Forum Lotharis Strona Główna

Ogłoszenie 

DISCORD a co mi tam...

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowy projekt news #5.
Autor Wiadomość
Phil

-
Piwa: 275/41

Zloto
  Wysłany: 2015-11-08, 19:41   Nowy projekt news #5. [Cytuj]

Czołem wojownicza braci!

Minęły dwa tygodnie od ostatniego newsa, więc zgodnie z obietnicą, mamy dla Was kolejną garść informacji. Przyznajemy się od razu na wstępie, że przez ten okres nie poczyniliśmy żadnych gigantycznych postępów z grą, ale chcemy też podkreślić, że prace wcale nie ustały, a jedynie nieco zwolniły tempo (niestety, to proza życia tworzenia gier w wolnym czasie). Mamy też bardzo dobrą wiadomość, na którą zapewne już od jakiegoś czasu czekacie. Jednak wszystko po kolei. Zacznijmy od tego, czym się ostatnio zajmowaliśmy.

Obecnie nie implementujemy już żadnych dużych, nowych funkcjonalności. Skupiamy się na dopracowaniu interfejsu pod kątem wygodnego użytkowania i estetyki. Uzupełniamy brakujące elementy, szukamy błędów. Jedyną większą funkcjonalnością jaka nam pozostała do dodania, to biblioteka tekstów o świecie Seavranu.

Jeśli zaś chodzi o nasze następne plany, to:
W najbliższym czasie, Ralz planuje gruntownie dopieścić sztuczną inteligencję odpowiadającą za poczynania gracza komputerowego. Ten etap będzie niestety dość czasochłonny, ze względu na fakt, że każda zmiana będzie wymagała przetestowania rezultatów, które w jej następstwie powstaną. Wiąże się to ze żmudnym śledzeniem zachowań AI i ich dokładnym analizowaniu.

Będąc przy tym temacie, myślę, że warto nadmienić jeszcze nieco na temat gracza komputerowego. Otóż, będzie on miał różne charaktery i w zależności od nich, będzie się w różny sposób zachowywał. Np. AI o charakterze "berserker", będzie bardzo agresywna i dość wroga wobec wszystkich innych graczy. Z kolei gracz komputerowy o charakterze "tchórz", będzie postępował bardzo ostrożnie i zachowawczo, atakując przede wszystkim tam, gdzie będzie miał druzgocącą przewagę.

Przede mną zaś, stoi duże wyzwanie artystyczne, ponieważ jestem w toku tworzenia wielkoformatowej grafiki na ekran powitalny, która, jak mam nadzieję, będzie cieszyć oko każdego fana świata Seavranu, za każdym uruchomieniem naszej gry. A przynajmniej, taki ambitny cel mi przyświeca. Ocenicie sami... już niedługo.

I ten akcent sprowadza nas do na koniec do wspomnianej we wstępie długo oczekiwanej informacji, która zapewne wszystkich ucieszy. Dotarliśmy do etapu prac, który pozwolił nam ustalić datę premiery (wersji alpha) naszego projektu. Nie jest to data odległa, ale zapewni nam jeszcze wystarczająco czasu, by móc spokojnie i bez nerwów poddać nasze dzieło ostatnim szlifom. A zatem:

Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, naszą grę opublikujemy jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia, czyli już za nieco mniej niż półtora miesiąca. O ile nie zdarzy się żaden kataklizm, będziecie mogli wypełnić sobie część świąteczno-noworocznego czasu wolnego, rozrywką przy nowej grze w świecie Seavranu, który wielu z Was, podobnie jak my, wspomina z nieskrywaną nostalgią.

Następny materiał dla Was najprawdopodobniej przedstawimy znów za dwa tygodnie.

Pozdrawiamy wszystkich serdecznie,
Phil & Ralz
 Autor postu otrzymał 4 piw(a)
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [WWW]

Więcej szczegółów
Wystawiono 4 piw(a):
Irmo, Talphion, Haspen, Kherehabath
Emilka
Community Manager
Księżycówka

Valkiria Dinn
Elf