Jestem bardzo świeżym graczem, zacząłem udzielać się na wojach w połowie poprzedniej ery na s1. To co zaobserwowałem od początku i bardzo zniechęciło mnie do gry to:
1. Handel kompleksówkami za same monety - na szczęście zostało to zmienione i chwała za to ekipie
2. Podrzucanie sobie sprzętu na turnieje - i to niestety jest plaga i promuje cwaniactwo i kombinowanie jak tu dogadać się ze znajomym żebym ja ulepszył jedno, on drugie i będziemy super hiper na turnieju. O czym mówię - ano o prostej sytuacji, w której jedna osoba ulepsza 4 przedmioty z eq, druga ulepsza pozostałe 4 i wymieniają się sprzętem bijąc wszystko co popadnie. Tak jak w trakcie tygodnia to jest do przełknięcia tak walki turniejowe na nierównych warunkach są dla mnie lekko bezsensowne, zdarzało się nie raz, że na forum w działach "turniej" pojawiały się bardzo odbiegające od siebie statystyki przeciwników, lvl nie wskoczył a o 22 był przeciętny natomiast jak już bił o 23:30 to nieźle przykoksił, wiadomo z czego to wynika - podrzucanie sobie sprzętu
Dlatego moja propozycja brzmi: ZAKAZ HANDLU W DNIU TURNIEJU, ukróciłoby to skutecznie oszukiwanie na turniejach - jak dla mnie kwintesencji tej gry, kiedy to sprawdzamy jak my się rozwijamy w stosunku do innych i jak ci pozostali popracowali w ciągu tygodnia.
Naprawdę komuś chce się tak bawić?! A może po prostu ulepszają się tuż przed swoim turniejem?! Po co komuś lepszy sprzęt na sam turniej? Aż tak wielkiej różnicy to nie zrobi (nie sądzę aby jakakolwiek gildia miała wysoko-lewelowe warsztaty a tu jeszcze wymagania trzeba spełnić do tego różne zależnie od klas).
Wydaje mi się, że proceder o jakim piszesz nie ma miejsca, a jeżeli masz rację to "szacunek" dla osób go praktykujących. No bo to trzeba by się cholernie dobrze zgrać grupą ludzi - przepraszam źle - Nołlajfów.
a ja np klikam się raz na 2 tygodnie i to zawsze w sobotę... czy przez to nie mógłbym kupić sobie sprzętu? bo np przez te około 15 leveli dostane nowy sprzęt. Dla mnie to troszkę mało komfortowe by było klikać się w inne dni no ale jeśli wymagałaby sytuacja tego to bym nie miał sprzętu nowego w dzień turnieju
_________________ [center]Są ludy co dojrzały do śmierci Z rąk ludów niedojrzałych do życia.
Kalam wierz mi taki proceder istnieje i niestety waży na wynikach turniejów w topce, nikt się do tego nie przyzna ale np normalką jest podrzucanie sprzętu questowego osobie, która jeszcze danego zadania nie zrobiła - bo nie mogła, ma za niski lvl, podrzucanie czyli nie sprzedaż na stałe tylko sytuacja, w której ten sprzęt i tak wraca do właściciela bo i tak go będzie używał.
Kolejna sprawa ulepszanie sprzętu - tu nie chodzi o sytuacje wbijania przedmiotu na +5/6 bo tego teraz nikt nie robi tylko sytuacji, w której jedna osoba robi kilka przedmiotów na +3/4, druga inne też na +3/4 i dzięki temu oszczędzane jest masa złota co skutkuje możliwością ulepszania przedmiotów najlepszych dla danej klasy - i proszę mi nie mówić, że to nie ma znaczenia bo po 300lvl w grę wchodzą detale a monet na ulepszanie jest zawsze za mało
Kolejna sprawa ulepszanie sprzętu - tu nie chodzi o sytuacje wbijania przedmiotu na +5/6 bo tego teraz nikt nie robi tylko sytuacji, w której jedna osoba robi kilka przedmiotów na +3/4, druga inne też na +3/4 i dzięki temu oszczędzane jest masa złota co skutkuje możliwością ulepszania przedmiotów najlepszych dla danej klasy - i proszę mi nie mówić, że to nie ma znaczenia bo po 300lvl w grę wchodzą detale a monet na ulepszanie jest zawsze za mało
Hmm w sumie to mało opłacalne moim skromnym zdaniem. Wolałbym już ulepszyć sobie cały sprzęt na +3/4 po to aby nie kupować sobie nowego z pierwszych dostępnych. Raz oszczędzam kasę, dwa biję wyżej i skuteczniej w walkach wszelakich (treningi i grupki przede wszystkim).
Niemniej jeśli jest tak jak piszesz, cóż cały ten handel przedmiotami jest niezłą pokusą dla wszelakich kombinatorów. Im większa możliwa interakcja między graczami tym większe możliwości. Powodzenia w przeforsowywaniu tego życzę.
Sam fakt istnienia przedmiotu, który zmienia właściciela na zasadzie pożyczania nie jest niezgodny z regulaminem. Tu jednak chciałbym zwrócić uwagę wszystkich w ten sposób postępujących na pewien drobny szczegół - jeśli w trakcie takich roszad sprzętem ktoś pozostaje nieuzbrojony lub gorzej uzbrojony niż normalnie przez jakiś czas, narusza regulamin, ponieważ jest to osłabienie jednej postaci na korzyść drugiej. Także o ile nie ubierze swojej postaci w sprzęt zapewniający przynajmniej zbliżony potencjał postaci, łamie regulamin.
Ja proponowałem już to na poteajemnej rozmowie, ale imo rozwiązanie w stylu wystawiamy na targu, i przedmiot pojawia się z timerem(np. 60 minut) i aż nie dojdzie do 0 nie można go kupić, ale go widać, więc każdy zainteresowany może się przygotować i taki przedmiot wtedy kupić/podkupić... Szybko zniknie proceder wymiany sprzętu na turnieju...
Tak, ale wtedy też nie będzie można sobie wzajemnie "przekazywać" przedmiotów, więc sam temat "Handel" przestanie mieć sens. Chyba, że taką zasadę zastosujemy tylko dla targu ekwipunku. Wręcz nawet jestem za.
Trochę przesadzacie. Nie widzę by to był nagminny proceder. Za dużo z tym roboty. A nawet jak, to korzyści są de facto niewielkie.
Osobiście widziałem takie coś (dające spory bonus) tylko tak naprawdę jeden raz. Broń siłowa z questa z 115 lvla była pożyczana przez siłowca pewnemu niesiłowcowi z podkoksaną siłką tylko na pare minut by ten zrobił turniej. Później broń wróciła do właściciela. (Pare dni poźniej owy podkoksany niesiłowiec i tak nabył chyba tą siłową broń z questa gdy ktoś ją sprzedawał)
"Change is inevitable. All you can do is make sure it happens in your favor" Chaos God Tzeentch, God of Change. The Changer of Ways. His domain covers the chaotic Winds of Magic, evolution and change, scheming and manipulation of all kinds, mundane as well as arcane.
Mi sie ten numer podoba =)
I rzeczywiscie chyba najsensowniejsza chyba blokada tego jest usuniecie straganiarzy handlujacych starociami, z placu, w dzien turnieju.
BTW, dlaczego pozyczanie zlota jest nieteges, a pozyczanie sprzetu juz nie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum