Forum Lotharis Strona Główna

Ogłoszenie 

DISCORD a co mi tam...

Poprzedni temat «» Następny temat
Dziwny pomysł
Autor Wiadomość
Irmis

Yaya Worobij Miomate
Piwa: 75/27

Zloto
Wysłany: 2011-01-11, 23:52    [Cytuj]

Cytat:
Najemnik - najefektywniejsza jest ścieżka zręcznościowa. Najlepszym materiałem do takiego buildu jest sidan.

Bzdura ;P
Choc przyznam, ze te dwa buidly niezle bija paladynow ;)

Poza tym to nie jest tak, ze najefektywniejszy jest ten, ktory rozwija ceche nieklasowa, a ten ktory rozwija tylko klasowe - lami. Po prostu bija oni innych przeciwnikow.

Ja tez czekam z ciekawoscia na nowy sprzet. Choc przyznam, ze mam pewne watpliwosci, gdy balans wojow jest porownywany do gry, w ktorej nawet nie mozna samodzielnie rozdawac atrybutow, a sprzet nie ma innych ograniczen uzywania, niz sztywne ustawienie na dana klase ;)

Phil

-
Piwa: 275/41

Zloto
Wysłany: 2011-01-12, 07:14    [Cytuj]

Bzdura? No to jakich przeciwników mogą bić pozostałe buildy najemnicze, których nie może bić zręcznościowy? ;P

W każdym razie, rozwój powinien opierać się głównie na cechach klasowych, z trzecią cechą jako wspomaganiem, a nie odwrotnie gdzie rozwój opiera się na cesze nieklasowej a klasowe są tylko dodatkiem.
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [WWW]

Tommyth

Aniela
Mroczny Elf
Paladyn
Piwa: 3/4

Zloto
Wysłany: 2011-01-12, 09:08    [Cytuj]

Ja tylko chciałbym poprosic o drobny rebalans ras, bo w sumie nie widze klasy w której kraś byłby lepszy niż misiu... tak samo jest z lykonem i orkiem, chyba tylko jako mnich ork jest lepszy. Ale to taki mój offtop. ;P

Co do sprzetu też uważam, że zmiana sie przyda i wierze, że team to zrobi w sposób który nie ograniczy graczom kombinacji (bo to jest w tej grze najfajniejsze, przynajmniej dla mnie, jestem zwolennikiem dodania jeszcze kilku profitów, żeby nie było szans na 2 takie same postacie ;P ).
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [E-mail]

Ciran

Naric
Lykon
Rycerz
Piwa: 4/23

Zloto
Wysłany: 2011-01-12, 09:17    [Cytuj]

Phil napisał/a:
Bzdura? No to jakich przeciwników mogą bić pozostałe buildy najemnicze, których nie może bić zręcznościowy? ;P

Na pewno rycerza nie ubije ;P zresztą barbarzyńca i berserker też go wykończą pewnie, gdzie taki typowy unikowy mistrz cienia sobie z nimi poradzi.

Ponadto mutantom dostaję się pod koniec ery, jak ludzie zakładają kompleksowe rzeczy (mają bardzo duże typowo klasowe wymagania, które ciężko spełnić bez bonusu-oczywiście wszystko możliwe, ale jednak trudniej), przy alchemkach (też trudniej bez bonusu wyciągnąć ceche na odpowiedni poziom), no i ogólnie postać z bonusu ma całą górę free punktów, które przepadają mutkowi.

To, że mutanci są popularni wcale nie świadczy o tym że są lepszą wersją swojej klasy, w wojach przecież wszystko opiera się na antyklasach i poprostu bijesz jedne, a inne biją Ciebie. Moim zdaniem robienie mutanta już teraz ma sporo minusów, jednak jest to poprostu ciekawsze dla graczy bo więcej się kombinuje ;P

Lykon Rycerz: Naric
Uczeń Turkusowej Szkoły Rycerskiej
PMC
Bo najważniejsza jest wolność!

Niezależni Piraci Wielkiego Morza Czaszek

vallo
?ysy

Vallo
Piwa: 31/134

Zloto
Wysłany: 2011-01-12, 09:29    [Cytuj]

Ale może byćszerme 3/4 siłowy z defem i cv :P
Myślę,że nie ma więcej jak 2 podobne statowo postaci - I TO JEST DOBRE :)

Irmis

Yaya Worobij Miomate

Zloto
Wysłany: 2011-01-12, 10:55    [Cytuj]

Phil napisał/a:

W każdym razie, rozwój powinien opierać się głównie na cechach klasowych, z trzecią cechą jako wspomaganiem, a nie odwrotnie gdzie rozwój opiera się na cesze nieklasowej a klasowe są tylko dodatkiem.

Tak ja opisal Ciran - taki najemnik bije defowcow, kosztem gorszego radzenia sobie z tymi, dla ktorych powinen byc antyklasa.
Nie przypominam sobie mutanta, dla ktorego cechy klasowe bylby tylko dodatkiem - moze jedna z nich, jak zywka, czy wutek, bo potem ich rozwijanie, jest duzo mniej oplacalne niz pakowanie w obrazenia. Zreszta fajnie by bylo, gdyby rozwoj cech klasowych byl dla danej postaci oplacalny (np mnich) ;)

Poza tym nie widze, gdzie ten mechanizm tworzenia mutantow, jest zly - wprowadza pewne urozmaicenie, nie jest stosowany przez cala topke, a pojcie ta droga pozwala sie dostosowac do do bicia innych przeciwnikow, niz klasowi, gdy jest to niemozliwe, z powodu ich braku.
Klimatycznie tez jest to dyskusyjne - w koncu wszystkie te postacie, to wojownicy, nikt nie probuje zaiwanic kaplanowi sandalow, ani magowi kaptura +10 do kuli ognia ;P

Drakki
Emeryt

Piwa: 23/18

Zloto
Wysłany: 2011-01-12, 12:36    [Cytuj]

Tommyth napisał/a:
Ja tylko chciałbym poprosic o drobny rebalans ras, bo w sumie nie widze klasy w której kraś byłby lepszy niż misiu...(...)

Kraś jest lepszym materiałem na mniszka niż miś ;P
Chodzi mi oczywiście o pancernego mniszka a nie czysty pakującego tylko w hp ;)

Irmis napisał/a:
Zreszta fajnie by bylo, gdyby rozwoj cech klasowych byl dla danej postaci oplacalny (np mnich) ;) (...)

Akurat w moim przypadku ( Kraś Mnich ) dawanie w inne niż klasowe to strata ptk ;)

KoniAK
Błękitny Chomik

Random
Berserker

Piwa: 40/12

Zloto
Wysłany: 2011-01-12, 13:00    [Cytuj]

Mały Głód to doskonały przykład mutanta gdzie klasowa wt jest jedynie dodatkiem, a nie koniecznością... A co do mutowania w nowym sprzęcie to zobaczymy jak to będzie. Może po prostu większość mutacji będzie się odbywać wramach sprzętu klasowego...

Drakki
Emeryt

Piwa: 23/18

Zloto
Wysłany: 2011-01-12, 13:36    [Cytuj]

KoniAK, kiedy grałem na s1 lałem takiego Głodzika :P niestety zwiększenie uników kosztem cw nie jest najlepszym pomysłem ;)

Ale to tylko moja opinia ;P

Phil

-
Piwa: 275/41

Zloto
Wysłany: 2011-01-12, 15:33    [Cytuj]

Irmis, ale nagminne jest korzystanie z broni siłowców przez klasy niesiłowe. Przez to np. łowca zlewa się z berkiem lub barbarzyńcą, gwardzista z rycerzem, szermierze z najemnikami, mnisi ciosowi z rycerzami i barbarzyńcami. Zamiast rozwijać swoje klasowe cechy, pakują w siłę ogromne ilości pkt.
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [WWW]

Tsumoso
GWN Technocrat

Tsumoso
Krasnolud
Piwa: 86/82

Zloto
Wysłany: 2011-01-12, 20:40    [Cytuj]

bo są i będą zawsze tylko 2 główne typy wojowników:
- wymęczacze (defensywa)
- wojownicy (ofensywa)

wymęczacze to głównie HP+panc+CW+def (straznicy, paladyni, mnisi)

wojownicy dzielą się na 2 podgrupy:
- siła+ atak + życiopancek (bersy hpkowe, bersy panckowe, łowcy, gwardziści, barby, rycerze)
- siła+atak+def (bersy, najmici, szermierze)

te 2 czy jak kto woli 3 typy graczy są w sumie jedyny ścieżkami do rozwoju - każda klasa stara się w jakiś sposób upodobnić do jednej z tych typowych ścieżek

(czasem funkcjonuje jeszcze jednak mniej popularne sciezki typu:
- atak+def+CW na którą skazani są zwykle gwardziści i która wybierają czasem straznicy oraz szermierze
- atak+def+HP
- def+CW+siła
ale są one zwykle gorsze)
  Gildia Wielkich Niezależnych

Irmis

Yaya Worobij Miomate

Zloto
Wysłany: 2011-01-13, 00:40    [Cytuj]

Phil, wprowadzajac nieklasowosc broni az tyle sie nie zmieni - po prostu potrzeba bedzie wiecej kasy na ulepszanie swojej broni klasowej - bo to sie oplaca.

Moze lepiej pomyslec nad zmianami wzorow na obrazenia i zwiekszeniu znaczenia profitu cechowego do sily, tak by klasy silkowe posiadaly przewage w obrazeniach bez wzgledu na to, czy ktos zdecyduje sie walczyc toporem, zamiast miecza? Tzn - bron silkowcow ma prawie takie same obrazenia jak zwykla, ale po przemnozeniu przez profit cechowy, wychodzi im to, co maja obecnie.

Przebudowa calego sprzetu moze sie okazac niepotrzebna na tym etapie i nielogiczna. Jesli sila lezy w broni, a nie w rece wojownika, to dlaczego nie dac dostepu do takich obrazen osobie, ktora sie starala i spelnila horrendalne wymagania sily, tracac przy tym na skutecznosci w innych polach?

KoniAK
Błękitny Chomik

Random
Berserker

Zloto
Wysłany: 2011-01-13, 00:50    [Cytuj]

Irmis, Zdaje się że było już wspominane że wzór na dmg się zmieni... ;P

Irmis

Yaya Worobij Miomate

Zloto
Wysłany: 2011-01-13, 00:58    [Cytuj]

Skoro tak, to juz chyba samo to rozwiazuje problem?

KoniAK
Błękitny Chomik

Random
Berserker

Zloto
Wysłany: 2011-01-13, 01:08    [Cytuj]

Poczekamy zobaczymy... Zmienią się wzory, zmienią się wartości profitów i pewnie niektóre profity, zmienią się sprzęty... Przynajmniej będzie od nowa zabawa w kombinowanie a nie tylko chadzanie utartymi szlakami...

[ ODPOWIEDZ ]