W związku z tym że max liczebność w gildii ma nie przekraczać 25 członków czy nie należałoby zwiększyć wachlarza możliwości treningowych? Gildie mogą być zróżnicowane poziomowo więc przydałoby się żeby każdy członek miał szanse na terning. Bo inaczej wiekszość zalegnie w szkołach i będzie lipa.
Mi to sie średnio podoba, może dlatego że dochodzi element MYŚLENIA.
Jak gildia ma 25 osób, to będzie trzeba dbać o to, aby poziom był równy. Gildia albo moze mieć stały skład i będzie trzeba pomyśleć, czy napchać gildie do pełna i ryzykować brakiem wsparcia od sojusznika, kiedy wroga gildia ugada się ze swoim sojusznikiem i na czas wojny zaatakuje odpowiednia mieszanka klas.
Zawsze było tak, ze jak ktoś nie klikał i spadał na dno gildii, to nie miał z kim trenować. Tak było nawet w gildiach z 50 osobami. Zmusi to mistrza do jakiejś kontroli aby każdy ładnie lvlowal, oraz do wyrzucania niegrających i zastępowania ich aktywnymi.
Byc może niektóre gildie otworzą akademie dla graczy z niskimi poziomami, bo nie ma jak dogonić tych z topu. A jak ktoś będzie miał średni lvl a np: gildia-centrala trzyma wolne miejsca na ew. wojnę/sojusznika na alchemizacje, to nie widzę problemu aby sobie przeszedł do akademii/sojusznika i potrenował. Może wydaje się to skomplikowane, ale jak ktoś wyjedzie i go tydzień nie było, to ponosi pewne konsekwencje odstawania z poziomem. Tu ni chodzi o liczebność. Zawsze najniższe lvle będą miały problemy z treningami. A topka i sprzęt na retro są takie, ze palkiem mając 20-25lvli różnic oprócz mnicha to każdego zgnieciesz.innych klas tyczy się to również.
Ja mam inne pytanie, odnośnie kwater. Na start gildia ma 3 wolne miejsca, kwatery dają dodatkowe 5. Aby wywołać wojnę, potzreba 5 poziomu kwater. Więc na 5 poziomie gildia ma 25+3miejsca, więc 3 miejsca się marnują. dochodzą również koszary, dające 10%. Czy nie dałoby się zmienić tego progu z 5poziomu na 4? na czwartym jest 20+3 miejsc, zaś te 10% daje 2,3 dodatkowych miejsc. razem 25.3. Takie moje małe spostrzeżenie
No wiesz retro jest serwerem która ma być przyjemnym klikadełkiem dla tych co nie mają zbyt dużo czasu prawda!? Więc dla czego utrudniać ludziom te treningi i komplikować grę?
Azer twoja opinia ferowałaby tylko tych z topu a te gildie które mają mieszane składy były w ciemnogrodzie. Moim zdaniem gra ma sens kiedy łączy w gildie kumpli którzy się lubią, którzy czują swój klimat a przy okazji mogą sobie pomagać w a nie tych tylko co umieją grać bo szybko stanie się nudna. Moja propozycja przede wszystkim będzie mogła pomóc tym z niższym lvlem a nie tym z olimpu.
No wiesz retro jest serwerem która ma być przyjemnym klikadełkiem dla tych co nie mają zbyt dużo czasu prawda!? Więc dla czego utrudniać ludziom te treningi i komplikować grę?
Jak człowiek chce iść do gildii, to widzi jacy ludzie są w tej gildii, zaś mistrz decyduje, czy go przyjąć czy nie.To mistrz jest osobą która ma więcej czasu i po klikaniu zajmuje się gildią. Jak wszędzie, coś za coś. Jak chcesz mieć treningi i bić regularnie poziomy, to po dobiciu do wysokiego poziomu w szkole, jak już zabraknie sparingpartnerów, wybiera sobie gildie. A już od niego zależy, jaka gildia się mu podoba. Im głębiej w las, tym więcej drzew, ale nie jest to i tak puszcza z questami, wypadajkami itp. To kto jest w gildii itp o tym decyduje mistrz jak przyjmuje. jak idziesz rycem do gildii gdzie 90% to paladyni to musisz się liczyć z tym, ze będzie problem z treningiem. Top zawsze będzie faworyzowany, bo to top. A jak ktoś ma ten średni lvl, to po dołączeniu do topowej gildii będzie na samym dole. I większy zakres nic mu nie da, bo i tak wyższe lvle go zjadą.
Dlatego mówię o tym, ze taka topowa gildia może sobie zrobić akademie, gdzie będzie trzymać średniaków. A to zajmuje czas mistrzowi i osoba które mają czas. A nie osobie, która chce tylko poklikać.
Gildia kumpli? Aaa tak, kolesie z BG kontra kolesie z GWN vs PMC i GK. To są gildie kumpli teraz. jak robi sobie gildie 3 nowych ludzi, kumpli, to ze "starymi" kumplami nie wygrają. I będą sobie siedzieć we trójkę. Po to znalazłem nowe osoby i po to będą nowe gildie, aby szło się do gildii, a nie do BG pod inną nazwą i kolorem.
I po to teraz bawię się rada seavranu i kończę ją, aby sobie taki Olimp nie robił wjazdu na słabsze gildie, bo ta ma pełny skład tylko że z niskimi lvlami.
Więc zwyczajnie niższe lvle idą do gildii gdzie sa podobne lvle, lub ida do akademii zrobionej przez te topowe gildie.
I na koniec. Przeczytałem jeszcze raz. Wachlarz treningowy? ale co konkretnie? Bo się produkuje a sam nie wiem nad czym.
Ja tak się zastanawiam nad wprowadzeniem czegoś co już kiedyś było. Czyli sojuszy. A w ramach sojuszu... wspólne treningi ;-) Ale najpierw musiałbym porozmawiać o tym z Bolivarem.
Mówiąc "zwiększyć wachlarz treningowy" miałem na myśli ustawić możliwości treningowe tak aby można było trenować z wyższymi lvlami niż do tej pory i odwrotnie.
Mówisz że rycek w stadzie palladynów nie ma szans na trening ale przyznam szczerze że, nie spotkałem się jeszcze z taką gildią, spotkałem się raczej z takimi gdzie klasy były zróżnicowane jak i poziomy postaci były bardzo różne. W takich gildiach gdzieś do około 100 lvla zapewne gracz słabszy będzie miał problem zwycięstwa z postaciami które mają wyższy poziom ale potem kiedy cechy klasowe dojdą do głosu, ten co jest niżej a ma właściwą klasę i prowadzi ją przyzwoicie będzie mógł więcej expa dostawać. Za to ten mistrz co jest wysoko w poziomie a posiada w gildii mało osób chętnie przyjmie tego słabszego bo będzie miał z kim trenować albo sam albo w związku z tym że ktoś na nim zatrenuje on dostanie odsetek expa.
Więc myślę że mój pomysł bardziej będzie sprzyjał gildiom mniejszym a kolosom nie będzie przeszkadzał.
52 BłSR
136 BoSR
41 TSR
30 GWN
15 GK
14 Nocni Zwiadowcy
i dwie gildie po 1-2 osoby
Jak widać jedynie GWN przekroczył magiczną liczbę 25 osób w gildii. Jeżeli jednak będzie tyle osób i organizacji to pewnie limit zostanie zwiększony, np. do 30 osób.
_________________ Powoli składam klocki z których zbuduję wieżę i jako wiekowy człowiek spojrzę z niej na świat.
Boliwar mi nie chodziło w tym temacie żeby zwiększać max limit członków gildii ale o to żeby dać większą rozpiętość tych widełek treningowych co do poziomu.
I tak pewnie powstanie parę gildii i ci którzy się nie dostaną pewnie przestaną w ogóle grać,ewentualnie założą własną ale kiedy po paru dniach nie będą widzieli tłumów pod swoimi bramami tez dadzą sobie spokój.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum