może mieć bardzo niekorzystny wpływ na późniejsze stosunki z Egiptem. Kraje takie jak Iran które popierają funtamentalistów mogą sobie krzyczeć, ale dla zachodu, obecny prezydent jest wygodny.
No Koniaku ja mam całkowicie odmienne zdanie niż twoje. Ale to nie jest miejsce ani czas na takie rozmowy. Zobaczymy ja liczę że uda się obalić prezydenta Egiptu i popieram działanie ludzi co w końcu wyszli na ulice pokazać swoje zdanie.
_________________ [center]Są ludy co dojrzały do śmierci Z rąk ludów niedojrzałych do życia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum