Drow to jeśli się nie mylę pojęcie z D&D.
W świecie Seavranu mówi się o mrocznych elfach potocznie mroczniaki, nie drowy. Przynajmniej w tym oficjalnym nie uświadczy nikt terminu drow...
Ja mam taką propozycję: znaleźć wszystkie te problematyczne słówka fantasy i spytać o ich dokładną odmianę w poradni językowej.
Filologia polska na Uniwersystecie Wrocławskim prowadzi takie coś za darmo. Jeśli ktoś podjąłby się zebrania występujących w grze rzeczowników... No to mógłbym tam napisać, albo się przejść z prośbą by rozwiali nasze wątpliwości... Bo już mam dosyć rosterek typu... siadnowie, sidani, czy sidanie? Orki, orkowie (to akurat jest poprawne), czy może orcy... Orkowy, orczy, orkijski? No można to mnożyć.
Jeśli ktoś zbierze słówka to sam się tam ruszę. Jeśli udałoby się do czwartku... No to nawet w ten czwartek (choć nie wiem jak to działa przez wakacje...), a jeśli nie... No to przy okazji, ale na październik byłoby mur beton
Co do literówek -> ostatnia strona z pancerzami "zbroja pikowana s?onia" co ciekawe we wszelkich innych przedmiotach jest wyświetlane "ł", identyczna sytuacja z ostatnią stroną kompleksowego "Smocza Sk�ra".
"Szumszir" z taką formą, to się tylko w wojownikach spotkałem, poprawnie -> szamszir.
(ciekawostka: polecam wpisać szumszir w google oddelegowuje do tematu z forum wojowników, chyba testerów).
Używanie nazw angielskich. IMHO zamiast scimitar lepiej brzmi spolszczony sejmitar czy bułat. Morgenstern podobnie lepszy morgensztern czy kropacz.
Co do literówek -> ostatnia strona z pancerzami "zbroja pikowana s?onia" co ciekawe we wszelkich innych przedmiotach jest wyświetlane "ł", identyczna sytuacja z ostatnią stroną kompleksowego "Smocza Sk�ra".
Poprawione, dzięki za zgłoszenie.
Cytat:
"Szumszir" z taką formą, to się tylko w wojownikach spotkałem, poprawnie -> szamszir.
Z tego co wiem, obie formy są poprawne. Nazwa szumszir została wzięta z encyklopedii broni.
Tu i ówdzie znajdą się jeszcze tego typu kwiatki. Kiedy gra była wskrzeszana, tego typu błędy miały drugorzędne znaczenie bo liczyło się doprowadzenie jej do stabilnego funkcjonowania. Ale z czasem zostaną poprawione.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum