To moze i ja dorzuce swoje trzy grosze... ale ostrzegam, ze gustuje w bardzo dziwnym przedziale filmowym... od kompletnie porabanych komedii, po dziwnie ciezkie i czasem absurdalne filme... pomijam czesto tradycyjny srodek... ;)
Preferuje gatunik: Sci-Fi, Horror, Komiedia ;)
Nie podaje tytulow nowych filmow, raczej starsze... bo te najlepiej mi ocenic z perspektywy czasu (choc rok niech minie, zeby przetrawic).
Na poczatek duet:
But Manitou
oraz
Gwiezdne jaja: Część I - Zemsta Świrów
Oby dwa filmy z pogranicza absurdu i kompletnie powalonego humoru... i do tego tego samego rezysera... to zreszta widac... Filmy OBOWIAZKOWO nalezy ogladac z polskim dubbingiem... Jak 95% dubbingow to straszne ujmy dla filmow, to w tym przypadku mamy do czynienia z prawdziwymi 'arcydzielami'. Filmy wymagaja wysokiej tolerancji na temat 'rozowych chlopcow', ale jak ktos nie ma uprzedzen i potrafi sie z tego smiac... to ubaw murowany.. ;)
Link:
http://www.filmweb.pl/f10...sta+Świrów,2004 http://but.manitou.filmweb.pl/
Event Horizon
Dla mnie kultowy film.. ciezko go wlasciwie opisac... powiem tylko, ze warto.
Film odpowiednio mroczny i dajacy do myslenia... do tego potrafi przestraszyc. Film ciagle siedzi mi w pamieci mimo lat ktopre minely... (podobnie jak "martwica mozgu", ale to calkiem inna bajka i inne powody... blech... ;P)
Jesli ktos nie widzial - absolutnie polecam! Co prawda lecial w telewizji z kilka(nascie) razy, wiec ciezko bylo go ominac, ale jesli ktosc mimo wszystko nie mail przyjemnosci... 'Obcy' wymieka. ;)
Specyficzny film... napewno nie przypadnie kazdemu do gustu. Nie jest 'straszny' w zadnym tego slowa znaczeniu ... ale za to ciagnie za soba warkocz tajemnic i niedomowien... Film nalezy ogladac z spora doza skupienia... ale i tak ciezko jednoznacznie podsumowac cala fabule.
Osobiscie bardzo bym chcial go zobaczyc na wielkim ekranie...
Od siebie mogę polecić kilka filmów reżyserowanych przez Kevina Smitha, takich jak:
Dogma
W pogoni za Amy
Sprzedawcy
Sprzedawcy 2
Jay i Cichy Bob kontratakują
Szczury z hipermarketu
Humor miejscami wulgarny i skatologiczny... po prostu wszystko co śmieszy mnie najbardziej ;-)
Ja ostatnio oglądałem Spotkania na krańcach świata Herzoga i jestem w absolutnym szoku. Niby film dokumentalny, ale osoby z którymi rozmawia, sposób prowadzenia narracji, motywy jakie uznał za warte pokazania... ech No i można się dowiedzieć co jest trzymane dokładnie na biegunie południowym, i zobaczyć pingwina, który oszalał, i..., i..., i...
Przypomniało mi się, gdy czytałem temat o książkach godnych polecenia - są już ekranizacje paru powieści Pratchetta, oczywiście ze Świata Dysku. Są to adaptacje telewizyjne, ale naprawdę przyzwoitej jakości, wyemitowane na Sky One.
Jak na razie ukazały się Hogfather (Wiedźmikołaj) i The Colour of Magic (połączone: Kolor Magii i Blask Fantastyczny).
Następne w kolejce jest Going Postal (Piekło Pocztowe).
Szkoda, że nie trzymają się zupełnie porządku chronologicznego, ale idzie to jakoś przeżyć. W takim razie po prostu lepiej przeczytać najpierw wszystkie książki, a potem sobie obejrzeć, jak to przenieśli na ekran
_________________ "Niektórzy twierdzą, że nie powinno się pić sherry wcześnie rano. Mylą się."
TP
Hogfathera oglądałem. Wszystko ok, tylko Ridcully jest mało ridcullalowaty, a Śmierć mało śmiercionośny aczkolwiek i tak restekpa, bo mimo że film oddaje raptem 20% ksiażki, to i tak świetny wynik, moim skromnym zdaniem ofkorzzz:)
Ja za to coś innego. Pewno wszyscy słyszeli o Czerwonym Smoku w kontekście Milczenia Owiec... No to stwierdziłem ostatnio, że warto obejrzeć nieco inną wersje smoczka. Manhunter okazał się świetny. Klimacik lat 80 (filmik z 1986). Ogólnie rzecz biorąc polecam. W Czerwonym było za dużo Hannibala, tutaj pokazana jest lepiej postać detektywa prowadzącego sprawę morderstw.
Deadwood - elegancki serial, western, nie taki z otwartymi przestrzeniami do jakich przyzwyczaili nas Ford czy Leone, ale fantastycznie przedstawione są realia górniczej osady z czasów gorączki złota, brudni poszukiwacze złota, dziwki, whiskey, błoto, syf, morderstwa na porządku dziennym, bezprawie...
Pojawiają się historyczne postacie, jak Dziki Bill (który w tym właśnie mieście został zamordowany) i inne.
Jeśli western Cię nie drażni - warto, jeśli western Cię nęci - obowiązkowo. Nie jest to wielkie dzieło, ale trzyma klimat:]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum