Forum Lotharis Strona Główna

Ogłoszenie 

DISCORD a co mi tam...

Poprzedni temat «» Następny temat
Zimna Stal
Autor Wiadomość
Kalam
ot klikacz amator

----------
----------
Piwa: 40/21

Zloto
Wysłany: 2011-01-17, 16:33   Zimna Stal [Cytuj]

Jako że gram sobie gwardzistą z wyżej wymienionym profitem chciałbym się zapytać czy będzie on zmieniany, bo w tej chwili to on tylko ładnie wygląda.
Dla porównania:

Płonące ostrze
Poziom 7 - przy trafieniu, 34% szans na podpalenie przeciwnika na 4 rundy, zadając po 24% obrażeń Rycerza

Zimna stal
Poziom 7 - Przy trafieniu, 22% szans na obrażenia dla przeciwnika od zimna na 4 tury po 20% obrażeń gwardzisty

Wiem, że opisuję rzecz ogólnie znaną ale nikt jeszcze tego tematu nie poruszył stąd ten post.
Szansa na wystąpienie jest adekwatnie dobra, w końcu gwardzista z założenia posiada przynajmniej średniej wartości atak. No ale patrząc na obrażenia?! Trochę dziwna wartość - siłowa klasa ma większy %

Reasumując. Nie liczę, że zostanie to poprawione w tej chwili (choć mogło by tak się stać - w końcu aurę przeszywania zmieniono w trakcie gry) Niemniej chciałbym się dowiedzieć czy czy ten profit jest w planach do zmiany, bo jego konkurencyjność jest śmiesznie niska?!
Nawet mi to na szermy nie pomaga, które z racji klasy powinienem tłuc po zadach.
Pozdrawiam

KoniAK
Błękitny Chomik

Random
Berserker

Piwa: 40/12

Zloto
Wysłany: 2011-01-17, 16:38    [Cytuj]

Kalam, Skoro mają być balansowane wszystkie profity to chyba ten także... No chyba że myślisz że akurat ten zostanie nie ruszony...

Kalam
ot klikacz amator

----------
----------

Zloto
Wysłany: 2011-01-17, 16:48    [Cytuj]

Cytat:
Kalam, Skoro mają być balansowane wszystkie profity to chyba ten także... No chyba że myślisz że akurat ten zostanie nie ruszony...

Gwardzista to raczej mało atrakcyjna klasa wiec wolałbym się upewnić ;)
A poważniej to raczej nie będę grał gwardem w przyszłości, ale teraz gram wiec no sam rozumiesz :D
Zrób coś kochany Teamie no...

A zupełnie serio. Nic nie wiedziałem o balansie profitów, wiem tylko o zmianach w sprzęcie. Dlatego też napisałem co napisałem.

Ps. Teamie popraw Zimną stal, popraw a nie pożałujesz :twisted:

KoniAK
Błękitny Chomik

Random
Berserker

Zloto
Wysłany: 2011-01-17, 16:58    [Cytuj]

Wg. mnie to zarówno rycek jak i gward powinni miec taką samą siłę tak samo działającego profitu, a jedyne manipulacje to mogłby być przy wyższej szansie wystąpienia u rycka, ale kosztem zadawanego dmg. Obecnie jak widać na powyższym przykładzie, rycek ma mega palenie, podczas gdy gwardzista ma przeciętne...

Kalam
ot klikacz amator

----------
----------

Zloto
Wysłany: 2011-01-17, 17:02    [Cytuj]

Gwardowa siła mogła by być wyższa, z tym że siła profitu rycka nie powinna ulec umniejszeniu inaczej może być im bardzo ciężko z berkami. No ale to moje wywody poparte przeczuciem a nie wyliczeniami.

KoniAK
Błękitny Chomik

Random
Berserker

Zloto
Wysłany: 2011-01-17, 19:22    [Cytuj]

Kalam, Profit rycka powinien zostać zmniejszony, tak jak pewnie i profit berka zostanie itd... Ja uważam że wszystkie profity obojętnie od klasy(prócz mnicha) powinny mieć łącznie taką samą siłę(niekoniecznie takie same %) bo idea jest taka że rycek nie ma być super hero który zjada każdego, tylko ma mieć profit równie silny jak berek, czy barb, a niech decydują rozłożenie statów i random... A czemu mnicha nie? Bo i tak jest cienki więc trzeba go jakoś podkoksać ;P

Tsumoso
GWN Technocrat

Tsumoso
Krasnolud
Piwa: 86/82

Zloto
Wysłany: 2011-01-17, 20:14    [Cytuj]

Mnich jest cienki głównie z powodu hiperinflacji życiopancka (która przy okazji pociąga zmniejszenie znaczenia CW w walkach z niedefowcami - a miało znaczenie we wczesnym etapie gry), gdyby miał odpowiednie silniejsze zbroje na wyższych lvlach i byłyby odpowiednie nieliniowe wzory na HP dodający powera do HP na wyższych lvlach wtedy i taki mnich nie potrzebowałby uber-profitów ale o podobnej sile jak każdy --- teraz w pewnym sensie dano mu takie dobre profity by te wszystkie błędy prowizorycznie załatać ;P
  Gildia Wielkich Niezależnych

Stolarz

Vercingetorix
Lacert
Szermierz
Vercingetorix
Piwa: 4/35

Zloto
Wysłany: 2011-01-17, 20:43    [Cytuj]

Cytat:
Nawet mi to na szermy nie pomaga, które z racji klasy powinienem tłuc po zadach.

To już wiem kto tak farcił w zeszłym tygodniu na mnie ;P
A co do profitów, to nie jest jedyny opcjonalny profit dla gwardzisty, a ty byś chyba chciał żeby było jak u rycka - albo wybierasz podpałkę, albo (ka)lamisz ;P
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [E-mail]
  GWN

Azareus
Zasłużony dla Rivangoth

Brak
Piwa: 193/62

Zloto
Wysłany: 2011-01-17, 20:57    [Cytuj]

Stolarz napisał/a:
Cytat:

To już wiem kto tak farcił w zeszłym tygodniu na mnie ;P
A co do profitów, to nie jest jedyny opcjonalny profit dla gwardzisty, a ty byś chyba chciał żeby było jak u rycka - albo wybierasz podpałkę, albo (ka)lamisz ;P

Końcówkę zmieniłbym na 'albo jesteś stolarzem z brakiem rozumienia czytanego tekstu".

Ryc ma silną podpałkę, bo bazowo bez alchemizacji ma najwyższy niemal dmg w grze (klasowy do siły + druga najsilniejsza broń w grze). Więc gdyby rycerz miał zimna stal to nadal wyciągałby z niej niezły dps.

A gward? Nie dość, ze jego dmg jest bazowo niski (chyba ze zmutuje na siłowca) to jeszcze ma słabo wchodzący profit(ale częściej od ryca trafia więc ok) korzystający z małego % dmg. I jak patrze gwarda siłowego chlastającego mnie za tak śmieszne wartości, to nabieram przekonania, ze ten profit ładniej wygląda bo dps* jest niższy, niż gdyby wziął ofensywę. Bo z ofensywa trafiałby te 2-4 hity częściej a bodaj już drugi hit przebija sumą dmg zadanego przez zimną stal.

Tak, testowane na kalamie. Już bardziej bomby z Rexel/Cierni się obawiam niż zlodowacenia :P

PS: I co z tego, ze wchodzi pod pancek? I tak szermy maja ilości hp charakterystyczne dla szermów na 350poziomie erę temu.

*obrażenia na sekundę** w wolnym tłumaczeniu.
** moze być i tura :P

Atresia
f(Rycerz) = Win

Gwardzimierz Wielki
Ork
Rycerz
Piwa: 17/49

Zloto
Wysłany: 2011-01-17, 21:28    [Cytuj]

IMO gwardzista powinien mieć większy procent z obrażeń idący na profit, a to z bardzo prostej przyczyny - w "patchu", który przygotowuje team, postaci niesiłowe będą miały minusy do broni (do obrażeń także), więc gwardzista nigdy nie będzie w stanie jakichś sensownych uszkodzeń narobić przeciwnikowi. Stąd wydaje mi się, że Kalam ma słuszność.

Głupoto, strzeż się - nadchodzę!
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [E-mail] [WWW]

Stolarz

Vercingetorix
Lacert
Szermierz
Vercingetorix
Piwa: 4/35

Zloto
Wysłany: 2011-01-17, 22:02    [Cytuj]

O tym Atresia nie wiedziałem (albo zapomniałem ;P ). W zaistaniałes sytuacji rzeczywiście profit mógłby zostać nieco wzmocniony, ale bez szaleństw ;P
  GWN

KoniAK
Błękitny Chomik

Random
Berserker

Zloto
Wysłany: 2011-01-17, 22:04    [Cytuj]

Atresia, nie znasz nowych sprzętów/wzorów/profitów a wypowiadasz się jak ekspert...

Może poczekajmy na to wszystko zanim się zacznie płakać o to że coś słabe a coś innego mocne... Ja wychodze z założenia że profity powinny być niezaleznie od klasy(prócz mnicha) tak samo silne. Bo, po pierwsze celem rycków nie są szermy/paladyni/strażnicy/najmici, tylko gwardy, łowcy, berki itd... czyli nie jest tak że ich głównym celem jest ktoś na kogo mają 5% i potrzebują wysoką szanse żeby w ogóle się im odpalało, tylko ich celem są przeciwnicy na których mają ~50% na trafienia(mutanty berkopodobne to nie są klasyczne rycki/barby więc takich nie uznaję). Zatem skoro ich szansa trafienia jest ~50% to nie trzeba żeby profit miał 30+% na odpalenie i niewiadomo jaką siłę. Z drugiej strony mamy gwardzistę, którego celem nie sa barby/rycki tylko klasy unikowe typu szerm/paladyn/strażnik itd. zatem znów klasy na które średnio ma taki gwardzista ~50% na trafienie, więc znów nie wiem czemu ma mieć jakiś mega profit. Profit to dodatek, a nie podstawa(nie liczymy mnichów ;P ). A tłumaczenie że ma niski dmg to sobie mozna o kant d...łoni... Bo niezaleznie czy gwardzista będzie miał 200-300 czy 400-500 to profit zadaje średnio taki sam dmg, zatem żeby mieć ten wyższy dmg trzeba będzie poświęcić coś, np. atak/wt(pancerz) więc może tak byc że zadając niższy dmg, przy wyższych trafieniach częściej nam wchodzi profit niż przy wyższym dmg, a niższych trafieniach, oczywiście można poświęcic nie trafienia a wt(możliwośc wykupu lepszego pancka) i zrobić z gwardzisty berserkera, ale wtedy grozi mu że jemu samemu hp zjedzie w dół za szybko...

Atresia
f(Rycerz) = Win

Gwardzimierz Wielki
Ork
Rycerz
Piwa: 17/49

Zloto
Wysłany: 2011-01-17, 22:09    [Cytuj]

Ale tu chodzi o to, żeby ten profit robił po prostu jakąś konkurencję Ofensywie... ;) Wiem, że modernizacja będzie się tyczyć każdego profitu, ale po prostu - skoro już taki temat powstał, to się w nim wypowiadam. :P

Głupoto, strzeż się - nadchodzę!
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [E-mail] [WWW]

KoniAK
Błękitny Chomik

Random
Berserker

Zloto
Wysłany: 2011-01-17, 22:13    [Cytuj]

Tylko że w tej erze i tak nie zostanie nic zmienione, a na przyszłą będzie zmienione wszystko, więc po co strzępić język... Prawda jest taka że rycek ma przekoksany profit, a gwardzista w porównaniu do ryckowego ma słaby. Tego w tej erze nie zmienisz, a za erę będzie to co wymyśli Team...

Assaoth

;]
Krasnolud
Barbarzyńca

Yrourenstrroner Cabaleugain
Piwa: 6/25

Zloto
Wysłany: 2011-01-17, 22:24    [Cytuj]

koniak, jeżeli nie chcesz uznawać postaci-mutantów to nigdy nie wyważysz dobrze profitów/eq... nie ma takiej opcji, bo w praniu może się okazać, że jednak jakaś kombinacja jest dużo silniejsza (pomijając fakt, że pierw piszesz, ze nie uznajesz np. berkobarbów, a później coś piszesz, żeby przerobić gwarda na berka ;) tak się nie bawimy, albo ustawiamy pod klasyczne klasy, albo pod mutanty. ) Idąc dalej twoim tropem myślenia, skoro i ryc powinien mieć ~50% trafień i gward również, to imo powinni dostać takie same profity. Wtedy byłaby to tylko i wyłącznie kwestia dmg. Albo drugie rozwiązanie (było już proponowane)

podpałka: 30% szans na podpalenie 20%dmg
zimna stal: 20% szans na zamrożenie 30%dmg

albo coś w ten deseń :P

"Iluwen Bordowy to wtyka niebieskich!!!!!!"
  Piraci Morza Czaszek

[ ODPOWIEDZ ]