Jeśli ktoś ma 9 porzeczek, 2 kwiaty paproci i 2 kiście złotej porzeczki, to raczej lepiej dla niego dodropić lub kupić porzeczki by zrobić dwa razy poziom pierwszy niż robić eliksir poziomu drugiego, gdyż on nic nie daje.
Kto to wymyślił... ?
Jedyny sens by to miało przy ograniczonej liczbie miksturek do wypicia przez ere. Np. max 2-3 do żywotnosci. Wtedy by się zwiększało poziomy. Chociaż biorąc pod uwagę drop porzeczek to nikt by się nie pokusił na +5 hp.
Paproć z tego co zaobserwowałem o wiele rudniej wydropić niż porzeczki. Jaki sens ma więc ten eliksir?
To prawda. To celowe. Każdy eliksir o stałym działaniu wymaga po 1 rzadkim składniku na poziom. W zależności od typu eliksiru jest to inny rzadki składnik. To zabezpieczenie przed masową produkcją i rozstrojeniem równowagi pomiędzy klasami.
Eliksiry o stałym działaniu są sensownie pomyślane, wbrew pozorom. Im wyższy poziom eliksiru tym łącznie mniej składników potrzebuje (za wyjątkiem rzadkich, które trzeba zawsze po 1 na poz. eliksiru). W ten sposób najbardziej opłacalna jest produkcja najmocniejszych (w przeciwnym razie nikt by nie wznosił alchemika na poziom wyższy niż 1 i każdy by produkował eliksiry na 1 poz. bo nie miałoby to znaczenia czy zrobi na 2 czy 5). Np porzeczek łącznie trzeba:
I - 5
II - 9
III - 12
IV - 14
V - 15
Eliksir zaś daje:
I - +5HP
II - +10HP
III - +15HP
IV - +20HP
V - +25HP
Z eliksirami czasowymi jest odwrotnie. Składników potrzeba więcej by uzyskać mocniejszy czasowy efekt. Ponadto, czasowo działające mikstury mają silniejsze działanie od tych, które mają efekt permanentny.
To ja mam pytanie
Czy jezeli wypilem 1 poziomowy Napój z Magicznych Porzeczek dajacy hp: 50, to moge go jeszcze raz wypic, czy jezeli chcialbym jakis dodatkowy efekt to musze wypic wyzszy poziom, bo jezeli 2 eliksiry tego samego poziomu sie nie sumuja to ma to sens ale jezeli moge sobie wypic 10 z poziomu 1 i da mi to 500 hp to wole dudlac 1-poziomowe. dlaczego, ano dlatego ze kluczowa sprawa w tej zabawie jest kisc zlotej porzeczki,
1 Poziom 50 HP
Magiczne Porzeczki x5
Kwiat Paproci x1
Kiść Złotej Porzeczki x1
2 Poziom 55 HP
Magiczne Porzeczki x9
Kwiat Paproci x2
Kiść Złotej Porzeczki x2
nosferek, czytałeś cały temat? Phil pisał że w przypadku eliksiru z magicznych porzeczek to jest zabieg celowy...
Czytałem i i tak dla mnie to bez sensu
Phil napisał:
To zabezpieczenie przed masową produkcją i rozstrojeniem równowagi pomiędzy klasami.
Co zabezpieczy bo nie rozumiem, kluczowym elementem w tym eliksirze jest kiść złotych porzeczek, kwiaty paproci i magiczne porzeczki leżą czasami na rynku i można je bez problemu kupić
I dalej:
Eliksiry o stałym działaniu są sensownie pomyślane, wbrew pozorom. Im wyższy poziom eliksiru tym łącznie mniej składników potrzebuje (za wyjątkiem rzadkich, które trzeba zawsze po 1 na poz. eliksiru).
No właśnie, mnie różnicy nie robią magiczne porzeczki, które dropią hurtem, problem jest z tymi rzadkimi - to ich jest niedobór
I jeszcze to na dobicie
W ten sposób najbardziej opłacalna jest produkcja najmocniejszych (w przeciwnym razie nikt by nie wznosił alchemika na poziom wyższy niż 1 i każdy by produkował eliksiry na 1 poz. bo nie miałoby to znaczenia czy zrobi na 2 czy 5).
Jak najbardziej opłacalne bo nie rozumiem, po co mam stawiać 5 poziom a nawet 2
Phil napisał, że:
Efekty eliksirów się sumują. Pijąc dwa takie eliksiry dostaniesz 2x50 HP.
To wytłumaczcie mi proszę po co ja mam robić 2 lvl eliksiru jak dostane za 9 magicznych porzeczek, 2 paprocie i 2 kiście 55HP a za 2x 1lvl dostane 2x50HP i zużyje 10 magicznych (różnica 1) 2 paprocie i 2 kiście
No ludzie, nikt nie będzie robił 2lvl nie mówiąc o 5 czy 10,
eliksir na 3 wymaga 3 kisci i 3 paprosi a daje 60HP, wiec po co mi to jak dodajac 3 magiczne porzeczki zrobie sobie 3 1-poziomowe i wbije 150 HP
No sory albo ja czegos nie rozumiem albo wy zle tlumaczycie
Jezeli efekty sie sumuja to nikt o zdrowych zmyslach nie zrobi 2lvl eliksiru bo mu sie to nie oplaca!!!
To wytłumaczcie mi proszę po co ja mam robić 2 lvl eliksiru jak dostane za 9 magicznych porzeczek, 2 paprocie i 2 kiście 55HP a za 2x 1lvl dostane 2x50HP i zużyje 10 magicznych (różnica 1) 2 paprocie i 2 kiście
Ten eliksir jest celowo nieopłacalny na wyższych poziomach niż 1. Teoretycznie przypada po 1 kiści na gracza więc każdy uwarzyłby sobie eliksir na 1 poziomie. To unikalny eliksir, bez interakcji z innym graczem nie da się stworzyć go na 2 poziomie.
Inne eliksiry są skonstruowane tak by opłacało się bardziej warzyć je na wyższych poziomach.
Ten eliksir jest celowo nieopłacalny na wyższych poziomach niż 1. Teoretycznie przypada po 1 kiści na gracza więc każdy uwarzyłby sobie eliksir na 1 poziomie. To unikalny eliksir, bez interakcji z innym graczem nie da się stworzyć go na 2 poziomie.
Inne eliksiry są skonstruowane tak by opłacało się bardziej warzyć je na wyższych poziomach.
Wiadomo, że unikalny i że jak nie poprosisz to 2 kiści mieć nie będziesz, tylko napisz proszę po co 2 poziom tego eliksiru i po co ja mam go sobie stworzyć wchodząc w interakcje z innymi graczami jak mi się to w ogóle opłacać nie będzie
Edit:
Tommyth napisał/a:
nosferek, źle rozumiesz. Eliksir z porzeczek to wyjątek, wiekszośc eliksirów bardziej opłaca sie warzyc na jak najwyższym poziomie.
Ja wszytko rozumiem, przy innych eliksirach oszczędzamy ale czy w związku z tym, że soczek porzeczkowy jest taki unikalny nie można go po prostu zostawić na 1 lvl nie pokazując wyższych, których ważenie jest bezsensowną stratą wypadajek,
Dla mnie jest pozbawione sensu tworzenie czegoś na wyższym poziomie jeżeli nie jest to lepsze od poziomu niższego, a tak jest w tym przypadku
Bo pewnie nie chciało im sie w systemie alchemika robić wyjątku, ale woleli dac nieopłacalny wzrost...
tylko to tez jest bez sensu, jezeli chcieli zeby kazdy zdobyl 1 kisc zlotych porzeczek i uzyl tylko 1 eliksiru to 2 lvl i tak moze dawac 100hp bo co to zmieni , 2 lvl kosztuje i tak tylko 1 magiczna porzeczke wiecej a to nie jest roznica, wiec nieoplacalny przyrost i tak nie ma sensu jak eliksiry sie sumuja , nie uwaze sobie 2lvl tylko 2x1lvl (jezeli zdobede 2 zlote porzeczki) i czy wzrost jest nioplacalny czy bylby oplacalny to jeden grzyb i tak wbije 2 razy wiekszy efekt za 2 zlote porzeczki i tak a jakim sposobem to wiadomo 2x1lvl
Wiadomo, że unikalny i że jak nie poprosisz to 2 kiści mieć nie będziesz, tylko napisz proszę po co 2 poziom tego eliksiru i po co ja mam go sobie stworzyć wchodząc w interakcje z innymi graczami jak mi się to w ogóle opłacać nie będzie
Jak już ma podwójny składnik z questu, to może sobie zrobić dwa eliksiry. Ot, cała filozofia ;-)
Cytat:
Ja wszytko rozumiem, przy innych eliksirach oszczędzamy ale czy w związku z tym, że soczek porzeczkowy jest taki unikalny nie można go po prostu zostawić na 1 lvl nie pokazując wyższych, których ważenie jest bezsensowną stratą wypadajek,
Dla mnie jest pozbawione sensu tworzenie czegoś na wyższym poziomie jeżeli nie jest to lepsze od poziomu niższego, a tak jest w tym przypadku
Nie jest bez sensu. Jest tak po to by nikt nie robił na wyższym poziomie.
Nie jest bez sensu. Jest tak po to by nikt nie robił na wyższym poziomie.
Wytłumacz mi prosze dlaczego nie mam sobie robic 2 lvl, co to ma na celu, jezeli 2 lvl dawalby 100 HP to tak czy tak oszczedzil bym tylko 1 magiczna porzeczke, ktorych mam obecnie 20sztuk, jezeli majac 2 zlote porzeczki moge zrobic 2x1lvl kazdy po 50, to dlaczego majac 2 zlote porzeczki nie moge zrobic 1x2lvl po 100 HP
No to jest dla mnie bez sensu, po co jest w tym przypadku ten nieoplacalny przyrost jezeli i tak osiagne swoj cel ale innym srodkiem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum