Forum Lotharis Strona Główna

Ogłoszenie 

DISCORD a co mi tam...

Poprzedni temat «» Następny temat
Książki o tematyce fantasy
Autor Wiadomość
Virion

-

Zloto
Wysłany: 2009-06-26, 12:01    [Cytuj]

Legenda Drizzta , pana R.A Salvatore.
Rudazow Aleksander - "Arcymag"
Trudi Canavan Trylogia Czarnego Maga
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [E-mail]

Parn

Piwa: 3/4

Zloto
Wysłany: 2009-06-26, 12:39    [Cytuj]

Trylogia czarnego maga dobra rzecz, ale troszke mnie trzeci tom rozczarowal. Wydaje mi sie ze autorka nie miala zbytnio pomyslu jak to skonczyc.

Kolega powiedzial ze lepszy dla niego byl prequel, a jeszcze lepsza "Biała kapłanka"

Kalam
ot klikacz amator

----------
----------
Piwa: 40/21

Zloto
Wysłany: 2009-06-26, 14:58    [Cytuj]

Cytat:
Trudi Canavan Trylogia Czarnego Maga

A to akurat przeczytałem. Szczerze mówiąc gdyby te trzy tomy zmieścić w jednym, to być może dało by się to zmęczyć nie krzywiąc się z bólu.
Typowa, sezonowa, bestselerowa słabizna, o której nie warto wspominać tylko sięgnąć po coś nowego.

Parn

Zloto
Wysłany: 2009-06-26, 16:01    [Cytuj]

No fakt polowe watkow moznaby spokojnie wyrzucic bez szkody dla akcji, a nawet ja poprawiajac. Caly watek ambasadora, ktory byl tam tylko po to zeby pokazac poparcie autorki dla gejow ... wtedy ksiazka stalaby sie dobra, no i druga rzecz zakonczenie, ktore po prostu bylo za dlugie i za nudne ...

Lathea
Zasłużony dla Rivangoth
huragan

Sidan
Rycerz
Piwa: 45/25

Zloto
Wysłany: 2009-06-26, 18:47    [Cytuj]

Zakończenie było melodramatyczne, nielogiczne i wołało o pomstę do nieba. Ciekawa była koncepcja magii, trochę geografii i wierzeń, ale cała reszta trąciła dla mnie harlequinem.

Brevis_Erhard

Barnaba Haggs
Krasnolud
Barbarzyńca

Otrzymał 1 piw(a)

Zloto
Wysłany: 2009-07-04, 23:42    [Cytuj]

Susanna Clarke - "Jonathan Strange i Pan Norrell" - bardzo ciekawe połączenie klimatów fantasy z na oko zupełnie do nich nie pasującą Anglią XIX wieku... Pierwszy tom może być męczący, ale kolejne dwa w pełni to rekompensują... Z czystym sercem polecam. Swoją drogą właśnie ukazał się osadzony w tych samych realiach tomik opowiadań "Damy z Grace Adieu i inne opowieści".

Ktoś oprócz mnie czytał?

Półelfka szermierka: Dora Deann
Uczeń Turkusowej Szkoły Rycerskiej
..::Grow in Power::..

TSR

Ralz
Psychonim

Piwa: 29/15

Zloto
Wysłany: 2009-07-05, 09:38    [Cytuj]

Nie czytam moze zbyt wiele... do tego zdecydowanie unikam popularnych autorow, dlatego tez moge miec nieco wypatrzony gust.
Nie mniej jednak, moge dorzucic swoje trzy grosze.

"Kiedy Bóg zasypia" Rafał Dębski
Specyficzna ksiazka, miesci sie w ramach fantastyki slowianskiej, przeplecionej 'prawdziwymi' (no bo kto to wie... mowi cos komus Bolesław Zapomniany?) faktami historycznymi.
Co moge powiedzic... ksiazka dosc krwawa i brutalna... chaotyczna... i chyba wlasnie dzieki temu przypadla mi do gustu. Moze tez dlatego, ze bardzo lubie historie i jej niedopowiedzenia.

Dorzucam recenzje dla bardziej zainteresowanych...
http://ksiazki.polter.pl/...l-Debski-c10782

Khhagrenaxx
teetotaler

Wehrwolf
Lykon
Rycerz
Orzeszko
Piwa: 94/138

Zloto
Wysłany: 2009-07-05, 10:29    [Cytuj]

Cytat:
do tego zdecydowanie unikam popularnych autorow, dlatego tez moge miec nieco wypatrzony gust.

Cytat:
Rafał Dębski

ależ to jest popularny autor ;)

Cytat:
mowi cos komus Bolesław Zapomniany?

oczywiście że mówi... o ile będzie u mnie na praktyce to sobie pożyczę ;)

Irmis

Yaya Worobij Miomate
Piwa: 75/27

Zloto
Wysłany: 2009-07-05, 11:17    [Cytuj]

Skoro już o Dębskim piszemy, to polecam jego zbiór opowiadań "Szklany Szpon" - poziom różny, ale ogólnie pomysły ciekawe. I jeszcze "Tropem Xameleona" - książka świetna, zwłaszcza przedstawienie maga, który nie rzuca zaklęciami na lewo i prawo, tylko używa głowy ;)

Kudlaty
Narn i Hin Hurin.

