Forum Lotharis Strona Główna

Ogłoszenie 

DISCORD a co mi tam...

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Khhagrenaxx
2009-11-19, 11:04
Znowu turniej (kolejnosc miejsc i talony)
Autor Wiadomość
Atresia
f(Rycerz) = Win

Gwardzimierz Wielki
Ork
Rycerz
Piwa: 17/49

Zloto
Wysłany: 2009-06-07, 19:31    [Cytuj]

Nie zgadzam się. Gdyby ludzie zaczęli brać berków - od razu zaroiło by się od rycków i barbków, żeby ich klepać. To z kolei pociągnęłoby za sobą pojawienie się ich przeciwklas itd...

Myślę, że uwzględnienie na turnieju walk obronnych to całkiem sensowny pomysł. Na turnieju przestała by się liczyć losowość i "liczenie na farta" - gdybyś wiedział, że koleś, którego chcesz zaatakować dostanie dodatkową liczbę punktów równą Twojemu poziomowi - zaatakowałbyś go, szczerze?... To podwyższyłoby trudność gry i podniosło poziom turnieju.

Głupoto, strzeż się - nadchodzę!
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [E-mail] [WWW]

mindmaster

Haart
Mroczny Elf
Berserker

Piwa: 20/8

Zloto
Wysłany: 2009-06-07, 20:35    [Cytuj]

I usunie jego sens.

Denarius Czarny
Mroczny Najemnik

It's gonna blow!
 Autor postu otrzymał 2 piw(a)
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [E-mail]
  Gildia Wielkich Niezależnych

Więcej szczegółów
Wystawiono 2 piw(a):
Phil, Haspen
Drakki
Emeryt

Piwa: 23/18

Zloto
Wysłany: 2009-06-07, 20:45    [Cytuj]

Parn napisał/a:
to wtedy wszyscy by brali berkow :P maja najmniej klasowych przeciwnikow, tego bys chcial?

tu sie z toba nie zgodze ;P kazda klasa ktora leje berek moze mu nastukac :twisted: wszystko zalezy od przyjetej strategi i drogi rozwoju postaci ;P

Malinss

Edelier Chyżokroki

Zloto
Wysłany: 2009-06-07, 20:58    [Cytuj]

mindmaster napisał/a:
I usunie jego sens.

Dlaczego? Ja to widzę troszkę inaczej niż Atresia. Wg mnie od liczby punktów zdobytych przez każdego z nas we własnych walkach, byłyby odejmowane te, utracone w walkach wykonanych "na nas", które przegraliśmy. Wtedy w rankingach pojawiłyby się z pewnością punkty ujemne, ale i poziom trudności, a co za tym idzie atrakcyjności, zostałyby podniesione. Wtedy najlepszym zawodnikiem turnieju mógłby zostać zarówno ten, który ma największe doświadczenie, jak i ten, który jest dopiero początkujący, ale w obronie pokonał np. 20 przeciwników (przykład oczywiście z kosmosu, przy założeniu dość dużej różnicy poziomów).

Albo jeszcze inaczej. Brać pod uwagę jedynie te walki w obronie, w których defensor zdołał się obronić i dodawać te punkty do ogólnego wyniku (na takiej zasadzie, jak teraz są naliczane punkty za walki w ataku). To zapobiegałoby atakom w ciemno, ponieważ przegrana skutkowałaby sprezentowaniem punktów naszemu przeciwnikowi. -> A tu jednak złapałem sens wypowiedzi Atresii. :P
Myślę, że sposobów rozwinięcia tego pomysłu jest kilka. :)
..::Grow in Power::..
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [E-mail] [WWW]
  Horda Stalowej Pięści

Niebieskooki

Otto Niebieskooki Vakkos

Piwa: 4/24

Zloto
Wysłany: 2009-06-07, 21:19    [Cytuj]

Malinss napisał/a:

Myślę, że sposobów rozwinięcia tego pomysłu jest kilka. :)

dziesiąt

Człowiek Barbarzyńca Niebieskooki
Uczeń Turkusowej Szkoły Rycerskiej

GWN

Ont
Marzyciel

Piwa: 4/16

Zloto
Wysłany: 2009-06-07, 21:26    [Cytuj]

Malin, jakby było tak jak proponujesz, szybko rozpocząłby się pushing postaci na turniejach. W dodatku odejmowane punkty za porażki w obronie/ataku powodowałyby później mnóstwo wywaleń z gildii/kasacji postaci. Jak dla mnie coś takiego jest niedopuszczalne.
Jeśli już coś wprowadzać to:
a) wyższe miejsce zajmowałby ten, który by miał najmniej doświadczenia o godzinie 24 w sobotę (bo niższy level = teoretycznie trudniej lepszy wynik)
b) albo wziąć pod uwagę ilość punktów, jakie zdobyto na graczu

Parn

Piwa: 3/4

Zloto
Wysłany: 2009-06-07, 21:55    [Cytuj]

dodaj do tego ze np. palki sa klepane na turnieju rowno, zaden palek nie mialby dodatniego wyniku ... tak samo najm ...

sorry, ale imo wasze pomysly sa calkowicie bezsensowne. zastanowcie sie najpierw czy proponowana zmiana nie zmieni szans na wygranie turnieju ... Juz i tak palki nie maja szans na zajmowanie najwyzszych miejsc bo nie maja przeciwnikow w topie, a po zmianie moze beda w top 50 jak dobrze pojdzie.

Irmis

Yaya Worobij Miomate
Piwa: 75/27

Zloto
Wysłany: 2009-06-08, 00:15    [Cytuj]

Co tu dużo mówić, zgadzam się z przedmówcami. Gdyby walki obronne na turnieju zmieniały ostateczny wynik o 5-10%, to i tak było by to o wiele za dużo. Może jakieś drobiazgi by przeszły: w stylu rankingu punktowego gildii, gdzie są liczone przegrane walki obronne, albo sortowanie miejsc z jednakową liczbą punktów turniejowych, na podstawie tego jak mu poszły obrony itp.

Ale zmiana wyniku o 100,200, 300%, tylko dlatego, że masz w okolicy sporo klas, które Cię klepią? Bądźmy poważni ;)

Turnieje teraz pokazują siłę postaci? Pokazują. Sprawdzają zdolność wybierania przeciwników i planowania walk? Również tak.
Więc dlaczego niby to zmieniać i wprowadzać wartości całkowicie od nas niezależne, które powodowałyby tylko irytację większości?
(np. "Nosz kurczaczek, rozwaliłem 7/7, i to parę leveli wyżej, by w końcu awansować do tego przeklętego BTMu, a tu znów przyszło 10 cwaniaków i będzie kolejny spadek do k2.") ;P
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM]

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Phil
Phil

-
Piwa: 275/41

Zloto
Wysłany: 2009-06-08, 01:29    [Cytuj]

Jeśli chodzi o odejmowanie punktów za przegrane obrony...

Na normalny serwer to pomysł absolutnie chybiony (tu gracze oczekują normalnej, klasycznej rozgrywki i nie chcą się irytować kolejnymi czynnikami niezależnymi od nich - wystarczy narzekań na losowość ;) ). Na serwer hardcore - pomysł bardzo dobry (utrudniłoby to bardzo grę co na takim typie serwera byłoby pożądane).
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [WWW]

Khhagrenaxx
teetotaler

Wehrwolf
Lykon
Rycerz
Orzeszko
Piwa: 94/138

Zloto
Wysłany: 2009-07-12, 09:41    [Cytuj]

Dobrze, problem dalej jest...

Czy team przychylił się do któregoś z pomysłów podanych przez graczy? Może sam wymyślił coś nowego?

Jeśli na jedno z powyższych odpowiedź brzmi "tak", to grzecznie się spytam: kiedy? (bo straciłem trochę tych talonów, psia mać ;P )

Phil

-
Piwa: 275/41

Zloto
Wysłany: 2009-07-12, 11:48    [Cytuj]

Na razie nic nie zostało zrobione w tym kierunku.
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [WWW]

Bolivar

brak
Piwa: 94/38

Zloto
Wysłany: 2009-07-12, 12:08    [Cytuj]

Wg. mnie powinno zostać tak jak jest teraz - raz tracisz, raz zyskujesz... taki lekki chaosik ;-)

Niebieskooki

Otto Niebieskooki Vakkos

Piwa: 4/24

Zloto
Wysłany: 2009-07-12, 14:14    [Cytuj]

Bolivar napisał/a:
Wg. mnie powinno zostać tak jak jest teraz - raz tracisz, raz zyskujesz... taki lekki chaosik ;-)

albo taki mały brak chęci do zrobienia czegoś z tym,

Człowiek Barbarzyńca Niebieskooki
Uczeń Turkusowej Szkoły Rycerskiej

GWN

Bolivar

brak
Piwa: 94/38

Zloto
Wysłany: 2009-07-12, 14:38    [Cytuj]

Masz rację - nie chce mi się z tym cokolwiek robić. Po prostu nie widzę najmniejszego sensu dotykać tego bo wg. mnie jest to dobre rozwiązanie.

Walgo

Niziołek
Paladyn
Piwa: 31/41

Zloto
Wysłany: 2009-07-12, 17:21    [Cytuj]

Nie jest to dobre rozwiązanie IMO. Ja bym po prostu do tego zapytania oprocz tego sortowania punktów, które już istnieje, dodał dodatkowo do ORDER BY sortowanie wg ilosci expa postaci (mniej expa - lepsza pozycja). Talony są naliczane o północy i własnie wowczas exp oczywiscie bylby pobierany.

[ ODPOWIEDZ ]