Forum Lotharis Strona Główna

Ogłoszenie 

DISCORD a co mi tam...

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Emilka
2010-01-02, 21:33
Co sądzisz o questach?

Co sądzisz o questach?
Są banalne i niewymagające. Potrzeba nam czegoś więcej
6%
 6%  [ 3 ]
Są zajmujące, ale do ogarnięcia/wprowadzają fajne urozmaicenie.
46%
 46%  [ 23 ]
Jest ich za dużo/są zbyt skomplikowane i czasochłonne.
42%
 42%  [ 21 ]
Inne (uzasadnij w temacie)
6%
 6%  [ 3 ]
Głosowań: 50
Wszystkich Głosów: 50

Autor Wiadomość
Irmis

Yaya Worobij Miomate
Piwa: 75/27

Zloto
Wysłany: 2009-11-03, 12:51   Co sądzisz o questach?

Wiele osób wykonywało już questy na s2, część nawet na hardzie. Teraz mamy restart świata pierwszego z dodanymi nowymi zadaniami. Ciekawi mnie, jak są one oceniane przez graczy, gdy z zupełnej nowości, zostały stałym elementem gry.

Ankieta ma tylko pokazać ogólne tendencje. Dlatego zachęcam każdego, poza wybraniem najbliższej mu opcji, do przedstawienia reszcie swojego zdania w temacie.
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM]

Emilka
Community Manager
Księżycówka

Valkiria Dinn
Elf
?owca
Piwa: 37/11

Zloto
Wysłany: 2009-11-03, 13:04   

Nie uważam żeby questów było ogrom. Na początku jest je tylko ciężko ogarnąć ale liczę jak team wprowadzi pewne ułatwienia to questy będzie się robić znacznie szybciej i nie będą już takie czasochłonne :) Niestety questy wprowadzają coraz to większe ro zróżnicowanie pomiędzy klasami offowymi i defowymi. Ja po prowadzeniu klasy defowej na s2 i offowej na s1 stwierdzam że deffowcy robią część znaczną część questów o wiele szybciej.
to tylko takie tam moje odczucia. Fajnie że są już questy ale może teraz czas zająć się rozbudowaniem wojen? :P

mef
bold & beautiful

Kristall Mef
Piwa: 29/24

Zloto
Wysłany: 2009-11-03, 13:11   

Ja jestem pomiędzy pierwszą a drugą opcją, ale stawiam na pierwszą.
Fajne urozmaicenie, ale jak się dobrze przyjrzeć to wszystkie są takie same. Zabijaj potworki zdobywając odpowiednie wypadajki. Problem z zadaniami istnieje tylko do chwili, gdy się zapytasz ludzi ze szkoły kto z kim i dlaczego, to trzyma. Potem to tylko kwestia czasu i szczęścia. ;)

Pozdrawiam.

Alexa
Piratka

Korlat
Mroczny Elf
Najemnik
Alexa
Postawił 1 piw(a)

Zloto
Wysłany: 2009-11-03, 14:18   

A mnie sie podobaja questy, sa fajnym urozmaiceniem wiec daje glosik na 2. Nic mnie tak nie cieszy w grze jak ta chwila, gdy zdaje gotowego questa i odbieram expa i zloto :mrgreen:

Drowka najemniczka: Korlat
Absolwentka Turkusowej Szkoły Rycerskiej

..::Grow in Power::..

Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [E-mail]
  Piraci Morza Czaszek

Irmo
Zasłużony dla Rivangoth

Piwa: 40/61

Zloto
Wysłany: 2009-11-03, 16:41   

Dla mnie ogarniecie questów to jest max pół godziny roboty, a potem tylko sprawdzanie, które warunki się spełniło. No i oczywiście do tego przyjęcie zadań.
Postawiłbym na opcję numer 1. Ale bardziej wymagające questy zabierałyby jeszcze więcej czasu, co nie przełożyłoby się dla mnie na dobrą zabawę.
Dlatego numer 2 ;]
  Ferrońskie Diabły

Drakki
Emeryt

Piwa: 23/18

Zloto
Wysłany: 2009-11-03, 17:04   

Wedlug mnie qestow jest za duzo na sam poczatek.
Chodzi mi o to ze nie ma podzialu miast na dostepnosc wedlug lvla :
Miejscowosc lvl postaci
Rivangoth 1-20
Passe 20-30
Vida 30-45
Barre 45-70
Innsh 70-100
Stom 100-150
Tyr 150-220
Zilla 220-???
Jest to oczywiscie tylko przyklad.

Jezeli chodzi o przemieszczanie sie miedzy miastami tez mam pare pomyslow ale watpie czy ktos chcialby je uslyszec .

Irmo
Zasłużony dla Rivangoth

Piwa: 40/61

Zloto
Wysłany: 2009-11-03, 17:41   

Przedstaw te pomysły. A nuż się komuś jeszcze spodobają? ;)
  Ferrońskie Diabły

Irmis

Yaya Worobij Miomate
Piwa: 75/27

Zloto
Wysłany: 2009-11-03, 17:47   

Po namyśle zaznaczyłem opcję 3. Choć nie dlatego, bym uważał je za zbyt skomplikowane.
Są czymś innym niż większość się spodziewała, a z perspektywy czasu wydaje mi się, że sposób ich podania też nie jest najszczęśliwszy.

Wydaje mi się, że mało kto, gdy zobaczył pierwszego, próbnego questa (zapity admin potrzebował paru browarów, za które dał złoto, exp i talon), przewidziała jak będą one wyglądać po wprowadzeniu do gry. Wojownicy z zabawy, która polega na turniejach, planowaniu rozwoju postaci, klepaniu bestii i która wymaga paru minut dziennie, zmieniła się w taką, która polega głównie na zdobyciu jak najlepszej "listy zakupów" i stopniowym odznaczaniu kolejnych pozycji, by nie zostać w tyle, nawet jeśli postać jest prowadzona świetnie. I gra wymaga już więcej niż tej "chwilki czasu". Turnieje straciły na znaczeniu. Po pierwsze przez problemy z awansami, które ostatnio się tylko nasiliły, a po drugie przez to, że na te parę przedmiotów, które opłaca się kupić ze sklepu kompleksowego, w większości starczy talonów z questów. Ale to raczej problem samego sklepu i konstrukcji turniejów.

Do tego te zadania na dłuższą metę są zwyczajnie nudne i niedynamiczne. Na wyższych poziomach wykonanie questa zajmuje mi 60lvli, ponieważ tak są rozrzucone mobki, które trzeba ubić. Za to na niższych poziomach ciągle trzeba się za czymś rozglądać. Brak dynamiczności, a w zasadzie jej duża zmienność podczas ery.
Za to nuda bierze się stąd, że questów jest dużo, ale są ciągle takie same. Ciągle ten sam gulasz, te same chochliki, porzeczki i latarnik. Nawet nowe miasta oferują tylko chwilową odmianę, a potem dokładają się do długiej na jakieś 4-5 ekrany "listy zakupów", czyli potworków do ubicia i rzeczy do zebrania. Plecak też się rozrasta, bo nagle na początku ery okazuje się, że ok 2 ekranów wypadajek nie można usunąć, bo będą potrzebne do jakiegoś questa, a nie wiadomo, czy szczęście by dopisało przy ich powtórnym znajdowaniu. Pod tym względem druga połowa ery, gdy tych rzeczy jest mniej może być przyjmowana z ulgą ;P

Szkoda, że nie został tu zastosowany system rotacyjny questów, skoro jest ich aż tyle gotowych. Np. W każdym mieście rezyduje karczmarz a co erę towarzyszy mu inna główna postać (np. kapitan gwardii lub dorian) i ew jakaś postać epizodyczna z jednym questem (czesław), która też się często zmienia.

Więcej szczegółów
Wystawiono 2 piw(a):
Kalam, Khhagrenaxx
Olath Velve
Born from ashes

Bjoern Olath Velve
Krasnolud
Barbarzyńca
Piwa: 2/2

Zloto
Wysłany: 2009-11-03, 17:56   

A mnie się bardzo podobają i uważam, że mogłoby być ich jeszcze więcej z jeszcze dłuższą "listą zakupów". Nie są dla mnie wcale nudne bo robię je po raz pierwszy, jak mi spowszednieją to dam znać.

Sigmar
pijak :P

...

Piwa: 2/15

Zloto
Wysłany: 2009-11-03, 18:31   

Wedlug mnie troche czasochlonne az za bardzo.. gralem w wojow od IV ery tylk odla tego ze to byla KLIKANINA i tego mi bylo trzeba klikania i gadania z ludzmi na forach.. teraz fora gildii beda malo interesujace bo w klimacie nie bedzie czasu na pisanie opowiesci... jest za to ogrom roboty przy questach :]

Jedyna moja prosba.. jesli chodzi o jakies ulatwienie.. to czy nie mozna by bylo zrobic czegos takiego...

Riv (7 zadan) = wykonanie wszystkich powoduje odblokowanie kolejnego miasta itd. A podrozowac miedzy dwoma miastami i tak moznaby bylo :] najzwyczajniej w swiecie chodzi mi o stopnniowanie trudnosci :) :szileczka:

tyle mego

Sigmar zasysaj
 Autor postu otrzymał 1 piw(a)
  Błękitna Gildia

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Yarpen
Haspen
Sir Frywolne Mango

-
Kamdin
Piwa: 36/132

Zloto
Wysłany: 2009-11-03, 18:46   

Zastanawiam się tak trochę, czy narzekałbym gdy za questy nie było expa, tylko złoto i talony.

Te dwa ostatnie zawsze mi było zrozumieć jako wynagrodzenie, ale exp? Przynoszę 5 cebul na gulasz i nagle umiem lepiej machać mieczem? ;P

Gdyby nie ten exp, to by pewnie nie było marudzeń ;P Ale nie słuchajcie stetryczałego kurdupla ;P

Best Book evar: "Mistrz i Małgorzata" Michaiła Bułhakova.

Pomóż mojemu smoczkowi, klikaj! ->
 Autor postu otrzymał 3 piw(a)
  Bordo!

Więcej szczegółów
Wystawiono 3 piw(a):
Drakki, Ont, Sigmar
MaxB
ŚZPZ 4 live

Max
Sidan
Rycerz
Max
Piwa: 1/1

Zloto
Wysłany: 2009-11-03, 18:54   

Z świata 2 wywnioskowałem że questów było za dużo żeby je ogarnąć wszystkie w porę na lov lvl, a teraz widzę że się myliłem bo jak wchodzę do dzienniku questów to widzę 2 razy więcej zadań niż na s2...

Drugą wadą questów jest ich rozrzucenie po miastach tzn. przydałoby się to jakoś uporządkować że np. w rivangoth są questy do 50lvl w stom 50-100 itd a nie latać po miastach żeby nie przegapić żadnego questu...

Alexa
Piratka

Korlat
Mroczny Elf
Najemnik
Alexa
Postawił 1 piw(a)

Zloto
Wysłany: 2009-11-03, 18:56   

Gdyby nie ten exp to nie robilabym tych questow tylko sprzedawala wypadajki. Swoja droga, faktycznie to kursowanie po miastach jest upierdliwe. Ubozsza wersja Wojownikow zdecydowanie mi sie bardziej podobala, a teraz jest troszke przekombinowana, no ale sami ciagle krzyczymy, zeby wprowadzic to, zeby wprowadzic tamto, no to mamy :/

Drowka najemniczka: Korlat
Absolwentka Turkusowej Szkoły Rycerskiej

..::Grow in Power::..

Piraci Morza Czaszek

Drakki
Emeryt

Piwa: 23/18

Zloto
Wysłany: 2009-11-03, 18:57   

Na zyczenie Irmo napisze co nieco ;P Moze sie to wydawac troche zamotane :P
Wprowadzenie progow lvlowych aby moc sie przemieszczac miedzy miastami.
Osiagajac prog lvlowy dostajemy wiadomosc o dostepnosci nowego miasta.
Aby wyruszyc do kolejnego miasta udajemy sie do Kapitana Gwardi po przepustke.
Brak punktow podrozy.Podroz zabiera okreslona liczbe godzin.Podroz miedzy najdalszymi miastami zajmuje 12-16 godz.
Kazda lokacja ma 2-3 postrachy tylko i wylacznie dostepne w danym miescie.

Wiecej napisze jak znajde natchnienie ;P
Zdaje sobie sprawe ze to co przedstawilem powyzej jest niewykonalne ;)
 Autor postu otrzymał 2 piw(a)

Więcej szczegółów
Wystawiono 2 piw(a):
Khhagrenaxx, eymi
Parn

Piwa: 3/4

Zloto
Wysłany: 2009-11-03, 19:14   

omg kolejny temat o questach.

Są i tylko jakby usprawnic plecak, zeby bylo widac co potrzebne a co nie, byloby troche latwiej to ogarnac.
 Autor postu otrzymał 2 piw(a)

Więcej szczegółów
Wystawiono 2 piw(a):
Ralz, Stolarz
[ ZAMKNIĘTY ]