Forum Lotharis Strona Główna

Ogłoszenie 

DISCORD a co mi tam...

Poprzedni temat «» Następny temat
[S1] Karczma "Gołębnik"
Autor Wiadomość
Karczmareczka Eggy

Fajna
Piwa: 4/1

Zloto
Wysłany: 2009-07-13, 18:49   [S1] Karczma "Gołębnik" [Cytuj]

Karczma "Gołębnik"

Widok z zewnątrz:

Karczma wygląda dość schludnie. Cała wykonana jest z drewnianych bali, równo obrobionych i dopasowanych. Dach zrobiono ze słomianej strzechy, zaś jedynym elementem kamiennym w budynku jest komin. Ściany pomalowano na żółto, zaś strzechę pociągnięto zielonym - kolorem łąk i lasów. Na skraju dachu dodatkowo widnieje spore gniazdo ulepione - ewidentnie nie przez ptaka - ze słomy . W środku znajduje się wielkie drewniane, upstrzone różnymi kolorami jajo. Jest to znak, który oprócz kolorów ścian i dachu, wyróżnia karczmę spośród okolicznych budynków. Natomiast prawdziwe ptasie gniazda znajdują się pod strzechą. Tam to właśnie mieszkają dziatki przestworzy, przeważnie jaskółki i gołębie, które świergotem i gruchaniem wypełniają całą okolicę.

Do ściany karczmy dobudowana jest także niewielka weranda, całkiem gustownie w nią wpasowana. Strzecha została w tym miejscu przedłużona i podparta trzema drewnianymi kolumnami. Pod nią zaś długa ława z ładnie obrobionych kamieni wapiennych. Siedzenia i oparcia wykonano z sosnowych desek. Dzieło jest jeszcze na tyle nowe, że przy niezapchanym nosie można poczuć zapach świeżej sosny.

A właśnie, skoro już zostało wspomniane ptactwo... Jeśliś elegancik, to lepiej patrz pod nogi. I nie chodź bez okrycia głowy.
Na drzwiach widać szyld : Karczma Gołębnik

Wnętrze karczmy:

Pierwsze co widzisz po wejściu do karczmy to dość groźnie wyglądającą postać w sokolej masce na twarzy i potężnym toporem w garści. Choć twarz ma zakrytą, po kolorze skóry można poznać, że jest mroczniakiem. Jego maska, o wściekłym wyrazie twarzy, skierowana w twoją stronę zachęca do jak najszybszego odwrócenia wzroku i skierowania się do wewnątrz karczmy, albo na zewnątrz, a najlepiej gdziekolwiek.
Jeśli wybrałeś pierwszą możliwość, to widzisz krasnoludzką karczmarkę w średnim wieku, o łagodnych rysach twarzy, jak na przedstawicielkę tej rasy rzecz jasna. Jako że ledwo wystaje nad karczemną ladę, jej widok może przywołać uśmiech na obliczach gości, niekoniecznie tych brodatych. Co by jednak o niej nie mówić: wygląda przyjaźniej niż drab przy wejściu. Prawie na pewno. Dalej wszystko wygląda w miarę normalnie, przynajmniej na pierwszy rzut oka. Stoły, ławki, gawiedź. Twój wzrok z pewnością przykuje - szczególnie jeśli posiadasz umiejętność sikania na stojąco - zgrabna ludzka kobieta trzymająca tacę z piwem tuż pod swym obfitym biustem . Drugi rzut oka pozwala dostrzec... gołębnik?

Tak, w ścianę gospody, której nie widać z placyku, wbudowana jest sporej wielkości klatka. Podzielono ją na wiele małych półeczek, które obecnie zajmują pojedyncze gołębie. Od wewnątrz karczmy klatka zastawiona jest drewnianą, otwieraną kratą, a jej zewnętrzna część zabezpieczona przez drewniane okiennice, które w dzień są otwierane, umożliwiając swobodny obieg ptactwa w klatce, zaś w nocy zamykane na kłódkę, aby utrudnić życie ptakokradom.

Jeśli jesteś wprawnym obserwatorem, możesz też, ale to już na trzeci rzut oka, zobaczyć, że podejrzanie mało spośród obecnych chleje piwo, zaś niemal na każdym stoliku widnieje jajecznica. O co tu chodzi? Przekonaj się sam.

W ofercie dostępne:

Trunki:
Piwo "Mocny Kur" - 1sz za kwaterkę
Wódka "Koguci Pazur" - 2sz za flaszkę
Bimber "Księżycowy trel" - 2sz za większą flaszkę
Woda - co prawda dla zwierząt, ale dobra, niech będzie... darmo
Wino "Tokujący" - 2sz za flaszkę

Przekąski:
jajecznica na boczku i z cebulką z 3 jajek - 1sz (+1sz za każde kolejne 3 jajka, w przypadku większego apetytu)
skrzydełka drobiowe - 1sz za sztukę
chleb - darmo przy zamówieniu czegoś jeszcze

Dania główne:

kurczak z rożna - 3sz za sztukę
nadziewana kaczka - 3sz za sztukę
pieczony bażant (taki luksusowy, z dostawionymi potem piórami i innymi duperelami) - 5sz za sztukę
Ostatnio zmieniony przez Karczmareczka Eggy 2010-02-14, 23:22, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [E-mail]

Khhagrenaxx
teetotaler

Wehrwolf
Lykon
Rycerz
Orzeszko
Piwa: 94/138

Zloto
Wysłany: 2009-07-13, 19:01    [Cytuj]

Utrudzony kilkoma dniami intensywnej pracy Tesla postanowił trochę się rozerwać. Poza tym było to też ważne dla jego interesów. W końcu pozostawało kwestią czasu, gdy kupi całe to miasto, a ta cała "gubernatoreczka" Freya będzie jadła mu z ręki!

Wszedł do innej niż poprzednim razem karczmy. Liczył na to, że nie wpuszczają tu tego zielonego ścierwa - aż zadygotał z obrzydzenia na wspomnienie tamtego orka.

Witam!!! Jajca proszę! I piwko, jeśli macie! - krzyknął i usiadł przy jednym ze stolików.

Starał się nie patrzeć na tego tandetnego wykidajłę... Jeszcze te gołębie w środku, kto to widział?! Jak w jakimś syfiastym Bazzathcie... To ma być ta wysoka cywilizacja? - zadał sobie w myślach pytanie po czym zaraz się uspokoił - Może przynajmniej żarcie dobre jest.

Irmo
Zasłużony dla Rivangoth

Piwa: 40/61

Zloto
Wysłany: 2009-07-13, 19:40    [Cytuj]

Już z daleka wiedział, że cel jest jasny. A do tego jeszcze się wyróżniał. W końcu stanął przed wejściem. ?adnie, ładnie... - mruknął oglądając przybytek i wszedł do środka.

Uśmiechnął się na widok mroczniaka w masce. Jakby nie było ciekawszej pracy - pomyślał i prychnął z obrzydzeniem. Przeszedł kilka kroków i zobaczył gołębnik. O, ptaszki. - powiedział wesoło z uśmiechem na ustach. -Drobiu tu pewnie pod dostatkiem

Nie pytając o pozwolenie dosiadł się do Tesli. -Cześć gnom - powiedział tylko, po czym wlepił w niego wzrok.
  Ferrońskie Diabły

Khhagrenaxx
teetotaler

Wehrwolf
Lykon
Rycerz
Orzeszko

Zloto
Wysłany: 2009-07-13, 19:46    [Cytuj]

Czołem czarnuchu... - powiedział i wyszczerzył zęby w obłąkanym uśmiechu - ... znam ja was, wy czarnuchy niemiłe... Nie próbuj żadnych sztuczek, moja miniaturowa kusza, bełt 20 centymetrów, mierzy wprost w twe przyrodzenie... Domyślam się, że cel jest raczej nikły, ale wierzaj mi, kusznik ze mnie zawołany - blefował w najlepsze uśmiechając się przy tym ciągle, choć już nieco bardziej "konwencjonalnie".

Z Sokołów jesteś, co nie? Widziałem Cię na arenie, nieźle sobie poczynałeś!

Irmo
Zasłużony dla Rivangoth

Zloto
Wysłany: 2009-07-13, 19:51    [Cytuj]

Uśmiechnął się paskudnie. Z trzydziestu centymetrów tylko ślepy by nie trafił. No i krasnolud. Ale chyba nie zamierzasz robić krzywdy bezbronnemu koledze, co? Bo ja cie mogę co najwyżej poczochrać, a i to jakby mi ktoś zapłacił. - odparł, dalej wpatrując się w gnoma. Wciąż z bezczelnym uśmiechem na ustach.

Nieźle, nieźle. Jak to Sokół, nieprawdaż?
  Ferrońskie Diabły

Khhagrenaxx
teetotaler

Wehrwolf
Lykon
Rycerz
Orzeszko

Zloto
Wysłany: 2009-07-13, 19:55    [Cytuj]

Wciąż szczerząc się wypalił - Coś taki uśmiechnięty, hę? Jakiś niedźwiadek przydybał Cię w łaźni, czy co? - położył obie ręce na stole, dając znak że mroczniak może przestać obawiać się o swe przyrodzenie - No jak to Sokół, prawda, prawda. Nadejdzie taki czas, gdy opanujemy wszystko, łącznie z przestworzami i będziemy z góry srać na te wilki i niedźwiedzie. Ha. Ha. Ha!

Irmo
Zasłużony dla Rivangoth

Zloto
Wysłany: 2009-07-13, 20:03    [Cytuj]

Cieszę się, że lubisz niedźwiadki. Ja zaś gustuję w cokolwiek innych rozrywkach. Aczkolwiek poniekąd są one podobne. - nieustająco uśmiechnięty, ruszający jedynie ustami w trakcie mówienia nagle wstał i podszedł do gołębnika. Postał tam chwilę patrząc na ptaszki, po czym wrócił na miejsce. -Obiadu to jeszcze z nich nie będzie. Dobrze, że nie jestem głodny. - powiedział jakby do siebie.
Znowu się uśmiechnął, popatrzył na gnoma. Niedźwiedzie już się po gawrach chowają, tylko na gnomy wychodzą, bo się czymś pożywić muszą. A wilki w stadach żyją, bo są moralnie pokręceni.
Prychnął, dla podkreślenia swoich słów.
  Ferrońskie Diabły

Khhagrenaxx
teetotaler

Wehrwolf
Lykon
Rycerz
Orzeszko

Zloto
Wysłany: 2009-07-13, 20:09    [Cytuj]

Na gnomy powiadasz.... Phi! Złośliwcze ty jeden cwany, nadejdzie taki dzień, gdy cały Saevran będzie klęczeć przed naszymi machinami, w niemej trwodze i przerażeniu. I na nic zdadzą się Wam te pancerze, topory, magia... Lepiej już dziś przekujcie miecze na lemiesze i wprawcie się w posługiwaniu pługiem, bo właśnie to Was czeka! Hahahaha! - obejrzał się nerwowo w kierunku kontuaru - No co z tym piwem i jajecznicą? Chmiel dopiero zbieracie, czy co?! - wrzasnął rozdrażniony.

Karczmareczka Eggy

Fajna

Zloto
Wysłany: 2009-07-13, 20:15    [Cytuj]

Poczeka, poczeka! - krzyknęła karczmarka i znacząco spojrzała na wykidajłę, dając mu wzrokiem znać, żeby miał na oku tych chystków - Będzie lepiej smakować jak zgłodnieje... - podniosłą się ciężko ze stołka i poszła na zaplecze.

Po chwili przed gnomem wylądował talerz z jajecznicą i kufelek piwa.

Smacznego... - powiedziała po czym zwróciła się do mroczniaka - Zagrzać się tu przyszło, czy na randkę się umówiło i za dziewczynkę robi? Jak chce się zagrzać to lepiej niech do szkoły wilka pójdzie, tam jeden na drugim sypiają, tyle ich tam siedzi... - Eggy należała do tego rodzaju karczmarek, które uważały swą pracę za coś więcej niż tylko pośpieszne spełnianie zamówień.

Niestety.
Ostatnio zmieniony przez Karczmareczka Eggy 2009-07-13, 20:15, w całości zmieniany 1 raz  

Irmo
Zasłużony dla Rivangoth

Zloto
Wysłany: 2009-07-13, 20:15    [Cytuj]

Kanda ponoć drży przed waszymi maszynami. Czy przypadkiem takowa nie spadnie na ich pług. Ale trzeba przyznać, taktyka zastraszania dość skuteczna. A jak przeżyje który z was miesiąc na Krwistym Półwyspie, to z chęcią pochylę przed nim głowę. Albo pochylę głowę nad trupem. - zaśmiał się, patrząc z wyższością na gnoma.
-Ja bym pieczeń z gołąbka zjadł. Ale małe coś, małe. Dajcie no piwa. - odpowiedział karczmarce.
  Ferrońskie Diabły

Khhagrenaxx
teetotaler

Wehrwolf
Lykon
Rycerz
Orzeszko

Zloto
Wysłany: 2009-07-13, 20:21    [Cytuj]

Ha! Dobrze, że wspominasz... Mamy i tam swoich agentów, bo gnom nawet po śmierci pozostaje gnomem, nie traci swej woli jak inne, pośledniejsze rasy... I muszę ci rzec... - nachylił się konspiracyjnie przez stół i ściszył głos do szeptu - ... że ten... Najnowsze meldunki przekazują informacje, że ten cały Rah'aliel całymi dniami jeno na kiblu siedzi i nic jeno sra i sra ze strachu przed nami, znaczy się gnomami i ich wynalazkami. Przysięgam! - powiedział uderzając się w pierś.

Skinął tylko karczmarce, gdy ta przyniosła posiłek. Czym prędzej wziął się za picie i jedzenie.

Irmo
Zasłużony dla Rivangoth

Zloto
Wysłany: 2009-07-13, 20:24    [Cytuj]

Ach ta gnomia wyobraźnia. - roześmiał się. Kiedy się opanował, także pochylił się przez stół -Wy naprawdę myślicie, że ten Rah'aliel ma czym srać? Bo jak go widziałem, to żadnego otworu nie miał...
  Ferrońskie Diabły

Khhagrenaxx
teetotaler

Wehrwolf
Lykon
Rycerz
Orzeszko

Zloto
Wysłany: 2009-07-13, 20:31    [Cytuj]

Bawiło go to szeptanie. Nie przerywając jeść, rozpylając wokół siebie drobinki jedzenia powiedział - Pozostaje pytanie, czy to co widziałeś to był rzeczywiście Rah'aliel czy tylko twoja nocna fantazja, po której mama musiała zmienić prześcieradło... - przepił pojednawczo do gościa - Dobra, skończmy te bzdury! Zdrowie Sokołów! Tesla jestem, Tesla Zord!
Ostatnio zmieniony przez Khhagrenaxx 2009-07-13, 20:38, w całości zmieniany 1 raz  

Karczmareczka Eggy

Fajna

Zloto
Wysłany: 2009-07-13, 20:33    [Cytuj]

Ociągając się nieco przyniosła w końcu piwo.

Gołąbka chce jakiegoś specjalnego, upatrzonego, czy objętne? - spytała rzeczowo podpierając się pod boki.

Irmo
Zasłużony dla Rivangoth

Zloto
Wysłany: 2009-07-13, 20:37    [Cytuj]

Odsunął się instynktownie. Bo kto by chciał zostać oplutym przez gnoma? Nocą są znacznie ciekawsze zajęcia. - uśmiechnął się tajemniczo. - Miło mi - odparł, ignorując zasady dobrego wychowania.
Upił łyk przyniesionego piwa. -Żadnego nie chcę. Za małe jak dla mnie, niech podrosną, wtedy dostąpią zaszczytu zjedzenia przez mnie. - wyszczerzył zęby, ale szybko odwrócił głowę od karczmarki.
  Ferrońskie Diabły

[ ODPOWIEDZ ]