Ja jak byłem w podstawówce to się dziwiłem co nie tak z tym komunizmem jest. Posiadanie wszystkiego wspólnie, dzielenie się wszystkim sprawiedliwie, brak pięniędzy(bo po co). Więc sobie myślałem, że w założeniu to super sprawa
A co do Szwajcarii, to jak na razie rządzi tam SVP, która uchodzi tam za najbardziej prawicową A tu ciekawy link
A jednak Bismarck, pofyrtało mi się z czymś innym.
Eli, link ciekawy (tylko czekać aż wyrażenie "cyganić" stanie się przestępstwem karanym infamią ), ale dlaczego bujasz się po jakichś anarchistycznych portalach, prawy człowieku?
Bo nikt tak barwnie nie opisuje nas, prawych ludzi, jak fanatyczni lewacy. To co ja bym określił jako normalne, to oni rozdzierają szaty, lamentują. "Gwałt na fundamentalnych prawach człowieka! " , "sianie nienawiści" itp.
Generalnie można się pośmiać
Na stronkę trafiłem przypadkiem, szukając czegoś o SVP. Wybrałem, co uznałem za najciekawsze
A mnie tam wiele obchodzi jakiś Rozbrat Musiałem w guglach wklepać, żeby w ogóle się zorientować o co chodzi. Chodzi o ten squat w Poznaniu co chcą go rozebrać? Jeśli tak, wróć do zdania nr1. Jeśli nie... odczekaj 10 sek. i wróc do zdania nr 1
Caus, Poznań to nie cały kraj, równie dobrze mógłbyś się spytać Warszawiaka Elasharra co sądzi o planach zmiany nazwy ul. gen. Świerczewskiego w Kietrzu (w województwie opolskim)... Też Polska, a jednak trudno znać każdą sprawkę
Przede wszystkim trzeba myśleć lokalnie, a w ogólniejszej perspektywie krajowo. Jeśli ktoś nie jest mieszkańcem Poznania, nie głosuje w tamtejszych wyborach i nie ma żadnego wpływu na to co się tam dzieje, to skąd w ogóle pytanie takie jak tamto?
No wiesz tarcza antyrakietowa, też nie jest w Krakowie, tak samo jak stocznia gdańska, jak obrady sejmu itd itd - a jednak się temu czasem przyglądam - pewnie tak jak Ty.
Są sprawy lokalne wagi państwowej. Po prostu chciałem wiedzieć czy jesteście za mieszkaniami i centrum kultury dla polaków, czy za własnością prywatną.
Oto moje wyniki:
Wolność gospodarcza: -20
więcej od 10.1% uczestników testu
Tradycjonalizm:30
więcej od 76.7% uczestników testu
Wolności obywatelskie:44
więcej od 83.2% uczestników testu
Najbliższa Ci ideologia to: Konserwatyzm
Konserwatyzm jest ideologią, w której założeniach na pierwszym miejscu znajduje się obrona obecnego ładu i poszanowanie dla tradycji. Konserwatyści w swoich działaniach wykazują dążenia do umacniania wartości tradycyjnych, takich jak religia, naród, państwo, rodzina czy własność prywatna. Co istotne, konserwatyzm nie uznaje "jedynych słusznych założeń" - dla konserwatystów to, co może być dobre dla jednego społeczeństwa, nie musi sprawdzić się w drugim.
Partie posiadające frakcje konserwatywne: Prawica Rzeczpospolitej, Liga Polskich Rodzin, Prawo i Sprawiedliwość, Platforma Obywatelska, Polskie Stronnictwo Ludowe
Oto Twoje wyniki:
Wolność gospodarcza: 100
więcej od 97.6% uczestników testu
Tradycjonalizm:-19
więcej od 16% uczestników testu
Wolności obywatelskie:65
więcej od 96.1% uczestników testu
Najbliższa Ci ideologia to: Libertarianizm
Oto Twoje wyniki:
Wolność gospodarcza: -40
więcej od 5.6% uczestników testu
Tradycjonalizm:-18
więcej od 16.7% uczestników testu
Wolności obywatelskie:-5
więcej od 16.2% uczestników testu
Najbliższa Ci ideologia to: Komunizm (stalinizm)
Komunizm jest ustrojem totalitarnym, opartym na naukach Karola Marksa, Fryderyka Engelsa i Włodzimierza Lenina. System ten neguje własność prywatną, zwłaszcza środków produkcji. Komuniści głoszą walkę klas, mającą doprowadzić do stworzenia społeczeństwa pozbawionego podziałów ekonomicznych (bezklasowego) i etnicznych, co nazywane bywa "sprawiedliwością społeczną". Jest to najkrwawszy ustrój totalitarny w historii ludzkości, odpowiedzialny za około 100 milionów ofiar.
Cytat:Kim jest komunista? Jest to ktoś, kto czyta Marksa i Lenina. A jak nazwać antykomunistę? To ktoś, kto rozumie Marksa i Lenina. - Ronald Reagan
E tam tylko 100mln ofiar co tak mało
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum