Forum Lotharis Strona Główna

Ogłoszenie 

DISCORD a co mi tam...

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Phil
2009-05-26, 11:19
Wojna między GWN, a BG
Autor Wiadomość
deshong
Błękitny Palladyn

Niziołek
Paladyn
Stary Palladyn
Piwa: 27/22

Zloto
Wysłany: 2009-05-26, 08:57    [Cytuj]

mamy i królika i i kotka i gołąbka w kapeluszu i wszystko jest super :P

Koniaku masz wiele racji w tym co mówisz. Taki system jest dobry.

Ja osobiście wysnułbym inny pomysł, zaraz go rozwinę:
1 Zabronić przechodzenia miedzy Gildiami
2 Niech Gildie będą mogły zawierać oficjalne sojusze ( mechanice a nie tylko na forum), np. gildia x gildia y i gildia z tworzą sojusz xyz i niech będzie to widoczne dla wszystkich
3 w wojnach jak to nazwał koniak rozbujniczych niech będzie można wzywać na pmoc sojuszników którzy również będą mogli walczyć w tej wojnie (czyli jeśli zostanie znienacka zaatakowana gildia x to żeby gildie y i z też mogły włączyć się do wojny i to jako cale gildie)
4. danie możliwości walki sojusz na sojusz

KoniAK
Błękitny Chomik

Random
Berserker

Piwa: 40/12

Zloto
Wysłany: 2009-05-26, 10:55    [Cytuj]

deshong, Tylko że to co Ty proponujesz to jest o wiele trudniejsze do wprowadzenie rozwiązanie sytemowe, niż to co ja napisałem. Zanim cokolwiek się zapoprpoponuje, należy pomyśleć o tym, ze ktoś to musi napisać i wprowadzić. Poza tym ja widze w tym wszystkim wiele luk.

1. Jak to zabrobić przechodzenia. Nie podoba mi się gildia, to mam w niej siedziec do końca ery? pierwszy minus
2. Gildia X robi sojusz z gildią Y, gildia Y z gildią Z, ale gildia X nie ma szojuszu z gildią Z. Jak pokazać ten sojusz? Inna sprawa, to co jeśli jakaś gidlia by miała sojusze z większością serwera? Luźne pomysły można rzucać z rękawa, a ty nie podałeś konkretów, takich jak ograniczenie ilości sojuszy i ine takie.
3. Gildia Z zatakowałą gildie X. Gildia Y ma sojusze z obydwoma gildiami to co robi? Walczy po obu stronach? Inna sprawa, to jest to rozwiązanie bardzo faworyzujące obrońcę... Po co gildia ma rozbudowywać koszary i przyjmować ludzi, skoro można siedząc na rzyci w swojej gildyjce widzieć wojnę sojusznika... Dalej, co taki system przewiduje w sytuacji, gdy gildia A pomaga gildii B w sojnie z gildią C, a w tym czasie gildia D atakuje na gildię B? Wojna na dwa fronty? Gildia A ma wojnę z gildią C i pomaga z gildią D, a gildia B ma wojnę z gildią D a pomaga z gildią C? Za wiele luk ma taki system, i jest za skomplikowany...
4. I kto w przypadku przegranej traci? Wszyscy po równo? Czyli większy ma chronić słabszego, ale w przypadku wojny sojuszniczej to mniejszy ma być kulą u nogi większego?

Po pierwsze, system wojen musi być dostosowany do systemu gry. Obecny system jest raczej stworzony pod samotne gildie, i nie przewiduje za bardzo sojuszy, i całkiem dobrze, bo co to ma znaczyć? gwn atakuje BG, a sojusznik z GK nie ruszając rzyci ze swojej górskiej wioski, powie sobie a chyba pójdę i zablokuję tego tam kilkaset ryw dalej woja który naciera na mury mego sojusznika... Jak napisałem, system jest za skomplikowany i nie dostosowany do obecnych realiów...

Vitriol

Vissthal Ingreholm
Ork
Najemnik
Piwa: 25/12

Zloto
Wysłany: 2009-05-26, 11:20    [Cytuj]

Heh, ile ciekawych rzeczy się można naczytać, nawet o własnej gildii ;P . Niemniej muszę pogratulować GWNowi - w końcu zaczęliście myśleć bardziej strategicznie i obserwować całość wydarzeń. Nie wiem kto w waszym planie maczał palce, ale wpływ pewnych... hmm... konkretnych osób narzuca mi się niemal mimochodem. W sumie to dobrze wiedzieć, że jest ktoś nieźle kombinujący po drugiej stronie... trzeba się mieć ciągle na baczności. W każdym razie moje uznanie.

Jeśli chodzi o płacze BG - nie powinniście mieć do tego prawa. Narzekają wasi sprzymierzeńcy, którzy utknęli w tej śmiesznej wojnie na ponad tydzień? Popatrzcie sobie na listę fragów. Kto ich najwięcej zdobył? "Oryginalni" członkowie BG? Ooooj, chyba nie. Gdyby nie Zakon i GK wojna trwałaby może ze 3 dni. Nie narzekajcie więc, tylko się cieszcie, że macie takich sojuszników. Swoją droga Emil, powinieneś krócej trzymać swoich wojów, bo trochę za dużo krzyczą, a za mało walczą...

Switek
Górski Weteran

Mały Głód
Niziołek
Mnich
Piwa: 12/11

Zloto
Wysłany: 2009-05-26, 11:40    [Cytuj]

Mnie wkurza w tych wojnach to też jeśli sie jakaś przeciagnie a pało sie na pocżatkju to cąły czas sie jest martwym a nie leczy sie :> ......
Znaczy po padnięciu już nie powinno sie brać udziału w wojnie ale leczenie powinno być :> ...
Bo teraz strach iśc pomóc sojusznikom :> jesli sie zginie wojna sie przeciągnie a ktoś zaatakuje gildie macierzysta :> ......
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [E-mail]

Phil

-
Piwa: 275/41

Zloto
Wysłany: 2009-05-26, 11:55    [Cytuj]

deshong, może kiedyś pojawią się sojusze i dyplomacja, tak jak było to w V erze. Póki co wojny pozostaną względnie proste, bo takie miały być (alternatywą byłby ich brak)
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM] [WWW]

Azareus
Zasłużony dla Rivangoth

Brak
Piwa: 193/62

Zloto
Wysłany: 2009-05-26, 12:45    [Cytuj]

To ja walne ostatnie sprostowanko ;p

Pomoc HSP? jaka pomoc? te 5 czy 6 osób co przyszło to byli członkowie BG są, zaś dwaj turkusowi byli chyba wcześniej w zakonie czy GK. Wiec jakby to powiedzieć, skruszeni ;p

GG nie było w pełni sprawne. Z ich członków tylko 3 - 5 skorzystało na błędzie z pełnym hp ;p

Co do płaczów. jeżeli w gildia płacze nad wojną, to powinno tu być sporo więcej ludzi ;p Nie uogólniajcie ze BG płacze bo wojnę przegrała. Nie podoba się to dwóm, trzem góra czterem osobom, więc nie jest to oficjalne stanowisko BG ;p Jeśli uważacie że sprzeciw jednej osoby, przykładowo, to zaraz jest wizerunek całej gildii, to ja na tej samej podstawie, czytając sb GWNu, mogę stwierdzić ze kulturą dorównujecie ZL z V ery, a tego byście nie chcieli bo obrażało by to ludzi na poziomie ;p

Więc nie gadać że cala BG płacze ;p Bo ja ze swojej strony gratuluje taktyki i emocji podczas ponad tygodniowej batalii ;p

Kristov

Kristov
Człowiek
Szermierz

Zloto
Wysłany: 2009-05-26, 21:46    [Cytuj]

Jeśli chodzi o zdobywanie punktów to moim zdaniem powinny być przyznawane za różnicę leveli między walczącymi. Przy wygranej słabszego wojownika różnica punktów mnożona przez 2 powiedzmy. Jeśli obrońcy nie będzie to wszystko zostanie jak teraz. Takie rozwiązanie też pomogłoby nieco przyspieszyć wojnę
Postaw piwo autorowi tego posta [Profil] [PM]

beoulve

Amar
Ork
Szermierz
Postawił 2 piw(a)

Zloto
Wysłany: 2009-05-27, 01:46    [Cytuj]

A propos, Kristov, ale miałem farta, że byłeś ranny ;P

Alabarcer

Piwa: 4/5

Zloto
Wysłany: 2009-05-28, 07:49    [Cytuj]

Co by było gdyby wprowadzili punkty za obronę.
http://www.grapheine.com/...949683dc8a.html

Drizzt

Zloto
Wysłany: 2009-05-29, 09:53    [Cytuj]

GWN = złe
BG = dobre

hehehehe

Valsandrios

Val
Postawił 1 piw(a)

Zloto