Forum Lotharis Strona Główna

Ogłoszenie 

DISCORD a co mi tam...

Poprzedni temat «» Następny temat
Regulaminy
Autor Wiadomość
mef
bold & beautiful

Kristall Mef
Piwa: 29/24

Zloto
Wysłany: 2010-09-28, 22:56   Regulaminy [Cytuj]

Proponuję wyrzucić cały dział regulaminów na śmietnik, bo jeżeli one istnieją tylko po to aby kilku "uczciwych" graczy się nimi przejmowało a reszta sobie olewała to jaki cel?
Chyba, że regulaminy obowiązują tylko przez pierwsze tygodnie trwania ery albo nie dotyczą wybranych.

Piszecie o monitorowaniu różnych, różnistych nadużyć, ale czegoś tak błahego jak spis organizacji miejskich nie?

Mam na myśli w tym momencie S1 inne serwery mnie nie interesują bo nie gram. Więc weźmy pod lupę spis organizacji:

Honorowi Dawcy Krwi - chyba po mojej "interwencji" na SB trochę zmienili herb, ale nadal on jest niezgodny z regulaminem: narusza generalne zasady, zasady wykonania oraz szczegóły techniczne wykonywania herbów, czyli wszystkie zasady regulaminu.

Honorowi Biorcy Krwi - j.w. należy nadmienić użycie grafiki z gry, jeżeli jest używana to Phil(jako autor musiał się zgodzić), ale sama kosa herbem wg. regulaminu być nie może.

Bractwo Apokalipsy - nie wiem nawet co to jest.

Jeźcy Apokalipsy - TAK! Jeźcy! Prawdziwa bomba! Jak osoba odpowiedzialna mogła zaakceptować gildię z nazwą niezgodną z zasadami języka polskiego? Gdy herby są umieszczane po akceptacji gildii, to jak z taką nazwą gildią mogła być w ogóle zaakceptowana...

Reasumując... albo wywalcie te regulaminy albo zacznijcie je poważnie traktować w końcu sami je tworzyliście, czyli jesteście odpowiedzialni by gracze się do nich stosowali.

Dziękuję za uwagę i pozdrawiam.
  Banda Upiornej Czaszki

Więcej szczegółów
Wystawiono 2 piw(a):
Khhagrenaxx, Irmo
Azareus
Zasłużony dla Rivangoth

Brak
Piwa: 193/62

Zloto
Wysłany: 2010-09-28, 23:28    [Cytuj]

A wiesz, drogi mefie, że mogłeś ulżyć sobie w niewypowiedzianym cierpieniu i napisać mi pmke, że nie podoba Ci się herb HBK ( a z HDK napisać ponownie DO MNIE że jest nie tak)? Woje to nie Polska, tu się spraw nie załatwia(mam nadzieje) wychodząc na strajk natychmiast, bez dyskusji czy rozmowy/argumentacji :P
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [E-mail]

mef
bold & beautiful

Kristall Mef

Zloto
Wysłany: 2010-09-28, 23:56    [Cytuj]

A po co? Regulamin jest jawny, ustanowiony przez administrację tej gry, to wytykam go administracji, że nie pilnuje przestrzegania go przez graczy, a nie tobie.

Tak, niezmiernie cierpię, że stosuję się do pewnych zasad a widzę że inni sobie robią z nich jaja, jeszcze przykrzejsze że osoby odpowiedzialne za te zasady sobie robią z nich jaja. Boli mnie także to, że te herby i nazwy istnieją od dawna i nikt z tym nic nie zrobił.
A tak jeszcze mnie boli, że tylko ja się tym tak przejmuję jako ostatni sprawiedliwy... ;p

Gdybym przynależał do HDK, to wtedy bym zwrócił ci uwagę, że mamy nieregulaminowy herb, przy rejestracji konta klikałeś "zapoznałem się z zasadami", do których powinieneś się sam stosować, a nie czekać aż ja ci zwrócę uwagę gdy coś jest nie tak.

@Fayl - może, ale proszę cię wytłumacz mnie co to słowo znaczy, bo w słowniku go nie znalazłem, w bibliotece Seavranu również...więc to nie jest "coś" związanego z tym światem. ;)

Pozdrawiam.

Emilka
Community Manager
Księżycówka

Valkiria Dinn
Elf
?owca
Piwa: 37/11

Zloto
Wysłany: 2010-09-29, 00:05    [Cytuj]

Szkoda że takie sprawy zgłasza się pod koniec ery gdzie zostało nam 2 tygodnie grania?
Ja bym proponował zostawienie już tej ery taką jaką jest a przemyśleć działania na kolejna erę i respektowanie regulaminu jako takie. Szkoda ludzi zniechęcać w tej erze zwłaszcza że to już samiuśki koniec...

mef
bold & beautiful

Kristall Mef

Zloto
Wysłany: 2010-09-29, 00:10    [Cytuj]

Tak zgłaszam pod koniec ery, bo przez cały ten czas żyłem nadzieją, że jednak nie tylko ja to widzę i w końcu się coś zmieni... może w następnej będzie lepiej?

Azareus
Zasłużony dla Rivangoth

Brak

Zloto
Wysłany: 2010-09-29, 07:52    [Cytuj]

Cytat:
Szkoda że takie sprawy zgłasza się pod koniec ery gdzie zostało nam 2 tygodnie grania?

Nie Emilu :) ja zauważyłem, ze ludzie nagle odnajdują regulamin kiedy HDK atakuje gildie, do której nalezą. Przypadek WW dla przykładu :) Po dacie pierwszego upomnienia od mefa tez widze,że to końcówka wojny HDK z MP ;p

I nie, nikt nie jest alfą i omegą i non - stop pamięta o regulaminie :) Ja się nie wnerwiam, jak ktos mi wytknie błąd, bo z zasady nie robi mi tego na złość

Khhagrenaxx
teetotaler

Wehrwolf
Lykon
Rycerz
Orzeszko
Piwa: 94/138

Zloto
Wysłany: 2010-09-29, 09:23    [Cytuj]

Cytat:
ja zauważyłem, ze ludzie nagle odnajdują regulamin kiedy HDK atakuje gildie, do której nalezą.

czyli całe kulawe działanie administracji w tej materii w ciągu ostatnich kilku miesięcy możemy wziąć w nawias i potraktować z przymrużeniem oka, bo to mef to zgłosił, który jest w jakieś tam innej gildii?

To moje pytanie jest takie: mam założyć drugi taki sam temat i zostanie on wzięty pod uwagę, bo ja jestem w HDK? Wtedy będzie ok? Bo na to wychodzi, a sorry, mówi prawdę i wystosowanie wiadomości do organizacji, które działają niezgodnie z regulaminem to nie jest jakiś straszny wysiłek, a zmiana herbu na taki, który byłby regulaminowy też nikogo nie powinna zniechęcać do gry (co to w ogóle za argument? "po co ludzi zniechęcać"? to po co w ogóle regulaminy?)

Skoro ktoś na to zwrócił uwagę, to nie można już brać pod uwagę możliwości, że było to po prostu przeoczenie i chyba w każdym normalnym serwisie z grą byłoby to potraktowane poważnie, bo tak naprawdę argument by poczekać do końca ery, to tak jakby powiedzieć: wiecie co, do końca ery nie obowiązują żadne regulaminy, róbcie co chcecie, to przecież jeszcze tylko kilkanaście dni.

Ps. Chyba że tak jest naprawdę, to pozakładam sobie kilka postaci testowych, bo co mi tam - dajcie znać.

Azareus
Zasłużony dla Rivangoth

Brak

Zloto
Wysłany: 2010-09-29, 09:46    [Cytuj]

Nie. Odczułem to w taki a nie inny sposób, ponieważ:

Pierwsza wojna i pierwsze niepowodzenia WW - temat na forum dot. nazwy HDK.
Pierwsza wojna z MP - szybki przeskok z wojny z ww na MP - mef pisze na sb coś odnośnie ptaków w herbie itp.
Druga Wojna z MP - Zmieniony herb i ponownie mef coś pisze.
Zaznaczam, ze w okresie kiedy nie było wojen, nikomu taki wygląd herbu HDK i KBK nie przeszkadzał.

Może i masz racje ze swojego punktu widzenia (tak samo Irmis podczas rozmowy na gg) jednak ja mając w pamięci dwa poprzednie wypadki, tak to odbieram. tak samo, jak moja sąsiadka niemal każdą awanturę piętro wyżej traktuje jako następną bijatykę, ponieważ w przeszłości 9/10 przypadków kończyło się to przyjazdem policji.

Więc po co robić tematy na forum następne? Przeczytałem ten i zapewne coś z tym zrobię. Emil się wypowiedział i dobrze. Ale to ja mam dostęp do panelu w gildii i ja mogę zmienić herb. Tylko nie będzie to natychmiast, bo moje umiejętności graficzne nie są jakieś super wysokie, i zajmie mi to więcej niż 5 minut. Co nie znaczy, ze tego nie zrobię.

Bo nie powiedziałem ani razu "nie", prawda?

PS: regulaminy to straszak dla nowych graczy tylko. Przecież na s1 można sobie nabijać biernego pod niebiosa a na retro kompletować cały kompleks z innych postaci, wiec ta kontrola pushu zapowiadana X czaus temu to sami wiecie :)

Irmis

Yaya Worobij Miomate
Piwa: 75/27

Zloto
Wysłany: 2010-09-29, 09:48    [Cytuj]

Chyba bardziej zniechęca do gry to, że osoby które kłamią, oszukują i robią przekręty zostaną co najwyżej poklepane po główce, z komentarzem, że naprawi się to w przyszłej erze. I tak w każdej erze...
Odnoszę wrażenie, i chyba nie tylko ja, z tego co widać na forum, że z nieprzestrzeganiem regulaminu nie wiążą się żadne kary, a daje to wymierną przewagę nad pozostałymi graczami.

Chyba jedyna rzecz, która była załatwiona na bieżąco, to zakazanie rozbieranych treningów, które były nawet wcześniej zgłaszane na forum, z pytaniem, czy możemy tak zacząć robić (chyba niektórzy swoimi zrównoważonymi strażnikami nie mogli przegonić łowców ;P ).
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM]

Fayl
Zasłużony dla Rivangoth
Haxxx

Piwa: 64/20

Zloto
Wysłany: 2010-09-29, 10:27    [Cytuj]

Nie moglibyście wszyscy po prostu grać uczciwie i zgodnie z tymi tam wszystkimi bhp, netykietą i sawułar-wiwrem? :)
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM]

mef
bold & beautiful

Kristall Mef

Zloto
Wysłany: 2010-09-29, 10:35    [Cytuj]

Azareus ja nie atakuję graczy, oni mnie nie obchodzą, przecież jestem jednym z nich, ja jak zwykle (z czego czerpię nieopisaną radość) wytykam błędy administracji a.k.a. teamowi z nadzieją że uczyni to grę lepszą.

Sprawa herbów... Naprawdę mam to wyjaśnić? Tylko czy to zmieni twoje rozumowanie?
No dobra.

Prowadziliście wojenkę z WW, ja jako klikający sobie gracz kliknąłem bramy miasta, zauważyłem tam ptaka + temat na forum o ptakach, spoko - sprawdzam regulamin, herb nie pasuje, zwracam małą uwagę na SB, napisałeś że po wojnie zmienicie. Spoko nie mnie powinieneś się usprawiedliwiać tylko osobom, które pilnują regulaminów, ale zdjęcie przyciąłeś w coś przypominające trójkąt (co nadal jest niezgodne z regulaminem). Wojna z MP, klikam "wojna" atakuje mnie wielki, przebrzydły, zły ptak... mam koszmary. Klikam sobie dalej, tygodnie mijają przez cały czas herb pozostaje, może administracja coś z tym zrobi? Wyklikałem wszystkie questy, to przeniosłem się do Rivangoth, wtedy mogłem kliknąć spis organizacji i co widzę? Tak m.in. jeźcy...

Azareus ty możesz sobie latać nawet w różowych sukienkach, herby sobie umieszczać jakie chcesz, imiona postaci również, tu jest jeszcze łatwiej "nie zwracać uwagi" na regulamin. Mnie nie obchodzi co ty robisz. Mnie obchodzi że administracja odpowiedzialna za "utrzymywanie w grze porządku", tego nie robi. A to czyni tą grę gorszą, są zapowiadane świetne modyfikacje gry - krok naprzód, ale 7 tematów dot. regulaminów równie dobrze mogłoby być usunięte - wielki krok do tyłu.

Pozdrawiam.
  Banda Upiornej Czaszki

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Khhagrenaxx
Phil

-
Piwa: 275/41

Zloto
Wysłany: 2010-09-29, 16:17    [Cytuj]

Powiem jasno i krótko: z naszej strony nigdy nie było, nie ma i nie będzie przyzwolenia na oszustwa i łamanie regulaminów.

Mamy jednak sporo na głowie w związku z aktualizacją i czasem może się zdarzyć, że coś ujdzie naszej uwadze (vide "Jeźcy").

Kwestia nieregulaminowych herbów jest nam znana i poczynimy kroki by wprowadzić do gry odpowiednie mechanizmy, dzięki którym przytoczone naruszenia regulaminu będą szybko eliminowane. Nie od razu Rzym zbudowano. Cierpliwości.
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [WWW]

Emilka
Community Manager
Księżycówka

Valkiria Dinn
Elf
?owca
Piwa: 37/11

Zloto
Wysłany: 2010-09-29, 16:49    [Cytuj]

Żet napisał/a:
To moje pytanie jest takie: mam założyć drugi taki sam temat i zostanie on wzięty pod uwagę, bo ja jestem w HDK?

Nie, zamknę ci ten temat i usunę bo nie jest wskazane dublowanie tematów ;)

Dla mnie teraz nie najważniejsze jest to co się dzieje w grze w tej erze tylko to co zrobią admini z nową erą dlatego jeśli ktoś tam łamie regulaminy (a mam kilka takich osób na oku z topki) to mam to na drugim planie. Ja wiem że to nie jest wytłumaczenie bo regulamin regulaminem ale wolę niech administracja skupi się nad kolejną erą niż poświęcanie tej erze więcej czasu...
Phil w pełni napisał to co chciałbym ująć w tym poście.

Azareus
Zasłużony dla Rivangoth

Brak

Zloto
Wysłany: 2010-09-29, 16:55    [Cytuj]

To ja tylko od siebie dodam, że nie widzę potrzeby mieszania administracji w coś, co mogą między sobą załatwić dwaj użytkownicy. Tak przycięty herb do trójkąta uważałem za właściwy - więc jest to mój błąd.

Bolivar

brak
Piwa: 94/38

Zloto
Wysłany: 2010-09-29, 17:12    [Cytuj]

Zastanawiałem się dzisiaj cały dzień czy pisać w tym temacie i jednak zdecydowałem się na to. Może wyjaśnię sprawę jak wygląda sytuacja w zespole tworzącym grę i kto za co jest odpowiedzialny.

Phil - to nasz człowiek orkiestra. Grafika, wypadajki, pomysły. Właśnie on siedzi teraz i uzupełnia potworki o kolejne pozycje giftów, właśnie on obmyśla receptury i sprawdza by wszystko działało. Gdyby nie on to gra nie istniała by od dobrych 4 lat. Przecież to on męczył Wojtka o zmiany i naprawę bugów i dopiero jego nieugięta postawa spowodowała, że jest teraz jak jest... mam nadzieję, że dobrze.

Khere - dzięki niemu mamy serwer i gra może działać. Wydaje mi się, że swoje obowiązki spełnia w 1000000%

Ralz - nasz duch opiekun, mistrz flasha. Dzięki niemu mamy małe ciekawe drobiazgi... i kilka nowych futurów w nowej erze. Stawiam, że to kolejna osoba w 100% spełniająca swoje obietnica.

Faly - nasze odkrycie roku. Przebudował tak kod, że nie poznałem go :-) Dzięki niemu sporo nowości zobaczymy w nowej erze. Ten gość to istny wulkan energii jeżeli chodzi o dodawanie nowości. Jedyne co można zarzucić to nam, że tak późno do nas się przyłączył ;)

MKej - dzięki niemu mamy mapę w nowej postaci (http://rivangoth.net/viewtopic.php?t=1591) i sporą ilość pomysłów. Myślę, że gdyby nie awaria sprzętu i nawał pracy to zrobił by jeszcze więcej. Podejrzewam, że dalej pracuje nad kolejnymi koncepcjami i jak tylko odrobi się to wróci do nas.

Bolivar - od pewnego czasu na emeryturze. Po co mam mieszać się do gry jeżeli powoduję niezdrowe emocje?

Emil - to dzięki niemu forum jest takie jakie jest (wg. mojej opinii działa i sprawuje się bardzo dobrze). To no jest teraz Adminem :-)

Cerester - nasz tekściarz, kopalnia pomysłów do eventów. Raczej stara się nie pojawiać na forum głównym... dlaczego? Może ktoś inny odpowie na to.

Jak widać wraz ze zbliżeniem się nowej ery/restartu ci ludzie mają taki nawał pracy, że raczej nie mają czasu na nic innego. Jednak na tyle ile ich znam wyciągną z tego wnioski i wprowadzą odpowiednie zmiany. Wiem, że łatwiej jest napisać posta jak jest źle... ale głupio mi czytać tyle postów krytyki i porównać to do (już) 13 odsłony komentarzy do nowości. Dyskusja o nowościach ma 11 stron w ciągu prawie trzech miesięcy. Za to w ciągu 24 godzin (mniej więcej) pojawiły się już dwa tematy z co najmniej 4 stronami postów jak jest źle, że osoby tworzące grę nic nie robią... one robią i to dużo.

Jak mogę skomentować tą całą sytuację? Napiszę teraz krótko: jest mi smutno :(

[ ODPOWIEDZ ]