Forum Lotharis Strona Główna

Ogłoszenie 

DISCORD a co mi tam...

Poprzedni temat «» Następny temat
Hazard
Autor Wiadomość
Irmo
Zasłużony dla Rivangoth

Piwa: 40/61

Zloto
Wysłany: 2010-12-03, 23:44    [Cytuj]

Gdyby jeszcze te przedmioty były w kramie ;P
  Ferrońskie Diabły

KoniAK
Błękitny Chomik

Random
Berserker

Piwa: 40/12

Zloto
Wysłany: 2010-12-03, 23:48    [Cytuj]

Bywają... Tylko że szybko znikają... ;P Dziś ktoś wystawił kilkadziesiąt par dziurawych butów...

mef
bold & beautiful

Kristall Mef
Piwa: 29/24

Zloto
Wysłany: 2010-12-04, 00:08    [Cytuj]

Kości są straszne zacząłem z 26 srebrnymi monetami a skończyłem z 18. ;P Gra w picie piwa jest bardziej opłacalna.

Tsumoso
GWN Technocrat

Tsumoso
Krasnolud
Piwa: 86/82

Zloto
Wysłany: 2010-12-04, 03:32    [Cytuj]

Azareus napisał/a:
Tsumoso:

a) 3+3+3+3+3 = 15 - teoria
b) 6+3+3+1+2 = 15 - praktyka

Teorie daje pewien obraz rzeczywistości. Ale jak z obrazami to sami wiecie. W hazardzie jest tak, ze występują przypadki skrajne, odbiegające od średniej na +/- które sumując się dają nam to samo co przypadek "a". rzecz w tym ze każdy chce być skrajnością na +. Woje to taka specyficzna gra, gdzie teoria pomaga. Ale tak w 70-80 max 90 procentach. reszta to coś co sie nazywa randomem/anomalia/pechem/fuksem w stylu:

DeathStreak 19 wygranych w hazardzie
7 wejść anatomii istot pod rząd (chyba gdzieś na BG screen jest)
0 trafień przez 10 tur mimo 95% szansy.

Można sobie obliczać jak marginalne sa to przypadki (szansa pewnie gruubo ponizej 1%). Ale jednak co najmniej raz w erze coś w tym stylu się zdarza.

Erm... ? Pierw nie chciałem nic mówić ale generalnie to teraz się troszkę ośmieszasz, wiesz?

Co chciałeś mi tym postem powiedzieć?
Że istnieje różnica pomiędzy teorią a praktyką?
Że istnieją bardzo rzadkie przypadki?
Nie wiem, odkryłeś statystykę wczoraj czy co? ;P

Rozmawiajmy poważnie (aczkolwiek to znowu będzie dyskusja o losowości czy statystyce, to w końcu jest temat o hazardzie więc pasuje) - a ja tak właśnie, poważnie, się do tematu odnosiłem - stwierdziłem tylko, że:
-> "W tym hazardzie można tylko przegrywać" (jest to oczywiście tylko takie sformułowanie, którym mam na myśli, że jest to nieopłacalny i skazany na stratę hazard)
-> "statystyka jest nieubłagana, im więcej prób będzie tym wyniki bliżej będą odpowiedniej wartości - więc zaprawiony hazardzista będzie siłą rzeczy stratny."

Obydwie wypowiedzi podtrzymuje. Ten hazard zaprezentowany w wojach nie ma sensu i prowadzi do strat już w bliskiej perspektywie czasu (patrz: mef + weź zrób sobie równą kwotę i hazarduj z 1000 razy tzn 5gold i zobacz sobie wtedy ;P )

To co, że zdarzają się przypadki niewiarygodnie mało prawdopodobne - to o niczym nie świadczy. Nie bez powodu są one niewiarygodnie mało prawdopodobne - można się wtedy zdziwić lub podejrzewać, że coś jest zepsute ale nie zmienia to pewnych faktów:
-> Żaden rozsądny człowiek nie będzie grać w hazard w jaki znajduje się w wojach w karczmie dla zysków
-> w to grają Ci co nabiorą się na iluzję, błędnie oszacują szanse, liczący na szczęście, generalnie naiwniacy i osoby które w prawdziwym życiu też wsadzały monety do prawdziwych automatów do gier hazardowych (czyli też naiwniacy ;P )

Jeśli coś statystycznie generuje straty to naprawdę też generuje straty i już ;P - jedno czy drugie odstępstwo od reguły nie czynią z tego inwestycji w którą rozsądny biznesmen/ekonomista zainwestuje.

Gdyby natomiast zasady były identyczne: 2 kości 6ścienne, wygrywa 7 oczek, stawka na wejście to 10groszy... a gdyby wygrana była: 61 groszy - wtedy wierz mi, że tasker odpalony w wojach klikałby mi ciągle w ten "hazard". Bo teoria jest nieubłagana tutaj - i przyjmując start z 5g oraz to, że tasker kliknąłby 1 raz na sekundę to w 1 dzień zarobiłbym STATYSTYCZNIE:
60*60*24=86400 kliknięć
statystyczny zysk na 1 kliknięciu: 1/6 grosza
86400/6=14400 = 1g 44s
I serio nie wiele obchodziłyby mnie jakieś "przypadki", "fuksy" etc bo to czy kończyłbym dokładnie z 6g 44s czy z 6g 42s czy z 5g 69s czy z 7g 23s nic by mnie nie obchodziło... byłbym i tak na plusie. A nawet gdyby nastąpiła anomalia potężniejsza od wszystkiego co można by sobie wyobrazić i np. skończyłbym z 4g (starta) to i tak klikałbym dalej... nawet jakby stało się coś prawie niemożliwego i z 5g zrobiłoby się 0g. Chociaż im większy odchył od teorii w tak dużej próbce tym większe prawdopodobieństwo, że coś jest po prostu nie tak, coś jest zepsute.

Tutaj w wojach w karczmie mamy do czynienia z przypadkiem gdy każdy klik to statystyczna strata 1,(6) grosza.

Więc jeśli mef przerąbał na tym hazardzie 8 srebrnych monet, mogę nawet powiedzieć, że statystycznie kliknął on jakieś 480 razy ( to trochę dużo, to z 10-20 minut męczenia hazardu dla człowieka klikającego myszą ;P ) chociaż jeśli jest tzw. 'pechowcem' to oczywiście mógłby już po 80 klikach tyle stracić... no ale co z tego? To skrajna anomalia. Najprawdopdobniej kliknął ilość razy oscylującą w okół 480 bo to dość duża próbka.

Pfff.
  Gildia Wielkich Niezależnych

Irmis

Yaya Worobij Miomate
Piwa: 75/27

Zloto
Wysłany: 2010-12-04, 09:37    [Cytuj]

Tsumoso, rozumiem, ze proponujesz hazard, w ktorym mozna tylko wygrywac, a zaprawiony hazardzista sila rzeczy zyska?
Tzn, np. taka podstawowa gra w trzy karty powinna miec 2 wygrywajace i 1 przegrywajaca?

Chyba nie do konca rozumiesz pojecie hazardu i dlaczego pierwszy post jest o podniesieniu stawek ;P
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM]

Atresia
f(Rycerz) = Win

Gwardzimierz Wielki
Ork
Rycerz
Piwa: 17/49

Zloto
Wysłany: 2010-12-04, 10:38    [Cytuj]

Tsumoso napisał/a:
Azareus napisał/a:
Tsumoso:

a) 3+3+3+3+3 = 15 - teoria
b) 6+3+3+1+2 = 15 - praktyka

Teorie daje pewien obraz rzeczywistości. Ale jak z obrazami to sami wiecie. W hazardzie jest tak, ze występują przypadki skrajne, odbiegające od średniej na +/- które sumując się dają nam to samo co przypadek "a". rzecz w tym ze każdy chce być skrajnością na +. Woje to taka specyficzna gra, gdzie teoria pomaga. Ale tak w 70-80 max 90 procentach. reszta to coś co sie nazywa randomem/anomalia/pechem/fuksem w stylu:

DeathStreak 19 wygranych w hazardzie
7 wejść anatomii istot pod rząd (chyba gdzieś na BG screen jest)
0 trafień przez 10 tur mimo 95% szansy.

Można sobie obliczać jak marginalne sa to przypadki (szansa pewnie gruubo ponizej 1%). Ale jednak co najmniej raz w erze coś w tym stylu się zdarza.

Erm... ? Pierw nie chciałem nic mówić ale generalnie to teraz się troszkę ośmieszasz, wiesz?

Co chciałeś mi tym postem powiedzieć?
Że istnieje różnica pomiędzy teorią a praktyką?
Że istnieją bardzo rzadkie przypadki?
Nie wiem, odkryłeś statystykę wczoraj czy co? ;P

Rozmawiajmy poważnie (aczkolwiek to znowu będzie dyskusja o losowości czy statystyce, to w końcu jest temat o hazardzie więc pasuje) - a ja tak właśnie, poważnie, się do tematu odnosiłem - stwierdziłem tylko, że:
-> "W tym hazardzie można tylko przegrywać" (jest to oczywiście tylko takie sformułowanie, którym mam na myśli, że jest to nieopłacalny i skazany na stratę hazard)
-> "statystyka jest nieubłagana, im więcej prób będzie tym wyniki bliżej będą odpowiedniej wartości - więc zaprawiony hazardzista będzie siłą rzeczy stratny."

Obydwie wypowiedzi podtrzymuje. Ten hazard zaprezentowany w wojach nie ma sensu i prowadzi do strat już w bliskiej perspektywie czasu (patrz: mef + weź zrób sobie równą kwotę i hazarduj z 1000 razy tzn 5gold i zobacz sobie wtedy ;P )

To co, że zdarzają się przypadki niewiarygodnie mało prawdopodobne - to o niczym nie świadczy. Nie bez powodu są one niewiarygodnie mało prawdopodobne - można się wtedy zdziwić lub podejrzewać, że coś jest zepsute ale nie zmienia to pewnych faktów:
-> Żaden rozsądny człowiek nie będzie grać w hazard w jaki znajduje się w wojach w karczmie dla zysków
-> w to grają Ci co nabiorą się na iluzję, błędnie oszacują szanse, liczący na szczęście, generalnie naiwniacy i osoby które w prawdziwym życiu też wsadzały monety do prawdziwych automatów do gier hazardowych (czyli też naiwniacy ;P )

Jeśli coś statystycznie generuje straty to naprawdę też generuje straty i już ;P - jedno czy drugie odstępstwo od reguły nie czynią z tego inwestycji w którą rozsądny biznesmen/ekonomista zainwestuje.

Gdyby natomiast zasady były identyczne: 2 kości 6ścienne, wygrywa 7 oczek, stawka na wejście to 10groszy... a gdyby wygrana była: 61 groszy - wtedy wierz mi, że tasker odpalony w wojach klikałby mi ciągle w ten "hazard". Bo teoria jest nieubłagana tutaj - i przyjmując start z 5g oraz to, że tasker kliknąłby 1 raz na sekundę to w 1 dzień zarobiłbym STATYSTYCZNIE:
60*60*24=86400 kliknięć
statystyczny zysk na 1 kliknięciu: 1/6 grosza
86400/6=14400 = 1g 44s
I serio nie wiele obchodziłyby mnie jakieś "przypadki", "fuksy" etc bo to czy kończyłbym dokładnie z 6g 44s czy z 6g 42s czy z 5g 69s czy z 7g 23s nic by mnie nie obchodziło... byłbym i tak na plusie. A nawet gdyby nastąpiła anomalia potężniejsza od wszystkiego co można by sobie wyobrazić i np. skończyłbym z 4g (starta) to i tak klikałbym dalej... nawet jakby stało się coś prawie niemożliwego i z 5g zrobiłoby się 0g. Chociaż im większy odchył od teorii w tak dużej próbce tym większe prawdopodobieństwo, że coś jest po prostu nie tak, coś jest zepsute.

Tutaj w wojach w karczmie mamy do czynienia z przypadkiem gdy każdy klik to statystyczna strata 1,(6) grosza.

Więc jeśli mef przerąbał na tym hazardzie 8 srebrnych monet, mogę nawet powiedzieć, że statystycznie kliknął on jakieś 480 razy ( to trochę dużo, to z 10-20 minut męczenia hazardu dla człowieka klikającego myszą ;P ) chociaż jeśli jest tzw. 'pechowcem' to oczywiście mógłby już po 80 klikach tyle stracić... no ale co z tego? To skrajna anomalia. Najprawdopdobniej kliknął ilość razy oscylującą w okół 480 bo to dość duża próbka.

Pfff.

Naprawdę nie spodziewałem się takiej ignorancji po kimś takim jak Ty, Tsu. Przecież hazard polega właśnie na farcie. ;p Oczywiście, że statystyka jest nieubłagana i im więcej prób, tym procent wypadnięć będzie dążył do 16% - ale zauważ, że jeśli np. ktoś wchodzi sobie w Wojów i codziennie klika sobie 2 razy hazard - i dajmy na to, że raz na cztery rzuty mu "wchodzi siódemka" - to jest to całkiem prawdopodobne i na tym jeszcze zarabia... (ja na przykład wczoraj przy około 200 kliknięciach zarobiłem jednego srebrniaka... I co tym na to? ;) ).

Głupoto, strzeż się - nadchodzę!
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [E-mail] [WWW]

Spider4

Piwa: 31/52

Zloto
Wysłany: 2010-12-04, 11:06    [Cytuj]

Atresia, nie spodziewałem się takiej ignorancji po kimś takim jak Ty. Zapytaj się zawodowych graczy w karty ile zostawiają fartowi, a ile liczeniu i kalkulacji. Poczytaj sobie o zawodowych graczach. Na "fart" liczą naiwniacy spędzający dnie przy jednorękich bandytach. ;)
Co z tego, że wygrasz 2 srebra, skoro w ogólnym rozrachunku i tak stracisz? Niestety Tsu ma rację. Jeśli te kości nie są ustawione to im więcej grasz tym bardziej przybliżasz się do średniej, czyli straty.

EDIT: Grasz w trzy karty - liczysz na swoją spostrzegawczość i doświadczenie
Grasz w oczko - liczysz karty i oceniasz ryzyko (kiedy splitować, kiedy dobrać a kiedy odpuścić)
Grasz w pokera - liczysz karty plus na własne doświadczenie i "nastraszenie" przeciwnika
Mało tu farta... z zawodowym graczem nie wygrasz.

EDIT2: poproście team o wprowadzenie statystyk na całą grę wygrane/przegrane ;P

Atresia
f(Rycerz) = Win

Gwardzimierz Wielki
Ork
Rycerz
Piwa: 17/49

Zloto
Wysłany: 2010-12-04, 11:11    [Cytuj]

Zawodowych graczach... Ludzie święci... Jak chcecie sobie pograć zawodowo, to sobie odpalcie Zynga Poker czy jakiś Poker Stars (czy jakkolwiek się te wszystkie strony zowią...). To są Wojownicy, panowie. :) O ile mi wiadomo - cała gra opiera się tutaj na losowości, a my jako gracze jesteśmy tylko w stanie troszkę jej na swoją korzyść pomóc... ;)

Popieram pomysł Zębacza co do możliwości ustawiania gry o większą stawkę.

Jestem natomiast przeciwny jakimkolwiek karciankom i wszelkim takim rzeczą - jeśli okaże się, że hazard, jeśli poświęci mu się dużo czasu i rozkminy, może się w efekcie stać opłacalny, to może to bardzo mocno zdysbalansować rozgrywkę na samym początku gry (w późniejszym stadium zresztą również).

Głupoto, strzeż się - nadchodzę!
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [E-mail] [WWW]

Spider4

Piwa: 31/52

Zloto
Wysłany: 2010-12-04, 11:21    [Cytuj]

Atresia, mówię o normalnej grze na żywo... Niech team wprowadzi te dane ilość miedziaków wygranych i przegranych, może zrozumiesz o co chodzi.

Azareus
Zasłużony dla Rivangoth

Brak
Piwa: 193/62

Zloto
Wysłany: 2010-12-04, 11:37    [Cytuj]

Tsu, ale tu się nie da ośmieszyć bo zrobiłem dokładnie to co Ty - napisałem oczywistość :P I to am się ogólnie do hazardu w wojach i samych wojów - ja nie gram dla większości przypadków tam zachodzących (typu palek wygrywa z rycem a berek z palkiem), tylko dla takich kwiatków typu mnich regenkowy wygrywający z najmem :P To, że na coś jest mała, wręcz nieopłacalna szansa, nie oznacza, że mam w to (np: hazard) nie grać :P Bo takiego czegoś jak 'zadowolenie" i kilka innych odczuć nie obliczysz w monetach :P Bo w gruncie rzeczy, sama gra w wojowników to strata czasu, poświęcam go (czasu) tyle, a zysków pieniężnych nie mam :P A wykładam jakąś sumę na obka, która mi się zazwyczaj nie zwraca. (chyba, że nagroda za bycie w TOP na koniec ery).

W hazardzie nie ma dobrych Samarytanów. To jest biznesów ukierunkowany na zarobek. I są ludzie którzy robią to dla sportu, zysku lub dobrej zabawy. Ale tak samo jak z alkoholem. Jednemu dasz wódkę to w kulturalny sposób ją wypije przez X czasu. Dasz drugiemu to wychleje w parę minut i będzie "bełtał" :P Tak samo z "mędrcami" którzy swoja wypłatę przerąbują w automatach stawianych w jakiś pubach :)

[quote]EDIT: Grasz w trzy karty - liczysz na swoją spostrzegawczość i doświadczenie
Grasz w oczko - liczysz karty i oceniasz ryzyko (kiedy splitować, kiedy dobrać a kiedy odpuścić)
Grasz w pokera - liczysz karty plus na własne doświadczenie i "nastraszenie" przeciwnika
Mało tu farta... z zawodowym graczem nie wygrasz. [quote]

na Discovery był taki program, jak dwójka zgranych oszustów może wygrać w pokera z dwójką zawodowców :) Zasady gry zasadami, ale możliwości czynników ludzkich są chyba niewyobrażalne :P
 Autor postu otrzymał 1 piw(a)
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [E-mail]

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Atresia
Tsumoso
GWN Technocrat

Tsumoso
Krasnolud
Piwa: 86/82

Zloto
Wysłany: 2010-12-04, 12:49    [Cytuj]

Irmis, nie.
Wskazuje tylko, że nie jest dobrym pomysłem w to grać. Jednak to powinno zostać w takiej formie właśnie jak jest - przynoszącej straty.
  Gildia Wielkich Niezależnych

Phil

-
Piwa: 275/41

Zloto
Wysłany: 2010-12-04, 13:04    [Cytuj]

Karcianka miała być mini-grą, praktycznie bez wpływu na rozgrywkę. Ot tak, by można było przyjemnie spędzić czas przy grze w inny sposób niż zabijanie bestii i robienie questów ;-)

Co do większych kwot - może i tak, ale:
- na pewno nie ustalanych przez gracza.
- w granicach kilku srebrnych monet max.
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [WWW]

Dragons Tooth
Huncwot

Morte Liancen
Elf
Gwardzista

Piwa: 6/10

Zloto
Wysłany: 2010-12-04, 13:37    [Cytuj]

Tsumoso, w to nie grają naiwniacy jak to implikujesz, ale ludzie chcący rozerwać się w przerwach między laniem bestii a wykonywaniem questów. Niska stawka zmniejsza atrakcyjność tejże formy rozrywki, więc zaproponowałem jej podniesienie. Jeśli nie zamierzasz grać w te kości, czemu przejmujesz się kasą innych? Ich sprawa co z nią zrobią ;) No chyba, że chcesz być niczym bonus deus tworzący optymalne środowisko dla wszystkich :mrgreen:

Cytat:
Dasz drugiemu to wychleje w parę minut i będzie "bełtał"

Albo jak na wojosylwku u Dagi, pójdzie spać i będą go okładać laczkiem żeby nie chrapał ;P

mef
bold & beautiful

Kristall Mef
Piwa: 29/24

Zloto
Wysłany: 2010-12-04, 14:10    [Cytuj]

Tsumoso napisał/a:
Więc jeśli mef przerąbał na tym hazardzie 8 srebrnych monet, mogę nawet powiedzieć, że statystycznie kliknął on jakieś 480 razy ( to trochę dużo, to z 10-20 minut męczenia hazardu dla człowieka klikającego myszą ;P )

Jeszcze enter parę razy oberwał, bo co chwilę błędy w odnośniku wyskakiwały. ;P

Co nie zmienia faktu, że była to dobra zabawa (niestety jest tak, że nie wiadomo kiedy przestać i po zarobieniu 2 srebrnych zaraz traci się 6 ;) ). Interesująca alternatywa dla pasjansa. ;)

Pozdrawiam.

Farakalian
Inny niż wszystkie

Farakalian
Lacert
Paladyn
Piwa: 3/14

Zloto
Wysłany: 2010-12-05, 02:10    [Cytuj]

Dwa zdania godzące dyskusję. I podsumowujące.

Fart jest opłacalny tylko na krótką metę.

Na dłuższą wkracza już bezlitosna statystyka.

[ ODPOWIEDZ ]