Forum Lotharis Strona Główna

Ogłoszenie 

DISCORD a co mi tam...

Poprzedni temat «» Następny temat
Kolejność w turnieju przy takiej samej ilości pkt??
Autor Wiadomość
nosferek

Tupcio Wiekli Chrupcio :)
Lacert
Szermierz
Otrzymał 1 piw(a)

Zloto
Wysłany: 2010-11-07, 00:24    [Cytuj]

Dla mnie chyba sprawiedliwsze byłoby (nie dlatego,że tak miałem) nagradzanie wyższym miejscem osoby, która szybciej uzyskała ten wynik lub ma niższe miejsce rankingowe, walki obronne no cóż niektóre klasy są na straconej pozycji - taki mnich w poprzedniej erze - bywało ze miał ze 3000 na minusie bo był łatwym celem dla wielu klas a wykręcał świetny wynik na turnieju - to wydaje mi się troszeczkę niesprawiedliwe
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM]

Spider4

Piwa: 31/52

Zloto
Wysłany: 2010-11-07, 00:29    [Cytuj]

nosferek, wyznania wiele namieszają... mnich na 2x regenkę, albo na 2xdmg będzie ciężki moim zdaniem... tanker z szansą na 3 hity na turę lub leczący od groma hp.... dodać fakt, że dzięki CW czas działa na jego korzyść tylko...są klasy popularniejsze i mniej popularne jak wszędzie, ale każda klasa ma raczej przeciwklasę... tak sięc akurat to czynnik losowy ile osób Cię będzie biło (bo na wysokich lvl, bije się po klasie a nie lvl praktycznie)... mówię... moim zdaniem to tak samo fair jak losowanie grup na mistrzostwach w piłkę... polska trafia oczywiście zawsze na grupę śmierci, ale to nie zmienia faktu, że i wygrane i przegrane się liczą

Atresia
f(Rycerz) = Win

Gwardzimierz Wielki
Ork
Rycerz
Piwa: 17/49

Zloto
Wysłany: 2010-11-07, 10:46    [Cytuj]

Najsprawiedliwszą metodą byłoby chyba ustawianie poziomami - tzn. osoba z niższym poziomem o danej ilości punktów będzie wyżej niż osoba z wyższym... ;p A potem walki obronne. ;>

Głupoto, strzeż się - nadchodzę!
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [E-mail] [WWW]

nosferek

Tupcio Wiekli Chrupcio :)
Lacert
Szermierz
Otrzymał 1 piw(a)

Zloto
Wysłany: 2010-11-07, 11:08    [Cytuj]

Atresia właśnie to 2 posty wyżej napisałem, żeby o miejscu w turnieju decydowało miejsce w rankingu, lvl nie za bardzo, przynajmniej w początkowej fazie gry, bo w moim przypadku akurat wszystkie 3 osoby miały 13 lvl :)

Bolivar

brak
Piwa: 94/38

Zloto
Wysłany: 2010-11-07, 11:20    [Cytuj]

Ranking został ustalony i zaprezentowany w sposób przedstawiony przez Phila i Fayla. Ranking ten umożliwia zablokowanie różnego rodzaju "kombinatorstwa". Dyskusja została przeprowadzona i w tym momencie zaakceptowana jako najlepsze rozwiązanie.

Admin 2.01

Piwa: 29/6

Zloto
Wysłany: 2010-11-07, 14:42    [Cytuj]

nosferek napisał/a:
Dla mnie chyba sprawiedliwsze byłoby (nie dlatego,że tak miałem) nagradzanie wyższym miejscem osoby, która szybciej uzyskała ten wynik lub ma niższe miejsce rankingowe, walki obronne no cóż niektóre klasy są na straconej pozycji - taki mnich w poprzedniej erze - bywało ze miał ze 3000 na minusie bo był łatwym celem dla wielu klas a wykręcał świetny wynik na turnieju - to wydaje mi się troszeczkę niesprawiedliwe

To wg. mnie masz dziwne pojęcie sprawiedliwości
bo:
Cytat:
która szybciej uzyskała ten wynik

Dlaczego ludzie co muszą iść do pracy na 6-7 rano w sobotę mają zajmować gorsze miejsca w turnieju? Oni nie mogą siedzieć do północy, więc nie mają szans na dobre miejsce.
Również w tym systemie nolajfy są promowane, bo jak ktoś idzie w piątek na imprezę i wraca o 2-4 nad ranem, to również nie ma szans na dobre miejsce.

Cytat:
lub ma niższe miejsce rankingowe,

Tzn. co? Ja jestem w TOP100 na 49 miejscu i gram po to by być najlepszym, to mam być za to karany gorszym miejscem od kogoś w na 67 miejscu? Bo on nieco gorzej rozwinął postać? Lepiej się nie starać? Czy jak?

KAŻDY wymyśli "niesprawiedliwość" do każdej rzeczy, jakakolwiek by nie była. Dla mnie niesprawiedliwe są składki ZUS i opłaty za klimat. Dla kogoś innego niesprawiedliwe jest że Coca-cola 1L kosztuje 3,50zł, a 2L 5zł.

Aktualny system jest jest wg. mnie optymalny i nie widzę celu by to zmieniać.

Irmis

Yaya Worobij Miomate
Piwa: 75/27

Zloto
Wysłany: 2010-11-07, 14:49    [Cytuj]

Wojtek napisał/a:
Cytat:
która szybciej uzyskała ten wynik

Dlaczego ludzie co muszą iść do pracy na 6-7 rano w sobotę mają zajmować gorsze miejsca w turnieju? Oni nie mogą siedzieć do północy, więc nie mają szans na dobre miejsce.
Również w tym systemie nolajfy są promowane, bo jak ktoś idzie w piątek na imprezę i wraca o 2-4 nad ranem, to również nie ma szans na dobre miejsce.

Nie do konca tak, jest, poniewaz ten, kto robi turniej pozniej, bedzie mial dostepnych przeciwnikow na wyzszych poziomach, bedzie mial wiec dobra szanse na zdobycie wyzszego wyniku niz ktos, kto zrobi turniej zaraz po polnocy, albo w sobote rano. W tym momencie promowane sa nolify, ktore z wbiciem poziomow i zrobieniem turnieju moga czekac do 23:55 w sobote, bo nie oplaca sie robic go wczesniej ;P

KoniAK
Błękitny Chomik

Random
Berserker

Piwa: 40/12

Zloto
Wysłany: 2010-11-07, 14:52    [Cytuj]

Irmis, No life zawsze ma lepiej niż ktoś kto poświęca na grę mało czasu, z prostego powodu... Bo poświęca czas na grę... IMO system jest dobry, bo nie ma żadnej losowości jak kiedyś... Jak ktoś lepiej się broni i mniej traci punktów to jest nagradzany wyższym miejscem w przypadku takiej samej liczby punktów...

Caus

Argh Buntownik
Lykon
Rycerz
Piwa: 11/30

Zloto
Wysłany: 2010-11-07, 22:01    [Cytuj]

a obrona jego zależy od? od przypadku - tudzież tego że wział klasę którą się bije/nie bije...

Imo ludzie którzy tyle samo punktów mają, powinni to samo miejsce mieć i tyle samo talonów - sprawa awansów jest jeszcze do ustalenia, ale nie w stylu - tak łatwiej zrobić, albo nie zmieniajmy tego bo tak jest.

Jakbyś był drugi, bo masz klasę której się nie bije, a koleś z pierwszego miejsca postać która zlałeś, ale tylko Ty, to byłyś zadowolony. I to by znaczyło, że on jest silniejszy od Ciebie? Wg mnie to Ty jesteś lepszy... chociaż i tak głoszę system równości - wtedy każdy by miał tyle na ile by zasłużył.

Phil

-
Piwa: 275/41

Zloto
Wysłany: 2010-11-07, 22:07    [Cytuj]

Ten temat powtarza się co erę ;-)

Zresztą, nawet jeśli wpadniemy na jakiś genialny pomysł idealnie sprawiedliwego rozwiązania to i tak nie zostanie wprowadzony w tej erze.
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [WWW]

Azareus
Zasłużony dla Rivangoth

Brak
Piwa: 193/62

Zloto
Wysłany: 2010-11-07, 22:07    [Cytuj]

Nigdy nikomu nie dogodzisz. nawet na olimpiadzie w Pekinie można zwalić, ze w danej dyscyplinie wygrała reprezentacja A, ponieważ ministerstwo sportu tu dawało mniej a w nasz 'sport narodowy" piłkę nożną więcej.

Zwyczajnie ten system jest najbardziej optymalny. To coś jak demokracja. Wg Arystotelesa system zły itp, ale znajdź mi lepszy :P
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [E-mail]

Spider4

Piwa: 31/52

Zloto
Wysłany: 2010-11-07, 22:08    [Cytuj]

Phil, kiedyś było chyba Ex aequo, czytaj np:
1 X 100 pkt
2 Y 75pkt
2 Y 75 pkt
4 Z 70 pkt

Caus

Argh Buntownik
Lykon
Rycerz
Piwa: 11/30

Zloto
Wysłany: 2010-11-07, 22:10    [Cytuj]

Spider4 napisał/a:
Phil, kiedyś było chyba Ex aequo, czytaj np:
1 X 100 pkt
2 Y 75pkt
2 Y 75 pkt
4 Z 70 pkt

dobrze gada - polać mu.
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [E-mail] [WWW]

Phil

-
Piwa: 275/41

Zloto
Wysłany: 2010-11-07, 22:10    [Cytuj]

Spider4, wczoraj na naszym wewnętrznym forum rozważaliśmy taki system, ale i on nie jest pozbawiony wad. Wprowadzenie go wręcz spowoduje więcej problemów, które musielibyśmy rozwiązać niż system obecnie funkcjonujący. Krótko mówiąc, to gra nie warta świeczki.
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [WWW]

Bolivar

brak
Piwa: 94/38

Zloto
Wysłany: 2010-11-07, 22:11    [Cytuj]

Ale kiedyś nie było talonów, awansów do kolejnych turniejów, itp.

[ ODPOWIEDZ ]