Cholera, bo mnie to siadło na brzuchu jak wyczytałem gdzieś, że woje są tylko pod FF, a myślę, że sporo osób z Opery korzysta - może ankieta da odpowiedź, czy warto też zainteresować się innymi przeglądarkami.
2 opcje do wyboru, ankieta max tydzień, podgląd wyników.
(Jak ktoś z administracji może, niech doda inne do ankiety, bo nie dodało)
Czemu tylko 2 opcje można wybrać? Ja korzystam z wszystkich wyw oprócz opery bo jej nienawidze. I ciężko stwierdzić z której bardziej, której mniej - wszystko zależy na czym pracuje i w jakim miejscu. Brakuje konquerora, a też dobrą przeglądarką jest.
Niestety pisanie i testowanie aplikacji jest trudne pod kilkoma produktami. Nawet przygotowanie odpowiednich środowisk jest kłopotliwe. Niestety standardy to coś obcego na rynku www - głównie dzięki polityce MS. Może teraz to się zmieni gdy na rynku przeglądarek jest kilku graczy - IE i FF jako najważniejsi oraz Opera i raczkujące Chrome.
Jednak jeżeli ktoś powie: hej, napiszcie grę działającą pod IE, FF, Operę, Chrome to odpowiem OK. Do testów potrzebne mi są środowiska z XP, Vistą, Linuxem z tymi przeglądarkami (najlepiej jedno dla każdej kombinacji). Spokojnie postawię to na wirtualach (jak tylko zarobie na licencję na 3 XP i 4 Visty... a za rok na 4 licencje W7) i sprawdzę jak działa. Oczywiście mogę to testować na pojedynczych środowiskach, ale dalej to oznacza zakupienie licencji na Vistę i W7... czyli jak zwykle wszystko rozbija się o kasę... a z gry przeliczając to (jak nie będzie problemów ze sprzętem i innych wydatków) to w ciągu roku może uda się na to zarobić. W ciągu najbliższych dwóch lat nie zamierzam zmieniać sprzętu, a planowany zakup (hehe, planują tak od roku, więc jeszcze z rok potrwa) netbooka oznacza sprzęt z XP lub Linuxem.
By nie było - moim marzeniem jest by TO działało pod wszystkimi przeglądarkami i by pracowało przy kodzie co najmniej pięć osób (aktualnie dwie). Marzenia...
ps.
jeżeli chodzi o testowanie - mam coś takiego: ISTQB Certified Tester ;-).
_________________ Powoli składam klocki z których zbuduję wieżę i jako wiekowy człowiek spojrzę z niej na świat.
Na nim? Pierwsze słyszę. Były to dwie niezależnie rozwijające się przeglądarki z tego co mi wiadomo. Sam używałem chętnie do 2005 roku i uznawałem Netscapa za jedyną słuszną przeglądarkę. Prace zawieszono na przełomie 2007/2008 roku. Poprawki wypuszczano do marca 2008. A szkoda
Na nim? Pierwsze słyszę. Były to dwie niezależnie rozwijające się przeglądarki z tego co mi wiadomo. Sam używałem chętnie do 2005 roku i uznawałem Netscapa za jedyną słuszną przeglądarkę. Prace zawieszono na przełomie 2007/2008 roku. Poprawki wypuszczano do marca 2008. A szkoda
Mówisz zapewne o wznowionym wydaniu Netscape Navigator'a, pierwotnie przeglądarka Netscape'a po przegranym procesie z Microsoftem gdzieś w latach 90' zniknęła z rynku i na bazie jej kodu stworzono właśnie FireFox'a. Parę lat temu spróbowano wskrzesić NN lecz konkurencja tak szybko rozwijała swoje produkty, że Netscape najwyraźniej odpuścił sobie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum