Jak w temacie. Zastanawiamy się jak zachęcić nowych do gry oraz jak nauczyć podstaw gry. Dlaczego by więc nie utworzyć serwera gdzie tury lecą trochę szybciej (2x 3x Xx) każdy ma konto premium, zaś era trwa, dajmy na to dwa tygodnie (albo trochę więcej).
Ot taki luźny pomysł wywołany łykiem porannej kawy.
Hmm, I może taki ogranicznik do, na przykład, lvla 50 (więc chyba wszystkie rodzaje 'cech' będzie można kupić i poeksperymentować, oprócz Anatomii ). Zdobywasz ten poziom i:
"Gratulacje! Osiągnąłeś najwyższy możliwy poziom tutaj, a to znaczy, że wiesz już dość o rozgrywce w Wojownikach, że możesz zacząć rozgrywkę na 'prawdziwym' serwerze, Retro lub s1. Pamiętaj tylko, że panują tam inne nieco zasady - ale z pewnością się do nich przyzwyczaisz. Powodzenia!"
Coś w ten deseń
Ekwipunek minimalistyczny (może z retro?), brak gildii, tylko dwie rywalizujące ze sobą (BiałaSR i CzarnaSR?) szkoły, dla opanowania treningów i Turnieju.
Grupki i Postrachy też niech będą, żeby człowiek mógł je ogarnąć. A limit lvla po to, żeby potencjalny gracz nie wszedł na taki serwer i nie zajęczał "O bożę, on ma 97lvl, nie mam po co grać..."
Ogólnie pomysł popieram
_________________ "Wojna to wojna, a nie cholerne przedszkole."
Best Book evar: "Mistrz i Małgorzata" Michaiła Bułhakova.
I po 2-4 tygodniach stwierdzi: super, już wiem jak grac idę na normalny serwer... ale zaczynać od nowa? Dlaczego nie można przenieść postaci? Dlaczego inni na normalnym serwerze mają już 97 poziom?
Nie widzę w tym tutorialu nic o tym dlaczego np: Berserker nie powinien iść w Zwinność oraz dlaczego taki a taki profit jest dla danej postaci nieprzydatny albo dlaczego Barbarzyńca nie powinien walczyć z Paladynami.
Nie mówię że sam tutorial jest zły, bo ładnie nawet zrobiony (człowiek zawsze lepiej przyswajał obrazki niż czysty tekst), ale opisuje zaiste 'Pierwsze Kroki'.
I dlaczego ty zawsze wszystko zmieniasz na 'nie' 'to jest źle' 'nie będzie tak', Bolivarze? Nawet sam zacząłem myśleć, że ten serwer 'Tutorial' to zły pomysł, kurde
A skoro na innym serwerze rozgrywki są już 'w toku', to co broni takiego 'noobka' przed ponowną zabawą na Tutorialu? Z inną kombinacją rasy/klasy/profitów? Eksperymentami ekwipunku i "co się stanie jak nie będę w szkole?" Próbą zrobienia tej samej postaci, ale tym razem starając się przegrać jak najmniej? (to tylko przykłady).
Problem 97% ludzkości polega na tym, że nie czytają tego typu rzeczy*, tylko oczekują że będą wiedzieli intuicyjnie co zrobić. Prawdopodobnie dlatego w wielu grach jest taki bardziej interaktywny tutorial naprowadzający krok po kroku co zrobić.
(właściwie: w opcjach nadal jest do wyboru "tryb dla początkujących"; daje to to coś w ogóle? powinna być jakaś latająca ramka, która wypisuje to, co należy zrobić, do czego jest dana strona itp.; oczywiście zdaję sobie sprawę że w obecnym stanie teamu na za dużo liczyć nie mogę, ale to tylko tak niezobowiązująco sobie gadam)
I dlaczego ty zawsze wszystko zmieniasz na 'nie' 'to jest źle' 'nie będzie tak', Bolivarze?
Dlatego, że widzę konieczność przez kogoś wykonania pracy (postawienie nowego serwera, zmiany w kodzie, zmiany w ustawieniach, itp.) która nic nie da.
Poza tym mam prawo do negowania tego co chcę - możesz mnie zawsze dodać do osób ignorowanych i nie będziesz czytał moich wypowiedzi.
Cytat:
Problem 97% ludzkości polega na tym, że nie czytają tego typu rzeczy*, tylko oczekują że będą wiedzieli intuicyjnie co zrobić.
Cóż, dlatego pozostałe 3% ludzkości ma lepiej - potrafi więcej osiągnąć i zna swoje prawa.
Kiedyś był plan flashowych filmików z tutorialem. Po prostu zgranie do avi i przerobienie tego co jest na ekranie. Jednak brakowało zasobów ludzkich do tego... wiem, wiem można poprosić gracz, ale po tym jak był prowadzony http://poradnik.wojownicy.info widać, że to nie ma sensu.
_________________ Powoli składam klocki z których zbuduję wieżę i jako wiekowy człowiek spojrzę z niej na świat.
I dlaczego ty zawsze wszystko zmieniasz na 'nie' 'to jest źle' 'nie będzie tak', Bolivarze?
Dlatego, że widzę konieczność przez kogoś wykonania pracy (postawienie nowego serwera, zmiany w kodzie, zmiany w ustawieniach, itp.) która nic nie da.
A jak Team da komuś z zewnątrz kod by zrobił wszystko za nich, oprócz miejsca na serwerze? Przeszedłby taki pomysł?
Coś czuję, że nie bardzo
Bolivar napisał/a:
Poza tym mam prawo do negowania tego co chcę - możesz mnie zawsze dodać do osób ignorowanych i nie będziesz czytał moich wypowiedzi.
Jedyną osobą którą na tym forum 'zignorowałem' był Ksawersis, i chyba każdy wie dlaczego Nigdzie nie napisałem, że nie masz prawa negowania czy posiadania własnego zdania, więc proszę, bez fochów
Bolivar napisał/a:
Cytat:
Problem 97% ludzkości polega na tym, że nie czytają tego typu rzeczy*, tylko oczekują że będą wiedzieli intuicyjnie co zrobić.
Cóż, dlatego pozostałe 3% ludzkości ma lepiej - potrafi więcej osiągnąć i zna swoje prawa.
I dlatego 97% ma być traktowana gorzej? Rozgrywka dla nich ma być trudniejsza?
Właśnie dla nich miałby powstać 'Serwer Tutorial'.
Dlaczego taki poradnik były przede mną skrywane!? Gdzie był ten magiczny guzik z odnośnikiem, że go nie widziałem? Czy może to kolejna atrakcja dla tych, co 'wchodzą na forum/blog a nie tylko grają'?
Poza tym: Dział propozycje, temat jest - ja tylko poddaje swoje uwagi/idee odnośnie pomysłu Kalama. Nie widzę nigdzie przyczepionej kartki "Ej, to jest zajefajny pomysł i musicie go zrealizować!"
A właśnie, co do Serwera Tutorial: Można by jeszcze zrobić tak, by trwał 1 miesiąc. O ile się nie mylę, różnica czasowa między S1 a Retro to trzy miesiące, więc akurat na trzy ery Tutoriala. Może jeszcze z jakimś 'tygodniowym' wyprzedzeniem, tak żeby ci co załapali nieco szybciej zdążyli na start serwera normalnego.
@Fayl: O ile się nie mylę, ten 'tryb dla początkujących' to małe wiadomości 'in-game' prowadzące cię za rączkę przez pierwszych kilka poziomów. Mogę się mylić, dawno tego nie widziałem
@Fayl: O ile się nie mylę, ten 'tryb dla początkujących' to małe wiadomości 'in-game' prowadzące cię za rączkę przez pierwszych kilka poziomów. Mogę się mylić, dawno tego nie widziałem
Zawsze miałem to włączone i nigdy tego nie widziałem.
Każdy zaczynając jakąś nową grę popełnia błędy, nie pomogą tutaj żadne poradniki, bo nawet te najbardziej precyzje i dokładne odstraszą swoją objętością. Więc myślę, że nawet te 3% ludzkości raczej w pełni nie skorzysta z zamieszczonych instrukcji. Ot gry uczymy się grając, a żeby chcieć w coś grać trzeba coś w tym wirtualnym świecie znaczyć - w końcu po coś te rankingi są.
Gracz nowy na zwykłym serwerze, wspomnianymi wcześniej błędami się zniechęci tym bardziej że rozgrywka jest długa, zaś opcji innych, zaludnionych i świeżych serwerów nie ma. Dodatkowo coś co ma pewne ograniczenia typu: "możesz popatrzeć ale nie dotknąć" zachęca to udziału w trybie normalnym, a tak by się stało z racji choćby: braku wojen, braku organizacji, braku możliwości kupna sprzętu w kompleksowym i jeszcze pewnie kilku innych.
Dodatkowym wabikiem byłoby choćby to: "Kurcze schrzaniłem postać, ale to nic restart już za tydzień, teraz wiem już co robić"
Ja bym może najpierw zaczął od wykreowania nowego teamu
Ale coś takiego musi wyjść od strony teamu, bo jak dotąd nie słyszałem by był on zainteresowany 'rekrutacją'. Inna rzecz że jeszcze musiałby się znaleźć ktoś chętny, co też prawdopodobnie nie byłoby tak łatwe. ;)
Emilka, ja wiem że Khere może i nie błyszczy na forum, ale swoją robotę w teamie robi jednak stale i bez narzekania
Ale niezaprzeczalnie ktoś znający się na programowaniu mógłby się przydać chyba^^
_________________ Nigdy niczego nie zapominały. Nigdy nie cofały raz ofiarowanej przyjaźni. I nigdy nie przestawały nienawidzić, jeśli kogoś lub coś znienawidziły.
Nie mozemy zrobic rekrutacji. Nie mozemy nikomu nowemu dac dostepu do kodu bo z tego co wiem nie mamy do tego prawa Pewnie, ze programista by sie przydal. Ja sie 10 razy zabieralem za przestudiowanie tego co mamy i 10 razy sie zniechecilem. Po prostu nie znam sie na tym dostatecznie dobrze zeby sie polapac. W zwiazku z tym ograniczylem sie tylko i wylacznie do obslugi serwera i jakichs drobnych grzebanek na bazie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum