Forum Lotharis Strona Główna

Ogłoszenie 

DISCORD a co mi tam...

Poprzedni temat «» Następny temat
O tym co będzie dalej
Autor Wiadomość
Bernard
Miejski partyzant

Bernard Guiles
Elf
Szermierz

Zloto
Wysłany: 2010-02-06, 07:50    [Cytuj]

Żeby ożywić grę trzeba przeprowadzić akcje promocyjną gry dla nowych. Np świat tylko dla nowych. Zmienić zasady gry na cześć światów np poprzez np tak zwane szybkie światy z plemiona. Administracja musi się starać by coś się działo, a przede wszystkim może event na każdy tydzień? Konkursy klimatyczne na najlepsze opowiadanie?

I przede wszystkim jeden świat gdzie można by wprowadzić tylko nową ziemie pewnie wam lotharis się przejadło(myślę, że taki pomysł ma właśnie twórca klimatu), w którym to świecie nie można by powoływać do życia tworów o obecnych nazwach i gildia mogła by powstać tam tylko mająca tzw. "Historie", która została by przedstawiona w dziale klimatu.

Moim marzeniem jest walka 10-20 versus 10-20, na tak zwanym szybkim świecie z dominacją, plus wygrana przez dominacje :) . Zwycięzca 1 dzień ochrony pokonany 2? I gramy do 10 zwycięstw lub 5.

Edytka:
Może przywołanie realnego świata i wikingów? Zmiana ras na nacje plemienne? Po dzielenie świata na dwie części z mechaniki(np dobro zło i decyduje się na początku i walka miedzy frakcjami), to na pewno ożywi klimat w nowej części:)
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM]

Azareus
Zasłużony dla Rivangoth

Brak
Piwa: 193/62

Zloto
Wysłany: 2010-02-06, 23:15    [Cytuj]

Heh, zbierałem się niemal tydzień do napisania tutaj kolejnego posta. Dobra, zacznę mniej więcej od tego, gdzie skończyłem. Z góry przepraszam ze przez ten tydzień nie dałem 'znaku" życia tutaj, ale w niektórych tematach pośpiech nie jest wskazany.

Na start powiem, po co ten temat. Może to niegrzecznie z mojej strony, ale i tak zrobiłbym to, co chce zrobić. Ten temat pokazał mi nastroje, zdanie innych oraz ich pomysły. Nie było jednego - głosu ostrego sprzeciwu wobec zburzenia ładu. (Yay, brzmi to jak z jakiegos filmu o księżniczkach)
Druga rzecz jest taka, iż wychodzę z założenia, ze nie mam prawa krytykować obecnego stanu wojów oraz teamu, jeśli sam nie zrobię NIC, aby ten stan zmienić. To tak, jakbym psioczył na nowo wybranego prezydenta, samemu nie uczestnicząc w wyborach. Więc chce coś zrobić razem z wami :P

Dobra, do rzeczy. Pragnę podziękować Bolivarowi. W chwili, kiedy chwilowo straciłem wiarę w to, co chce zrobić, on wyleciał mi z takim postem. To sie w internecie nazywa Courage Wolf :P Zapał mam duży, sam nie wiem jak do tego maja dotrzymam. Ale ten czas wykorzysta się na dopracowanie gildii itp. aby nie było zgrzytów.

Co do reklamy, mam gotowy e-mail do admina demotów. Chce się w nim zapytać, ile kosztuje reklama na ich witrynie (z reklam utrzymują serwery, przynajmniej tak piszę). Zrobić samego demota? na to potrzebny jest pomysł. Demot z erepublik zawierał odwołanie do narodowego kompleksu skierowanego przeciw Niemcom. A w internecie często ludzie właśnie dają upust takim wewnętrznym "złościom". Stąd ten sukces. Jeżeli suma ustanowiona przez administracje demotów nie będzie zbyt wysoka, reklamę opłacę z własnej kieszeni. Więc prawdopodobnie zwrócę się do teamu o stworzenie odpowiedniej grafiki itp. Właściwie to sam nie wiem, co mnie wstrzymuje przed wysłaniem tego maila.

Wyzwania? One były w V erze. problem w tym, że ten silnik wojów jest zupełnie inny od tego teraz. Sądzę, ze chyba zupełnie nie ma takiej opcji, więc trzeba by pisać to od początku. oczywiście nie znam tego silnika wojów, a dokładniej, co ten silnik zawiera ze starych, wiec nie będę się nad tym rozwodził, bo mogę zupełnie się mylić w tej kwestii i pisać głupoty w tym momencie.

Co do gildii. Obecnie mam już 4 propozycje, z czego 3 są już nieźle rozbudowane. jedna to by mogła nawet już teraz wystartować. Więc:
- Są te gildie w jakiejś tam ilości
- maja po 20+ ludzi, każda mniej więcej podobnie. Aby mieli rozbudowane kwatery an 5 poziom.
- Chciałbym aby to były myślące osoby, które skontaktują sie ze mną w sprawie własnej gildii i nie będą atakować innych gildii ot tak, bez powodu.
- Zrobić coś takiego jak na Ogame. Wojna bez aktu wypowiedzenia an forum głównym to brudna wojna lub zwyczajnie zostanie ona anulowana.
- Myślałem nad tymi wypowiedzeniami. Aby nie było tak, ze po wypowiedzeniu aktu, który wchodzi w życie po 24h, defensor wzywa sobie posiłki z innej gildii, przez 24h od wypowiedzenia aktu wojny, obie strony nie podejmują żadnych działań. Ataki i tak dochodzą po 24h a posiłki niemal natychmiast. Równie dobrze możemy zrobić tak, że mozna atakować po innym czasie, lub odrazu po wypowiedzeniu. Pogadamy jeszcze o tym ;p
- Powołanie Rady Seavranu. Czyli tzw. moderacja wojenna :p Miło by bylo, gdyby w jej skład wchodzili mistrzowie gildie plus ludzie wybrani przez społeczność. W klimacie skład ten sam uzupełniony o Władcę i 2-4 dostojników.
- Co do dyplomacji. Koniec zawierania sojuszy poprzez PW czy rozmowy przez gadu-gadu. Rozmowy najlepiej, aby było prowadzone w klimacie na forum gildii do której wyruszyło poselstwo. Dodatkowo akt sojuszu umieszczany jest na forum głównym (tutaj) a jego złamanie lub nie przestrzeganie zasad skutkuje swoistą 'ekskomuniką" rady - czyli takiemu zdrajcy można bez problemów wjechać z wojną :p
- Można wprowadzić takie wyzwania, że jedna gildia wyzywa drugą, a reszta się nie miesza.
- Co do robienia różnych rzeczy po kryjomu.. zdrady pewnie będą, ale sojusze i tak wcześniej czy później wyjdą na jaw :P
- Chyba o czymś zapomniałem
- A, już mówiłem, ze mistrzami będa osoby, które to będą respektować i trzymać swoich w szeregu. Chce aby zwyczajnie w ten sposób pomogli zbudować klimat i dyplomację, ponieważ jako mistrzowie, to oni podejmują decyzje o wypowiedzeniu wojny i przyjęciu kogoś do gildii :p
- Pisałem również o tym, aby ludzie się kontaktowali ze mną, jeśli mają pomysł na gildię.
- Chciałbym aby nowe gildie troche zmieniły sposób rekrutacji. Jeżeli jakąś gildia dostanie np: 30 podań, to mistrz wywiesza liste tych 20-25 przyjętych. Taka dżentelmeńska umowa
- Co do reklam gildii na głównym - absolutna dowolność, tylko bez pisania ze "u nas są doświadczeni/mamy kalkulatory, rozbudowane poradniki/wiemy co bić. Wszystko tylko nie to :D

Co do limitu tur. Również uważam, ze można by go zwiększyć przynajmniej do 240tur 9dwa dni) Szczerze, nawet mi zdarza się nie sklikac do końca w ciągu 24h. A strata tur i spadek z topu niektórych zniechęca :P

Na koniec, pragnę przeprosić jeżeli nie skomentowałem lub czegoś nie zrobiłem z czyimś postem. Naprawde, daliście mi dużo do myślenia. jestem pewien, ze nawet w tym nie opisałem wszystkiego tego, co chciałem. Postaram się to opisać w następnej wiadomości. Czas mamy do maja. To duzo, ale trzeba już dziś zacząć pracować. No chyba, że retro skończy się wcześniej niż planowano :D
 Autor postu otrzymał 4 piw(a)
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [E-mail]

Więcej szczegółów
Wystawiono 4 piw(a):
Khhagrenaxx, Madaj, Haspen, deshong
Khhagrenaxx
teetotaler

Wehrwolf
Lykon
Rycerz
Orzeszko
Piwa: 94/138

Zloto
Wysłany: 2010-02-07, 11:16    [Cytuj]

Wybacz, że nie odniosę się do całości twego postu, ale niektóre jego aspekty zwyczajnie mnie nie ruszają ;)

Tak więc:
a.) moderowane wojny
Dobre pomysły. Co prawda rozwiązanie z IV ery wydaje mi się bardziej sensowne (GL wkracza do akcji, gdy jakaś gildia atakuje zbójecko, bez przyczyny etc.), ale rozwiązanie zaproponowane przez Ciebie, z tą radą, też dobre - być może rzeczywiście rozrusza klimat. Być może, bo na moje niektórzy po prostu już zbyt długo grają i zwyczajnie nie chce im się pisać już w klimacie. Kiedyś pisałem tysiące postów, teraz mnie to nie za bardzo już bawi.
b.)sojusze zawierane poprzez poselstwa - no jak wyżej. Myślę, że nie byłoby problemu, gdyby ludzie nowi grali i tworzyli gildie. Wtedy siłą rzeczy musieliby robić to w ten sposób, bo nie znali by "starych wyjadaczy". Ja ze swojej strony mogę powiedzieć, że nie będę z nikim się układał przez jakieś fora poselskie. Nikomu nie ufam po prostu ;P Zrobię to po swojemu, jeśli w ogóle coś będę organizował.
c.)dżentelmens agriment etc/
Narzekałeś na brak ostrej krytyki... No cóż, może nie będzie to krytyka, ale ja w żadne politykierstwo bawił się nie będę. "Naszym bogiem będzie miecz" - o to to, a nie żadne tam masońskie wynalazki. Przyrzekam więc, że nie będę wchodził w żadne burżuazyjne umowy, liczy się tylko krew naszej rasy.
d.)reklamy gildii na forum
Bez pisania o poradnikach? No cóż, dziwacznie to trochę brzmi jeśli wypowiadasz to właśnie ty ;) Osobiście w życiu nie zrobiłbym takiej reklamy (do teatru?! w życiu bym nie poszedł do teatru!), ale narzucanie ludziom tego ile mają rekrutować osób, w jaki sposób to mają robić uważam za... No cóż, nie będę rzucał inwektyw. Leseferysta ze mnie i tyle.

To tyle z punktu widzenia pieniacza, warchoła i awanturnika. Na swojej zagrodzie jestem równy Frei McTorren, o to to!

Ps. Cały ten twój post, podsumowujący ten temat, uważam za dobry tylko pod jednym względem - zachciało mi się grać, bo chcę zrobić wszystko po swojemu!

Lathea
Zasłużony dla Rivangoth
huragan

Sidan
Rycerz
Piwa: 45/25

Zloto
Wysłany: 2010-02-07, 14:53    [Cytuj]

Och, chyba nie każdy musi komentować wszystko, prawda? A przynajmniej ja mam taką nadzieję, bo nie zamierzam pisać kilometrowej długości posta.

Zaczynając od podsumowania rozumiem (chyba) do czego dąży Aza i nieobce są mi również obiekcje Żeta.

Odejście od wojów, jako nudnego klikadła najprościej będzie chyba uzyskać próbując wskrzesić klimat i w tym właśnie klimacie wymusić (tak, wiem brzydkie słowo) pierwsze interakcje między graczami, gildiami, sojuszami. Żet nie udawaj, ze nie jesteś już w stanie pisać w klimacie, bo przecież czytam Twoje posty ;P Chyba większość z nas, która w jakiś sposób udzielała się w wojownikach erpegując swoją postacią wie, że kiedy będzie się coś działo to od razu bardziej chce się pisać, niż kiedy akcja toczy się wokół baru w karczmie.
Moim zdaniem przeniesienie dyplomacji na fora sprawi także to, ze większa ilość członków gildii przestanie tylko biernie czekać na rozkazy wojenne i sobotni turniej i zaangażuje się w życie gildii, które będą mieli pod nosem wszyscy a nie tylko garstka wtajemniczonych ukrywających się po kątach^^
Z tego co wiem, większość gildii wymaga od swych członków obowiązku rejestracji na forum gildyjnym, więc wystarczy to rozszerzyć odrobinkę choćby na początku miało to być tylko klimatyczne podanie. Od czegoś trzeba zacząć, a moim zdaniem lepiej uwypuklić w reklamie gildii fakt, że można w niej znaleźć świetne towarzystwo i pomoc, niż gotowe rozwiązania wszelkich problemów, jakie mogą się pojawić przy prowadzeniu postaci, bo to w końcu ma być retro - świat tak prosty, ze chyba nie wymagający podpierania się symulatorami, prawda?

Co do rady Seavranu - kolejny dobry pomysł (Cirana, o ile dobrze pamiętam). Myślę że pomoże to powiązać gildie ze sobą i osadzić je mocniej w realiach świata, oczywiście poza tym że zadaniem rady miało by być egzekwowanie ustalonych zasad.

Nie wydaje mi się również, żeby wszystkie propozycje należało traktować jako coś co zostało już ustalone i będzie wprowadzone - bo po co w takim razie dyskusje. Team sie nie wypowiedział jeszcze, jak (jeśli w ogóle jakoś) się zapatruje na taką naszą (graczy) inicjatywę, a ja sama jestem ciekawa co z tego wyjdzie.

Azareus
Zasłużony dla Rivangoth

Brak
Piwa: 193/62

Zloto
Wysłany: 2010-05-25, 14:02    [Cytuj]

Minelo 5 dni od startu, narazie wszystko fajnie idzie. WP powitalne lecą, frekwencja na turnieju + lduzie którzy przepraszali za niezawalczenie jest wyzsza niż na s1 tej i poprzedniej ery (tak, liczyłem to sobie ;p )

teraz może jest trochę nudno. Wiec "dam na zapowiedzi"

Kolo 30-40 lvla spodziewajcie się mocnego rąbnięcia na forum i w grze :P

Spoil over :P
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [E-mail]

[ ODPOWIEDZ ]