Forum Lotharis Strona Główna

Ogłoszenie 

DISCORD a co mi tam...

Poprzedni temat «» Następny temat
Transfer złota
Autor Wiadomość
Irmis

Yaya Worobij Miomate
Piwa: 75/27

Zloto
Wysłany: 2010-11-27, 13:49   Transfer złota [Cytuj]

Może by tak udostępnić transfer złota między postaciami? Obecnie jest to dość utrudnione, bo trzeba się bawić w wystawianie drożej wypadajek, które ktoś odkupuje i tak w kółko.

Byłaby to pewna wygoda, moze nawet z pewnymi ograniczeniami np. tylko dla obków, albo z 5% prowizją.
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM]

Irmis

Yaya Worobij Miomate

Zloto
Wysłany: 2010-11-27, 13:58    [Cytuj]

Ale jakich przekrętów? Przecież już teraz można to spokojnie robić.

Phil

-
Piwa: 275/41

Zloto
Wysłany: 2010-11-27, 14:23    [Cytuj]

Handel pomiędzy postaciami jest monitorowany. Prowadzenie podejrzanych transakcji może doprowadzić do kar, więc z góry odradzam dziwne sprzedaże.
 Autor postu otrzymał 1 piw(a)
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [WWW]

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
vallo
Marduk
Obszczymurek

Piwa: 3/3

Zloto
Wysłany: 2010-11-27, 14:31    [Cytuj]

handel ludzmi jest tez nielegalny !

KoniAK
Błękitny Chomik

Random
Berserker

Piwa: 40/12

Zloto
Wysłany: 2010-11-27, 15:28    [Cytuj]

Irmis, To co sugerujesz zachęciłoby coponiektórych do tworzenia multi i kokszenia jednej postaci złotem z drugiej. Obecnie jest to utrudnione choć nie niemożliwe.

Oraz tak, wiemy, chcecie kupić kulę życzeń z kramu zanim to inni zrobią, dlatego koksacie złoto jednej postaci...

Phil, Ja bym nie podciągał wszystkiego od razu pod push, jeśli coś takiego byłoby jedynie jako pożyczka(np. ktoś zgłosi na forum/do adminów że to tylko pożyczka która zostanie zwrócona, w tym podane kwoty osób itd.). Jeśli to zaś pomoc bezzwrotna czyli wykoksanie złota jednej osobie żeby zdobyła korzyść to jest to typowy pushing...

Irmis

Yaya Worobij Miomate

Zloto
Wysłany: 2010-11-27, 16:08    [Cytuj]

KoniAK, No to coś dziwnie wiecie, bo ja nawet na s1 nigdzie nie gram ;P
Kim są Ci "oni" którzy chcą kupić kulę życzeń? ;>

Nie wiem, czy to zachęcałoby ludzi do multi - na pewno byłoby łatwiejsze do kontrolowania, niż sprawdzanie, czy czasem przy wzajemnym handlu kilku (-nastu?) postaci, jedna czy dwie, czasem nie wyszły na tym trochę do przodu.

Niemniej ciekawi mnie, czym są podejrzane transakcje i za co w takim razie można dostać bana? Za pożyczanie złota koledze? Za sprzedawanie wypadajek/składników taniej w ramach gildii, czy za coś jeszcze innego?

Phil

-

Zloto
Wysłany: 2010-11-27, 16:32    [Cytuj]

Irmis, gra nie przewiduje pożyczek. Jeśli ktoś kombinuje i próbuje wykorzystywać system handlu w sposób niezgodny z jego przeznaczeniem musi się liczyć z możliwością przyłapania go na tym i kary. Niekoniecznie musi to być ban - w tym przypadku raczej kara finansowa byłaby bardziej adekwatna.

Spider4

Piwa: 31/52

Zloto
Wysłany: 2010-11-27, 17:29    [Cytuj]

To zaczyna być nudne ^^"
Przekrętem może być przesyłanie pieniędzy między multikontami, ale to, że ja chcę za darmo oddać np. KoniAKowi 10 złota nie powinno nikogo obchodzić. Taka trochę polityka: ograniczmy wszystkim bo dwie osoby przekręty robią... Bądźmy szczerzy: multikonta łatwo wykryć. Albo jeszcze inaczej: fartnelo mi się i z kazdej walki z postrachem poleciało mi łącznie 10 rogów, inna osoba z gildii/szkoły/sąsiad walczył też 10 razy i nic... czemu mam mu nie oddać tego za darmo?Albo jeszcze inaczej ale bardziej kontrowersyjnie: naprawiałem przedmioty... poleciały mi kompleksowe ale dla berka a ja łowca... są mi zbędne, nigdy ich nie założe a talonów nie potrzebuje, czemu mam nie oddać ich za dajmy na to 2 złota berkowi z gildii? Trochę powagi bo tu jednak dużo fajnych rzeczy jest ograniczanych (jak dowolny handel) w imię walki z przekrętami... na 300 graczy na pewno co drugi... co ja gadam... co dziesiąty nie ma multikonta chyba z takiego załozenia czasem team wychodzi...

KoniAK
Błękitny Chomik

Random
Berserker

Zloto
Wysłany: 2010-11-27, 17:41    [Cytuj]

Spider4, Ja bym chciał mieć drugą postać, ale legalnie, dlatego pytałem o możliwość wykupu takiej opcji, z obostrzeniami. Skoro nie mogę to nię będe się bawił w multi bo mnie taka zabawa w kotka i myszkę z adminami, nie bawi.. Nawet jeśli by nie doszło do żadnej interakcji między moimi postaciami dostałbym pewnie bana za to że z jednego IP(mimo że to radiówka posiadająca ponad tysiąc uzytkowników)...

Phil

-

Zloto
Wysłany: 2010-11-27, 17:54    [Cytuj]

Spider4, w grach gdzie poświęcasz swój czas nikt nie patrzy na to co kto komu daje. W grze takiej jak S:W masz ograniczoną ilość tur, które możesz wykorzystać na różne czynności. Przekazywanie złota z jednej postaci na drugą i twierdzenie, że nikogo to nie powinno obchodzić nie ma w takiej sytuacji sensu, dlatego, że w ten sposób omijane jest ograniczenie i dzięki temu ktoś może być znacznie lepszy niż inni w nieuczciwy sposób. Dopóki z handlu odnoszą korzyść obie strony wszystko jest w porządku, jednak sytuacja w której ktoś korzysta a druga strona wyraźnie na tym traci jest nieuczciwa wobec innych. Do momentu w którym nie wypracujemy mechanizmów, które sprawią, że niekontrolowany przepływ pieniędzy z jednej postaci do drugiej nie będzie jej dawał ogromnej przewagi, tak długo będziemy się przyglądać transakcjom.

Spider4

Piwa: 31/52

Zloto
Wysłany: 2010-11-27, 18:00    [Cytuj]

Phil, a wyjaśnij mi jeszcze proszę w prostych żołnierskich słowach albo jak chłopu w polu czemu moje własne dobrowolne osłabianie postaci jest "nieuczciwe"? Czyli według Ciebie jak daje sąsiadowi dyche to to jest nieuczciwe, bo... no właśnie bo co? Chcę założyc gildię i jako zachetę dla nowych ofiarowuję możliwość ulepszenia jednej rzeczy na +1 po odpowiednim stażu. Bo tak. Bo inaczej nikt do mojej gildii nie przyjdzie kiedy powstają BG, GWN, Klany i gildia Azara czy jeszcze jakiegoś innego "giganta" forum. Czemu jako mistrz gildii nie mogę chcieć z własnej woli osłabić swojej postaci aby wesprzeć nowych? Na tej samej zasadzie datki na gildię inne niż podatek są pushem bo uwaga uwaga: "osłabiam swoją postać"... No litości... czym się rożni dowolne przekazywanie czegoś w graficznych mmo od Wojow? Tam poświęcam swój czas a tu swoje tury które są niejako odpowiednikiem całego dnia.

KoniAK
Błękitny Chomik

Random
Berserker

Zloto
Wysłany: 2010-11-27, 18:16    [Cytuj]

Spider4, Sam kiedyś zauwazałeś... Tam poświeczasz czas grając jedną postacią, nie wieloma jednocześnie... Nie ma przekazywania kasy bo ktoś mający zmienne ip stworzy 10 postaci które będą przekazywać całe złoto 1 postaci mówiąc że oni dobrowolnie to robią... Pamiętam jak kiedyś tu w wojach ktoś zrobił mutli, dostał bana, na forum też zrobił kilka kont i nimi próbował usprawiedliwiać udając inne osoby...

Irmis

Yaya Worobij Miomate

Zloto
Wysłany: 2010-11-27, 18:19    [Cytuj]

KoniAK napisał/a:
Pamiętam jak kiedyś tu w wojach ktoś zrobił mutli, dostał bana, na forum też zrobił kilka kont i nimi próbował usprawiedliwiać udając inne osoby...

Teraz nawet tego nie trzeba robić ;P

A obiektywnie patrząc, 2 postacie z topki, stworzone z multi nie współpracujące nielegalnie ze sobą, to większa siła niż jedna postać ryzykownie wypushowana.

KoniAK
Błękitny Chomik

Random
Berserker

Zloto
Wysłany: 2010-11-27, 18:24    [Cytuj]

Tu się zgodzę... I własnie o tego rodzaju legalne multi mi chodzi... 2 postacie bez możliwości współpracy wyłączając grupy/treningi itp... Nawet bez możliwości kupowania towarów wystawionych przez postać z tego samego konta... Dla mnie byłoby wystarczającym ograniczeniem które pozwoliłoby zablokować nielegalne praktyki...

[ ODPOWIEDZ ]