Forum Lotharis Strona Główna

Ogłoszenie 

DISCORD a co mi tam...

Poprzedni temat «» Następny temat
Dni świąteczne wolne od handlu=w sobote targ eq nieczynny
Autor Wiadomość
Phil

-
Piwa: 275/41

Zloto
Wysłany: 2011-01-05, 00:20    [Cytuj]

Cytat:
I rzeczywiscie chyba najsensowniejsza chyba blokada tego jest usuniecie straganiarzy handlujacych starociami, z placu, w dzien turnieju.

Też tak mi się na początku wydawało, ale to rozwiązanie godzi przede wszystkim w graczy, którzy nie kombinują w ten sposób tylko dokonują normalnie zakupów.

Cytat:
BTW, dlaczego pozyczanie zlota jest nieteges, a pozyczanie sprzetu juz nie? ;P

Po pierwsze w grze nie ma mechanizmów pozwalających na udzielanie pożyczek. Jeśli w jakiś sposób są przekazywane pieniądze z jednej postaci na drugą w formie pożyczki to odbywa się to poza oficjalnymi mechanizmami gry. Ale nawet pomijając to, pożyczaniem złota nie osłabiasz swojej postaci, rozbierając ją ze sprzętu - owszem.
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [WWW]

Caus

Argh Buntownik
Lykon
Rycerz
Piwa: 11/30

Zloto
Wysłany: 2011-01-05, 04:40    [Cytuj]

@Phil: blokada na targu w sobote, ale na zasadzie ze przedmiot mozna tylko raz sprzedac, po 00:00 się wyłącza.

nosferek

Tupcio Wiekli Chrupcio :)
Lacert
Szermierz
Otrzymał 1 piw(a)

Zloto
Wysłany: 2011-01-05, 11:14    [Cytuj]

Phil napisał/a:
Sam fakt istnienia przedmiotu, który zmienia właściciela na zasadzie pożyczania nie jest niezgodny z regulaminem. Tu jednak chciałbym zwrócić uwagę wszystkich w ten sposób postępujących na pewien drobny szczegół - jeśli w trakcie takich roszad sprzętem ktoś pozostaje nieuzbrojony lub gorzej uzbrojony niż normalnie przez jakiś czas, narusza regulamin, ponieważ jest to osłabienie jednej postaci na korzyść drugiej. Także o ile nie ubierze swojej postaci w sprzęt zapewniający przynajmniej zbliżony potencjał postaci, łamie regulamin.

wiesz ile potrzeba czasu na zrobienie turnieju - 3min, male prawdopodobienstwo zeby ktos mnie w tym czasie zaatakowal

Do osob, ktre mowia ze to malo daje
Tsumoso - wiesz o ile wtedy mu wzrosly obrazenia - o ponad 20, przy obrazeniach okolo 100 to raczej przepasc
Kolejna sprawa - oki nie ma problemu to w takim razie kazdy mzoe sie dogadac, tworzymy parami postacie ktore beda sie wspierac i jazda, jeden ulepsza nakolanniki, drugi nagolenniki nie do 3/4 co hest tanie tylko do 5/6 a co i tak mi kumpel podrzuci - nie ma to znaczenia?? - w taki sposob szerm ktorym gram moze podkoksic atak/obrone o 100-200 - malo?? nie wydaje mi sie,

I tak jak napisalem, proponuje tylko i wyłącznie zakaz handlu na targu eq w soboty, caly pozostaly handel moze przeciez pozostac niezmieniony

Phil napisał/a:

Też tak mi się na początku wydawało, ale to rozwiązanie godzi przede wszystkim w graczy, którzy nie kombinują w ten sposób tylko dokonują normalnie zakupów.

a powiedz mi jakie to ma znaczenie, jezeli nikt nie bedzie mogł sprzedac/kupic przedmiotu w sobote to bedzie to godzic we wszystkich jednoczesnie a ukrusi proceder pushowania sprzetem na turnieju, jezeli ktos nie kombinuje to kupi sprzet w piatek i juz - taki to wielki problem??
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM]

Switek
Górski Weteran

Mały Głód
Niziołek
Mnich
Piwa: 12/11

Zloto
Wysłany: 2011-01-05, 11:29    [Cytuj]

Teeeee :) właśnie mógłbym "pożyczać" sprzęt questowi palka :) którego nie mam :D .... tylko to ile mi da 50 defa nie chciało by mi sie :)

To tylko u siłowców i pseudosiłowców ma znaczenie :)

Cytat:

a powiedz mi jakie to ma znaczenie, jezeli nikt nie bedzie mogł sprzedac/kupic przedmiotu w sobote to bedzie to godzic we wszystkich jednoczesnie a ukrusi proceder pushowania sprzetem na turnieju, jezeli ktos nie kombinuje to kupi sprzet w piatek i juz - taki to wielki problem??

oberwią tylko ci którzy sie sklikują w sobote :)

ja też w sumie bo wtedy zmieniam sprzet bo tylko wtedy mnie nie sprawdzają na treningach :) a po zmianach ktoś może zostać zaskoczony :)

Ogólnie można by zrobić tak żeby nie można było sprzedać przedmiotu w ciągu 24 od zakupu :)
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [E-mail]

Irmis

Yaya Worobij Miomate
Piwa: 75/27

Zloto
Wysłany: 2011-01-05, 11:32    [Cytuj]

IMO duzo wiekszym ograniczeniem dla graczy jest to, ze turniej mozna sklikac tylko i wylacznie w sobote, niz np to, ze uzywany eq (czego topka i tak nie ma po co robic) mogliby kupowac z kazdy dzien poza sobota ;)
zreszta kupic =/= od razu zalozyc, wiec mozna rozne stroje, przebieranki przygotowywac na zapas ;P

mindmaster

Haart
Mroczny Elf
Berserker

Piwa: 20/8

Zloto
Wysłany: 2011-01-05, 11:48    [Cytuj]

Po pierwsze, nie chce mi się wierzyć, że coś takiego ma miejsce. Rozumiem, że można czekać i w sobotę kupować nowy strój (sam tak czasem robię), ale każdy chyba dąży do posiadania na bieżąco jak najlepszych sprzętów, by bić m.in. gvg, 1vg, treningi,...

Jeśli mówicie tylko o dmg, to sam na turnieju raz sobie podniosłem broń z 29 obrażeń 4 razy, czyli o 20% - nic w tym trudnego, więc:
nosferek napisał/a:
wiesz o ile wtedy mu wzrosly obrazenia - o ponad 20, przy obrazeniach okolo 100 to raczej przepasc

jest bardzo proste i sam tak podnosiłem na turnieju

Switek napisał/a:
To tylko u siłowców i pseudosiłowców ma znaczenie :)

taaaa... jaaaasne... - jakby ktoś mógł ubrać moją ulepszoną broń... (może Puff lub Wehrwolf, którzy i tak mają większy dmg, ale nikt więcej raczej nie). Ulepszone bronie mają takie wymagania, że tylko Ci niżej mogli by pożyczć tym wyżej, a to raczej nie miałoby sensu

Wydaje mi się, że topka ma obecnie takie sprzęty, że pożyczanie mogłoby mieć miejsce chyba tylko u szermów, a co do graczy niżej to nie jestem pewien na ile to by było opłacalne - bo jeśli chcą gonić topkę to potrzebują dobrych sprzętów na bieżąco...

Denarius Czarny
Mroczny Najemnik

It's gonna blow!
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [E-mail]
  Gildia Wielkich Niezależnych

Bolivar

brak
Piwa: 94/38

Zloto
Wysłany: 2011-01-05, 12:11    [Cytuj]

Jeżeli chodzi o mnie to zamykanie sprzedaży na sobotę jest jak wylewaniem dziecka z kąpielą. Sporo osób gra tylko w weekendy i taki ruch pozbawi ich możliwości zabawy. Jak widać w tym temacie już pojawiła się przynajmniej jedna osoba (Emil) a pewnie jest ich sporo (sam tak grałem).

Jeżeli popatrzymy obiektywnie na to co robią to dochodzi do szybkiego handlu- jest to dozwolone przez regulamin i mechanizmy gry. Jeżeli tego zabronimy i wprowadzimy randomowy czas sprzedaży to zabijemy też handel wewnątrz organizacji.

Niestety wprowadzając interakcje między graczami musimy zdawać sobie sprawę, że pojawią się pewne problemu, które są tak naprawdę zgodne z regulaminem i mechanizmem gry, ale naganne moralnie. Można prowadzić dodatkowe logowanie sprzedaży sprzętu i sprawdzać ile razy dochodziło do zamiany między postacią A i B. Jednak na tyle ile znam życie to zaraz pojawi się sposób, że A przekaże C, a ta dopiero B... a jak to wprowadzimy to pojawi się D.

Patrząc jedna na to co się dzieje zauważcie, że postacie sprzedają towar za 80% ceny i muszą mieć cały czas zablokowaną taką kwotę "na koncie". Staje się łatwiejszym celem dla innych w Turnieju i wojnach (wymienia się sprzętem, ale nie mają najmocniejszego buildu cały czas).

Irmis

Yaya Worobij Miomate

Zloto
Wysłany: 2011-01-05, 12:56    [Cytuj]

Powiem tak - nie uwierze, ze ktos ma czas wyklikac sie z wszystkiego w sobote, a nie ma czasu zajrzec w inny dzien tygodnia na targ by sobie kupic jakis element pancerza, albo bron na zapas, po troche nizszej cenie. IMO jest to argument wynikajacy raczej z przyzwyczajenia, niz rzeczywistych trudnosci ;)
Topki ten zakaz nie obejmowalby wcale, bo przeciez nie ma nikogo nad nimi, kto by sie wyzbywal starego sprzetu. A pozbycie sie obecnego, ulepszonego, to w koncu oslabianie swojej postaci.

Te mechanizmy nie sa wcale naganne morlanie - one po prostu zabijaja ducha rywalizacji, ktora w zalozeniach miala polegac na Twoich umiejetnosciach, a nie wsparciu gildii, lub kolegow (zostaly nawet usuniete bonusy do ataku i obrony, dawane przez gildii). Kupienie i ulepszenie jednej broni na max, oszczedza tym postaciom kase, ktora i tak mieliby utopiona, a ktora moga potem wydac na ulepszenia ostatecznego sprzetu, a w miedzyczasie zdobywac sporo talonow na turniejach. Zwieksza tez swoja skutecznoc na wojnach, gdzie moze sobie od znajomych zalatwic najlepszy sprzet, tuz przed kliknieciem walki ;P

Aler przyznam, ze pisze tutaj glownie dla czystego ducha dyskusji ;P
Osobiscie mi sie taka opcja podoba, jak pozyczanie komus lepkiego jeszcze od posoki topora, by odrabal wrogowi glowe, a zaraz potem szybko oddal :D
Sa ludzie, ktorzy lecza sie miksturkami, wiec i taka kombinacja znajdzie pewnie swoich amatorow =)
Po prostu nie trafiaja do mnie argunety, jakim to wielkim ciezarem jest koniecznosci zalogowania sie raz na tydzien-dwa, na 5 min do gry, w inny dzien niz sobota, by kupic sobie pare rzeczy na zapas, bedac na dole rankingu ;)

Bolivar

brak

Zloto
Wysłany: 2011-01-05, 13:28    [Cytuj]

Tu nie chodzi tylko o samo zalogowanie się na 5 minut w tygodniu, ale o to by zrobić zakupy z głową. Zresztą w czasie tygodnia ja np. nie mam głowy do zabawy* w wyliczenie co mi się opłaca, sprawdzić co będę miał na danym poziomie, itd. Zresztą po sklikaniu turek zazwyczaj mam dopiero kasę na zakup sprzętu.

*
grając w Hattricka robię to wszystko w sobotę przed niedzielnym meczem ligowym. Ustalam sobie też skład*** na środowy sparing i zapisuję do w HO, we wtorek** wrzucam go tylko do przeglądarki. Jednak w tej grze nie jestem zależny od tur by coś kupić. Tak naprawdę gram w to ponieważ nie wymaga ode mnie logowania częściej niż raz w tygodniu.

**
jeżeli wybrał bym opcję randomowego sparingu to nie musiał bym w ogóle się logować tylko w sobotę ustalić skład.

w 80% przypadkach nie mam kontuzji więc przerzucam skład z poprzedniego sparingu. Jak widać nie tracę czasu na logowanie w tygodniu.

Bolivar

brak

Zloto
Wysłany: 2011-01-05, 13:34    [Cytuj]

Ale Szbas jest to zmierzchu w sobotę ;-)

Irmis

Yaya Worobij Miomate

Zloto
Wysłany: 2011-01-05, 13:51    [Cytuj]

Obawiam sie, ze woje sa troche inna gra ;)
Poza tym na wyzszych poziomach jest pelno kasy na zakupy - brakuje tego tylko na samym poczatku. Dlatego tez z checial poczytalbym wypowiedzi osob, ktore graja aktywnie w wojow, a sa poza topka. Najlepiej, by jeszcze mieli obka i klikali sie tylko w soboty - do tej ostatniej grupy niestety nie naleze ;)

Swoja droga ten przekret jest swietny na retro, gdzie sprzet ma wymagania tylko jednej cechy. Warte przemyslenia - a noz bedzie sie oplacac? =)

Tsumoso
GWN Technocrat

Tsumoso
Krasnolud
Piwa: 86/82

Zloto
Wysłany: 2011-01-05, 14:51    [Cytuj]

Na retro rzeczywiście może mieć później takie coś miejsce - zwłaszcza wśród siłowców

np. jeden z naszej gildii zdobywa dwuraka za 400 talonów i może go teoretycznie pożyczyć innym koksom na 10 minut jesli mają minimum 320 talonów w sakiewce (80% ceny -> tzn jest wielkie ograniczenie ale da się). No i to można zastosować do turniejów a nawet wojen ;P

Nie widzę w tym nic złego ;P

P.S. te koksy z 320 talonów gdy tylko wbiją 400 talonów i tak kupią sobie te dwuraki
  Gildia Wielkich Niezależnych

[ ODPOWIEDZ ]