Forum Lotharis Strona Główna

Ogłoszenie 

DISCORD a co mi tam...

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Ralz
2010-06-02, 12:11
HDK
Autor Wiadomość
tomsky27

Toruviel
Mroczny Elf
Berserker

Piwa: 1/2

Zloto
  Wysłany: 2010-05-31, 09:37   HDK

W temacie tym chciałbym zaproponować i wyrazić prośbę (dość stanowczą) do moderatorów w sprawie zmiany nazwy gildii HDK.

Na terenie Rzeczypospolitej Polskiej zgodnie z art. 6 pkt. 1 Ustawy z dnia 22 sierpnia 1997 roku o publicznej służbie krwi (Dz. U. z dnia 11 września 1997 r.) tytuł "Honorowy dawca krwi" przysługuje osobie, która oddała bezpłatnie krew i została zarejestrowana w jednostce organizacyjnej publicznej służby krwi.

Ponieważ nie mamy możliwości zweryfikować, czy wszyscy członkowie wyżej wymienionej gildii mają prawo używać tytułu Honorowego dawcy krwi wnoszę o zmianę nazwy ich gildii w trybie natychmiastowym w związku z

- nieklimatyczną nazwą

- znacznym prawdopodobieństwem naruszenia prawa
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM]
  Wojownicy Wiatru

Azareus
Zasłużony dla Rivangoth

Brak
Piwa: 193/62

Zloto
Wysłany: 2010-05-31, 09:48   

Wybacz Tomsky, ale spadłem jak to przeczytalem. Powiedz szcerze. Zrobili Ci coś? jest tam ktoś kogo nie lubisz? zwyzywali Cie czy coś? Moze to wredne pytania są, ale tak tu ładnie wpadłes z kodeksami itp.

Nie wiem jak inni. Mam zrobić skan swojego zaświadczenia? Mam jeszcze takie stare z myszką Mickey. Czekolada Alpen Golda spowodowała u mnie wymioty wiec się zbytnio nie cieszyłem :p

O reszcie tam będącej - tak, mam pewność ze oddali, ponieważ nikt inny mi nie spami na gg że ma czekoladę z darmo a ja nieeeeeee. :P

Za to ja mam całą paczkę kitkatów, HAHAHAHAH!
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [E-mail]

Bolivar

brak
Piwa: 94/38

Zloto
Wysłany: 2010-05-31, 10:08   

Wydaje mi się, że gildia nawiązuje do płyty znanego zespołu "Jak Wolność To Wolność" ;-)

http://merlin.pl/Honorowi...CFUUrDgod8DELEg

Jeżeli gildia działa to znaczy, że została zaakceptowana przez moderatora, a więc jej nazwa uznana za klimatyczną. Podejrzewam, że z powodu wezwania ponownie zostanie rozpatrzona jej nazwa. Jednak jest to decyzja tylko i wyłącznie moderacji.

Azareus
Zasłużony dla Rivangoth

Brak
Piwa: 193/62

Zloto
Wysłany: 2010-05-31, 10:12   

Pozwolę sobie zaczerpnąć tekst z forum WW gdzie członek HDK zamieścił taki oto wpis:

Cytat:
-Honorowi - Zaatakowaliśmy obecnie najsilniejszą organizację, wystarczy popatrzeć na proporcje 4 vs 24, czy ktoś inny by tak zrobił? Po za tą pierwszą wojną, będziemy najpierw powiadamiali naszych przeciwników o nadchodzącej wojnie (jedynie tym razem tego nie zrobiliśmy, ale Zygfryd wie dlaczego, dostał od razu w-p z wyjaśnieniem),
-Dawcy- dajemy z siebie tyle krwi ile potrzeba do zwycięstwa
-Krwi - chyba nie trzeba tłumaczyć, wojownicy po prostu przelewają krew, a najwięcej krwi leje się na wojnach
Przy okazji sam jestem Honorowym Dawcą Krwi i jest to też niejako zachęta do oddawania krwi, bo sama rozmowa o HDK jest niejako tego promocją

Uzasadnienie jest? czy może go nie przeczytano przed zamieszczeniem tego tematu? :P

Yarpen
Siepacz HSP

Rio Watershadow
Mroczny Elf
Berserker

Youri Watershadow
Piwa: 6/33

Zloto
Wysłany: 2010-05-31, 11:53   

tomsky27, powiedz co Cię boli? ;P

Chcesz skan mojej książeczki HDK? Oddaje krew co dwa miesiące, mam nadzieje że ta krew komuś się przyda.

.....:::::Grow In Power:::::.....
  Turkusowa Szkoła Rycerska

Phil

-
Piwa: 275/41

Zloto
Wysłany: 2010-05-31, 11:55   

Cytat:
- nieklimatyczną nazwą

Myślę, że ten zarzut jest bezpodstawny w świetle klimatyczego wyjaśnienia zamieszczonego powyżej przez Azareusa.

Cytat:
- znacznym prawdopodobieństwem naruszenia prawa

Niestety, nie znalazłem nic na temat niezgodności z prawem ani karalności zastosowania terminu ani tytuły "Honorowy Dawca Krwi" w przytoczonej ustawie. Ponadto nic nie wskazuje by członkowie gildii HDK przez ochrzczenie gildii powyższą nazwą mieli wyciągać rzeczywiste korzyści należne tylko dawcom. Zakładam zatem w świetle powyższego, że prawo nie zostało w żaden sposób naruszone.

Moim zdaniem należy tę nazwę traktować z przymrużeniem oka.
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [WWW]

Kefeon
główny cienias

Piwa: 13/12

Zloto
Wysłany: 2010-05-31, 12:26   

Niektórzy, z tego co widzę, mają wióry w łebkach... Jedni nie umieją napisać krótkiego opowiadanka w "Zmaganiach tropicieli" (:P) a inni przeglądają konstytucję i inne pierdoły, żeby uprzykrzyć innym grę. To pierwsze, to Zastój Umysłowy, ale jak nazwać to drugie? "Konfidenctwem" czy może po prostu "kur*stwem"?
Chyba jednak mogę być dumny z mojego Zastoju... Inni mają gorzej...

Na szczęście, Phil jest Hetero Sapiens (Mężczyzną Myślącym), dzięki czemu umie odróżnić grę od rzeczywistości, myśli logicznie i chce, żeby wszystkim grało się przyjemnie. Wzorowy moderator.

// Skoro sprawa rozwiązana, może wypada zamknąć temat, na pohybel trollom takim jak ja? ;)

Bolivar

brak

Zloto
Wysłany: 2010-05-31, 12:35   

[b]Kefeon[/b], to nie jest donosicielstwo - jest to jak najbardziej postawa świadomego obywatela. Należy pytać i dostawać odpowiedź. Inaczej pozostaniemy dalej w mentalności PRLu.

Yarpen
Siepacz HSP

Rio Watershadow
Mroczny Elf
Berserker

Youri Watershadow

Zloto
Wysłany: 2010-05-31, 12:39   

Nie mam za złe Tomsky'iemu za ten temat, przynajmniej teraz już wszystko zostało wyjaśnione odnośnie nazwy.
Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło ;)

Kratisto
Kratisto

Kratisto
Gnom
Strażnik
Postawił 1 piw(a)

Zloto
Wysłany: 2010-05-31, 12:48   

Uhahałem się po pachy z pierwszego posta.

Też jestem honorowym dawcą krwi w realu.

Wiecie dlaczego szpitale są w Polsce zadłużone? Bo płacą krocie za krew podawaną pacjentom w czasie operacji. Szczególnie dużo krwi zużywają jak leczą osoby z poparzeniami którym stale podaje się krew.
Dlatego nakłaniam do honorowego oddawania krwi ze wskazaniem konkretnego szpitala po to by punkty honorowego poboru krwi nie odsprzedawały jej dalej.
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM]
  błękitna szkoła rycerska

Yarpen
Siepacz HSP

Rio Watershadow
Mroczny Elf
Berserker

Youri Watershadow

Zloto
Wysłany: 2010-05-31, 12:52   

Kratisto, masz racje, najlepsze są takie akcję dla konkretnej osoby/szpitala

Już po tym temacie widac że istnienie takiej gildii jak HDK ma sens ;)

Kefeon
główny cienias

Zloto
Wysłany: 2010-05-31, 12:54   

Bolivar, ale to było przesadzone... Rozumiem, żeby ta nazwa mogła kogoś urazić, była kontrowersyjna, nawiązywała do faszyzmu czy cokolwiek... Ale ta nazwa nikomu nie robi krzywdy. To jest czepliwość piątego stopnia. To jak podpieprzenie sąsiada, że ten nie zgłosił jako dochodu 20 złotych, które dostał od starszej pani, której pomagał przepchać kibel.
Gdyby nie to, że założyciel tematu zapragnął:
Cytat:
wyrazić prośbę (dość stanowczą)

Uznałbym to za pytanie, czy takie naruszenie prawa jest dopuszczalne i czy moderatorzy wiedzą o takiej sytuacji.
Ale, że kolega wyraził się dość stanowczo, znaczy że nie tylko zgłasza taki fakt, ale i domaga się ukarania winowajców. Oczywiście, bez uprzedniego zbadania sprawy (klimatyczne wyjaśnienie zaprezentowane przez Aza).
Stąd moje dosyć oschłe i nie przychylne podejście do zaistniałej sytuacji.

Na koniec dodam tylko, że Agentom zmniejszyli już emerytury!

Więcej szczegółów
Wystawiono 3 piw(a):
Yarpen, Desmond, Icarium
Bolivar

brak

Zloto
Wysłany: 2010-05-31, 13:04   

[b]Kefeon[/b] dalej nie rozumiesz... należy pytać. Tutaj nikomu nic się nie stało, że zostało zadane pytanie. Jeżeli chcesz stosować określenia typu kapuś, donosiciel, itp. to przykro mi, ale nie rozumiesz działania społeczeństwa obywatelskiego. Popatrz na np. Stany Zjednoczone. Tam normą jest zadawanie pytań i nakłanianie do działania zgodnie z prawem. Tutaj stosując określenia negatywne ułatwiasz życie np. politykom, którzy nie będą czyli się kontrolowani przez obywateli. Ja np. nie mam skrupułów widząc osoby łamiące prawo i nie mam pretensji gdy dostaje mandat za przekroczenie prędkości skoro zrobiłem to świadomie i z rozmysłem. Nie szukam winnych w policji, sm czy fotoradarze skoro to ja zrobiłem. Jeżeli nie podoba mi się dany przepis to zawsze mogę nagłośnić sprawę i walczyć z tym.

Jeżeli tego nie rozumiesz to twoja sprawa - łatwiej jest krzyczeć JP, kapuś, donosiciel.

Kefeon
główny cienias

Zloto
Wysłany: 2010-05-31, 14:57   

Rozumiem Cię, drogi Bolivarze, po prostu inaczej do tego podchodzę...
Po pierwsze, nie uznaję pierwszego posta za pytanie. Traktuję go jako skargę. Między innymi dlatego, że w poście ni użyto żadnego znaku zapytania ;)
Po drugie, jako skargę upierdliwą, dotyczącą szczegółu, który nikomu (jak widać, pozornie) nie powinien przeszkadzać.
Po trzecie, prawo (lub też "regulamin", tak jak w Wojach). Prawo jest bezlitosne. Ponieważ jest stosowane wobec milionów obywateli danego kraju, przypadki poszczególnych osób nie mogą być traktowane indywidualnie. Dlatego można dostać mandat za przechodzenie przez pustą jezdnię w nieoznaczonym miejscu. Nie istotne, że nie zagrażamy innym ani sobie, złamaliśmy prawo, musimy ponieść konsekwencje. Chwilami głupie i absurdalne, ale ok, można to zaakceptować.
Jednak wpis w regulaminie mówiący o zgodności nazw z konstytucją jest tylko formalny. To jest gra, gra fantasy. Przecież moderatorzy nie znają całej konstytucji na pamięć, zamieścili to, bo (prawdopodobnie) tego wymagało prawo oraz żeby wyznaczyć granicę.
Ale jest to raczej granica dobrego smaku, co pokazał Nam Phil. Gdyby sztywno trzymał się tej ustawy, nakazałby zmienić nazwę, bo faktycznie, nie da się sprawdzić, czy członkowie w rzeczywistości posiadają tytuł HDK i na niego zasługują. Jednak z racji, że nazwa jest tu tylko nazwą, a nie podmiotem mającym dawać korzyści członkom gildii. Wystarczy podejść do tego z odrobiną dystansu, żeby zrozumieć ideę gildii i fakt, dlaczego akurat taką nazwę wybrali.

Co do mnie i mojego zachowania... Może faktycznie nieco przesadziłem z tymi "korniszonami" i innymi, ale już taki jestem, a chamstwo wzbiera we mnie razem z wiekiem... Niemniej jednak, nie pochwalam tego wniosku, ponieważ nie widzę najmniejszego powodu, żeby coś takiego pisać.
No, ale ludzie są różni...

Nie bębe się już tu wypowiadał (chyba, że autor tematu mnie wywoła) bo jak zwykle zacznę głupią kłótnię. Wiedz tylko, Bolivarze, że rozumiem Twój tok myślenia, chociaż go nie podzielam ;)

PS: nie stawiajcie mi piw za te plugawe posty...

Bolivar

brak

Zloto
Wysłany: 2010-05-31, 15:08   

[quote]Nie bębe się już tu wypowiadał (chyba, że autor tematu mnie wywoła) bo jak zwykle zacznę głupią kłótnię. Wiedz tylko, Bolivarze, że rozumiem Twój tok myślenia, chociaż go nie podzielam ;) [/quote]

Ach... kiedyś tak samo miałem - jednak z wiekiem (i odpowiedzialnością za inne osoby) wszystko się zmienia. Człowiek patrzy na wiele rzeczy w innej perspektywy... i pod wieloma kątami.

Ważne by rozmawiać i nie rzucać się na siebie ;-)

Uczynny moderator chyba może już czynić swoją powinność ;-)

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Kefeon
[ ZAMKNIĘTY ]