Piwa: 4/25

Zloto
Wysłany: 2009-07-05, 12:59    [Cytuj]

Marina i Siergiej Diaczenko
Henry Lion Oldi
Andrej Walentinow

"GRANICA"
Tom I: Zimą jest popyt na sieroty

Ciekawie napisane z dużą ilością szybkiej akcji. W skrócie grupa bohaterów z typowego świata fantasy trafia na Ukrainę w XVII/XVIII wieku i mają stamtąd coś przywieźć (albo raczej kogoś) :) Szybko się czyta no i pozostaje czekać na drugi tom (już chyba w empiku widziałem więc czekam aż biblioteka kupi ;)

Parn

Zloto
Wysłany: 2009-10-14, 11:57    [Cytuj]

Ostatnio przeczytałem kilka książek :)

1. Robert Jordan "Oko świata" - Do jego serii "Koło czasu" zbierałem się bardzo długo. W końcu udało mi się przeczytać tom 1 (po angielsku zresztą :) ). Niestety tom 0 na razie opuściłem. Bardzo ciekawa książka, interesująco napisana, ciekawa fabuła. Fajne jest w niej to, że mimo iż jest to powieść w klimatach fantasy nie ma zasady od zera do bohatera (no prawie ;) ). Mi się podobało i na pewno przeczytam co najmniej kolejną część.

2. Jarosław Grzędowicz "Pan Lodowego Ogrodu" - Dwa pierwsze tomy, kolega mówił mi, że pojawił się trzeci. Podchodziłem do tej książki z dużą dozą sceptycyzmu, ale zaskoczyła mnie pozytywnie. Ciekawe czytadło, niestandardowy świat, niestandardowa fabuła. Ogólnie właśnie to mi się w niej najbardziej spodobało, to że jest inna niż wszystkie. Natomiast styl pisania trochę mniej mi pasował. Kłopot mam z fabuła bo się jak dla mnie nie za bardzo trzyma kupy, ale tłumaczę sobie niektóre rzeczy światem jaki autor nam przedstawia. W sumie polecam, ale chyba nie jest to książka dla każdego miłośnika fantasy.

3. Roger Taylor "Into Narsindal: The Chronicles of Hawklan" - Książka którą znalazłem w antykwariacie (4 tom serii, po angielsku). W Polsce chyba nic tego autora nie zostało wydane. W sumie po przeczytaniu książki się nie dziwię bo jest to raczej średnia pozycja. Fabuła schematyczna, ale na szczęście miejscami zaskakująca. Styl pisania mi nie pasował, świat przedstawiony także. Za dużo rzeczy autor zostawiał niewytłumaczonych, mówiąc gdzieś tam, że i tak zwykli ludzie (bohaterowie) tego nie zrozumieją, a po prostu nie miał moim zdaniem pomysłu na wyjaśnienie. Nie polecam w sumie, ale jak ktoś się nudzi, nie ma co czytać to jak gdzieś by zobaczył jakąś książkę z serii to może zobaczyć bo nie czyta się źle.

To chyba na tyle aktualnie. :D Kolejne pozycje już w drodze. Teraz George R. R. Martin "Uczta dla wron", ale o jego serii już pisałem wcześniej :)

PS. skorzystałem z odrobiny czasu jaką mam i postanowiłem odświeżyć temat :D

Szilka
Eivissa...

-
Piwa: 27/4

Zloto
Wysłany: 2009-10-14, 19:53    [Cytuj]

Mi ostatnio ojczulek podrzucił coś takiego jak
Patrick Rothfuss - Imię Wiatru
Tom pierwszy sagi Kronik Królobójcy.
Tom drugi już napisany (chyba), ale w Polsce nie jest jeszcze wydany. Spora książka, blisko 900 stron, ale czytałam ją jednym tchem. Chyba w tydzień poszła i pozostawiła po sobie to przykre uczucie, że już się skończyła :P Momentami niektóre rzeczy są zbyt oczywiste, momentami zaskakuje. Ale ogólnie oceniam dobrze i polecam każdemu. W sumie to mało powiedziane, bo książka zrobiła na mnie niemałe wrażenie ;) Jak tylko ktoś ma okazję, to niech bierze w dłoń i czyta!

I fly like paper, get high like planes...
Ostatnio zmieniony przez Szilka 2009-10-14, 20:01, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [WWW]

Spun

Spun
Postawił 1 piw(a)

Zloto
Wysłany: 2009-10-14, 21:46    [Cytuj]

Tak dla odmiany po tych dwóch... Dzięki za propozycję :P Od ponad tygodnia szukam czegoś do poczytania a z tego co przeczytałem właśnie w recenzji może to być ciekawa pozycja

http://www.youtube.com/wa...feature=related
http://88.198.228.172/alb...1a4310_9756.jpg
  GWN

Emilka
Community Manager
Księżycówka

Valkiria Dinn
Elf
?owca
Piwa: 37/11

Zloto
Wysłany: 2009-10-18, 22:11    [Cytuj]

Nie ma jeszcze III tomu Pana Lodowego Ogrodu niestety. Oczekuje na niego z wielkim zapałem bo oba tomy dla mnie to jest mistrzostwo dawno nie było tak dobrego czytadła wypuszczonego spod pióra polskiego pisarza. Stawiam tą serię wyżej od Wiedźmina i Trylogii Husyckiej. Książka jest trudna nie powiem że nie ale wczytując się w nią można wszystko zrozumieć. Fabuła nie jest znowu tak zagmatwana jakby się to mogło wydawać :)
Jak najbardziej polecam oba tomy a w listopadzie ma się pojawić III tom chyba już ostatni :) W końcu może Drakkainen dotrze do Ogrodu :D

Irmo
Zasłużony dla Rivangoth

Piwa: 40/61

Zloto
Wysłany: 2009-10-18, 22:19    [Cytuj]

Ostatnie zdanie II tomu Pana Lodowego Ogrodu było dla mnie najsmutniejszym zdaniem spośród wszystkich zdań, które przeczytałem w ksiażce:
"Dalsze losy w III tomie" (czy coś w ten deseń)
A tu III tomu od dawna nie widać
;P
  Ferrońskie Diabły

[ ODPOWIEDZ ]