Szukałem zarówno na forum jak i w grze, ale nigdzie nie znalazłem wzoru na celność trafień. Czy znalazłby się ktoś, kto podałby mi tą jakże cenną dla mnie informacje?
- atak postaci = obrona przeciwnika; 50% szans na trafienie
- atak postaci jest trochę ponad 2 razy większy od obrony przeciwnika; 95% szans na trafienie
- atak postaci jest trochę ponad 2 razy mniejszy od obrony przeciwnika; 5% szans na trafienie
Owszem, moge obliczyć to w przybliżeniu, ale nie takim, jakie by mnie usatysfakcjonowało.
Próbowałem kilku prostych funkcji liniowych, które dają dobre przybliżenie, gdy różnica ataku i obrony jest stosunkowo niska. Niestety gdy różnica rośnie, wyniki mijają się z tymi realnymi o dość znaczny stopień.
Chodziło mi o konkretny wzór, taki sam jaki tkwi w kodzie.
Jeżeli twórcy gry nie chcą go udostępnić to zrozumiem.
Szczerze mówiąc ja sam nie wiem jaki jest ten wzór dokładnie. Niemniej jednak nie wszystko chcemy ujawniać ;-) I tak wydaje mi się, że w Wojownikach dużo wzorów jest do wiadomości graczy w porównaniu z innymi grami...
każde 30% obrony przeciwnika więcej w naszym ataku = 10% + do trafień
czyli jeżeli mamy 1000 obrony a przeciwnik 1000 ataku = 50% trafień
my mamy 1000 obrony a przeciwnik 1300 ataku = 60% trafień
my mamy 1000 obrony a przeciwnik 1900 ataku (czyli 3x po 30%) 80%
a żeby uzyskać 95% trafień trzeba mieć 2.35x więcej ataku od obrony przeciwnika (135%)
z tego wychodzi że żeby utrzymać tę samą szansę trafień przy wzroście obrony przeciwnika trzeba rozwijać punkty ataku w zależności jaki poziom trafień chcemy utrzymać, im wyższy chcemy uzyskać tym stosunek wzrostu ataku do obrony przeciwnika musi być większy, dla przykładu by utrzymać 95%, musimy ponad 2x więcej wkładać w atak niż przeciwnik w obronę, utrzymując stosunek 1:1 powoli będziemy się zbliżać do szansy 50%
a zagadka obliczania szansy poniżej 50% trafień zostanie nierozwikłana
_________________ We're all mad here... You fight to live, I live to fight...
Ostatnio zmieniony przez Salamon 2009-08-22, 20:21, w całości zmieniany 3 razy
A czemu ja mam 1209 obrony, Acid 629 ataku i on ma (według twojego rozumowania) tylko 10% ? Idąc twoim tokiem rozumowania, gdybym miał 810 (to jest 2/3 mojej obrony) obrony on miałby 20%
pod liniówke mi to nie podchodzi, ale co do danych zestawianych w sytuacji kiedy mam ponad 50% trafień wszystko się zgadza, chyba że jeszcze inaczej jest gdy liczymy szansę trafień poniżej 50%, musze znaleść jakiegoś potworka trudnego do trafienia i zestawie, bo coś tu śmierdzi z tego co ty mówisz, ofc jeżeli to dokładne dane ^^
aa i zrobiłem małą pomyłke sry, 1k i 2k to nie jest różnica 30%, tylko 1k vs 1.9k
tfuuuu ciągle myślałem o 30% pisząc 1/3 ehh;p
no nie, nie pasuje kompletnie, ale dla obliczeń szansy powyżej 50% trafień zobaczysz że sprawdza się to jak najbardziej
_________________ We're all mad here... You fight to live, I live to fight...
Ostatnio zmieniony przez Salamon 2009-08-22, 20:20, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum