Spokojnie - literówki są sukcesywnie usuwane. Niestety mieliśmy awarię SVNa i cześć pracy poszła się kochać... na szczęście tylko ta z ą, ś, ę, ż, ć, itd. ;-)
_________________ Powoli składam klocki z których zbuduję wieżę i jako wiekowy człowiek spojrzę z niej na świat.
nie chce zakladac osobnego tematu, ale czy też na początku wyświetlało się wam, że macie broń i zbroję? Mnie się to po kilku minutach dopiero zmienilo...
Nie. Pre-era zaczęła się o 20:00. Rejestracja kont i tworzenie postaci też się do niej zalicza. Natomiast rozgrywka rozpoczęła się o 23:00, zgodnie z zapowiedzią.
Tu jest ból... jeżeli dobrze pamiętam to te ilości są pobierane z bazy (czyli ja dodam kolejnego stworka to zmiana nastąpi z automatu)... Jak to powinno być? Postrachów/chy?
_________________ Powoli składam klocki z których zbuduję wieżę i jako wiekowy człowiek spojrzę z niej na świat.
Bolivarze, jestem przekonany, że "23 postrachy". Jak dojdzie do 25 to będzie można wrócić do "postrachów".
A skoro to jest z automatu, to nie można tego zrobić tak, żeby rozróżniał on formy gramatyczne?
Z Postrachami nie musi być błędu, jeśli 23 czytamy jako "dwudziestu trzech Postrachów", błąd natomiast tkwi w "potworach", więc nie doszukujcie się na siłę błędów literowych tam, gdzie je można logicznie wyjaśnić.
Skąd takie stwierdzenie? Nie jestem polonistą, ale na zdrowy logiczny pomyślunek Postrachy pisane z wielkiej litery stanowią odrębną grupę, a potwory to nazwa ogólna tycząca się wszystkiego co biega po serwerze (i nie jest koloru Błękitnego ), tak więc zdanie to można przeczytać:" Czeka na ciebie aż tysiąc dwadzieścia trzy potwory do pokonania, w tym dwudziestu trzech Postrachów".
" Czeka na ciebie aż tysiąc dwadzieścia trzy potwory do pokonania, w tym dwudziestu trzech Postrachów".
I tu się nie mogę z Tobą zgodzić. Powinno być albo:
1. Czekają na Ciebie aż tysiąc dwadzieścia trzy potwory...
albo
2. Z "czeka na Ciebie" właściwie nie da się zbudować poprawnego zdania. Najwyżej może być zdanie: Tysiąc dwadzieścia trzy potwory czekają, byś je pokonał. Między nimi znajdziesz dwudziestu trzech Postrachów.
Aczkolwiek co do tych Postrachów, to należałoby ustalić czy są one jednej płci, jeśli tak to jakiej. Jeśli są to same samce to będzie to "dwudziestu trzech Postrachów". Jeśli jest to grupa mieszana, albo same samice to będą to "dwadzieścia trzy Postrachy".
P.S. Dlatego liczebniki powinno zapisywać się słownie, a nie liczbowo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum