Pokazywałem zwłaszcza drugi obrazek kilkukrotnie różnym ludziom (także na rzutniku+laptopie) - zawsze potem musiałem otwierać to w Paincie i udowadniać
Pierwszy widziałem w pewnej prezentacji jakiegoś sceptyka, tzn znam.
Mam spory zbiór własnych iluzji optycznych gdzieś uchomikowany, jak będę na innym kompie to potem wrzucę trochę.
"Change is inevitable. All you can do is make sure it happens in your favor" Chaos God Tzeentch, God of Change. The Changer of Ways. His domain covers the chaotic Winds of Magic, evolution and change, scheming and manipulation of all kinds, mundane as well as arcane.
Ale człowiek nie wierzy dopóki mu tego nie udowodnisz Albo sam nie sprawdzi. Tą ze stołami znalazłem przed chwilą. Pomyślałem że tu nie ma co myśleć, idę po linikę. Mierzę Mierzę.... moje standardowe "ojakurde - edit by Emil" przy takich sytuacjach:)
_________________ What I cannot create, I do not understand. - Richard Feynman
Ostatnio zmieniony przez Emilka 2010-11-07, 18:12, w całości zmieniany 1 raz
Wojtek, sorry Winetu ale wg regulaminu tego forum pseudocenzura równa się waran a najlepiej ban i 3 miesiące w Azkabanie
Wracając do tematu - zaraz się przesiadam na drugi komp i odpalam imageshacka, nawrzucam trochę tutaj rzeczy.
"Change is inevitable. All you can do is make sure it happens in your favor" Chaos God Tzeentch, God of Change. The Changer of Ways. His domain covers the chaotic Winds of Magic, evolution and change, scheming and manipulation of all kinds, mundane as well as arcane.
jeśli uspokoimy wzrok to powinno się też przestać ruszać - jeśli będziemy patrzeć w różne rejony to wszystko faluje - to jest ofc statyczny obrazek png, nie animacja
ten "pomarańczowy" kwadracik jest tego samego koloru co ten "brązowy" - wiem, że głupio to brzmi... ale taka jest prawda - kto nie wierzy ten bierze painta, pobiera kolor jednego z nich i rysuje kreske od jednego kwadracika do drugiego tym kolorem -> efekt iluzji znika
5+6+7 -> 3 obrazki z serii: Dzieci (takie małe, raczej poniżej 10 lat) nie widzą w tych obrazkach gołych tyłków, cycków etc dopiero dorośli zdają się to wszystko od razu postrzegać bez problemu... dziecko nie mogąc się odnieść do żadnych doświadczeń i skojarzeń nic tu z tego typu rzeczy nie widzi
dziecko nie zobaczy sylwetki kobiety, ty od razu zboczuszku Ty
Wojtek nie zgadzam się z tym, że pola A i B są identyczne:
Pole B mimo wszystko jest jaśniejsze niż pole A w paincie może rzeczywiście nie widać różnicy ale pole B to głównie #787878 oraz #797979 natomiast pole A to w 90% #777777 oraz trochę #787878 więc identyczne nie są
przy powiększeniu 1600x gdy widać tylko wycinek tego kwadratu raczej niema mowy o iluzji bo niby z jakiego powodu jak nie widać otoczenia i różnica w kolorach jest jak najbardziej widoczna
ja też jakoś nie wierzę że te pola są identyczne chociaż już sprawdzałem to paintem to i tak mam wątpliwości co do tego obrazka. Jak ktoś może na chłopski rozum wyjaśnić o co chodzi to byłbym wdzięczny bo tak jak mówię nie wierzę w to.
_________________ [center]Są ludy co dojrzały do śmierci Z rąk ludów niedojrzałych do życia.
Są identyczne - kwestia jakości ściągniętego obrazka. Kiedyś na szkoleniu mieliśmy dostęp do "oryginału" i porównywaliśmy poprzez program do próbkowania koloru.
Wszystkie te rzeczy tą sztuczki stosowane m.in. przy projektowaniu interfacu programów.
_________________ Powoli składam klocki z których zbuduję wieżę i jako wiekowy człowiek spojrzę z niej na świat.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum